Džambalája (jambalaya) je jedním z nejoblíbenějších a nejtypičtějších jídel v americké Louisianě a New Orleans. Jídlo je podobné španělské paelle. Variant kořenících směsí a přísad je nepočítaně a je tajemstvím v každé rodině i restauraci. My doma děláme verzi s kuřecím masem a musím říci, že chutná nejen mé drahé ženě, ale i všem lidem, kterým jsme ji dali ochutnat.
Ingredience
Ingredience jsou na čtyři větší porce. Na fotkách na konci tohoto článku je jejich objem/počet/váha očividně vyšší, protože jsme chystali džambaláju pro rodinnou návštěvu.
- olej na smažení
- 2× větší červená cibule
- 3× bílá paprika
- 300 gramů kuřecích prsou
- 200 gramů choriza (ideální je klobása)
- 4× stroužek česneku
- 3× středně velké rajče
- 1× plechovka konzervovaných rajčat
- 250 gramů rýže (používám Lagris parboiled v sáčcích)
- 1× kostka bujónu (nebo půl litru vývaru)
- chilli
- sůl
- pepř
Doba přípravy: v mém případě cca 1,5 až 2 hodiny, zkušenější kuchaři/ky to zvládnou i do hodiny.
Džambalája (jambalaya) – příprava
- Do malého rendlíku dám 500 ml vody a kostku bujónu. Jakmile se začne voda vařit, přidám kávovou lžičku chilli a nastavím plotnu tak, aby udržovala teplotu. Pokud se nějaká voda vypaří, není to na škodu.
- Do velkého hrnce dám vodu na vaření rýže a osolím ji. Zmíněná Lagris ve varných sáčcích se vkládá do vroucí vody a vařím ji 15 minut, protože ještě dojde při přípravě pokrmu. Pak ji odstavím z plotny, vyjmu z hrnce a nechám okapat. Samozřejmě můžete použít asi jakoukoli jinou rýži – držte se postupu uvedeného na balení a dobu vaření tak o dvě minutky zkraťte.
- Protože používám mražená kuřecí prsa, dám si je do mikrovlnné trouby rozmrazit. Následuje maraton krájení a loupání – pro urychlení vše krájím na kráječi, ale samozřejmě nůž poslouží stejně dobře.
- Cibuli oloupu a krájím na tenká kolečka.
- Bílou papriku přepůlím, „vydlabu“ a krájím na šířku na nudličky.
- Chorizo krájím na tenká kolečka.
- Česnek oloupu a připravím si k němu lis na česnek.
- Rajčata půlím, zbavuji „bubáka“ a následně krájím na tlustší plátky.
- Až toto všechno nakrájíte, měli byste mít rozmrazené kuřecí maso. To krájím na kostičky, posolím, můžete i opepřit.
Džambalája (jambalaya) – postup vaření
- Pro celý proces přípravy platí jedno základní pravidlo: musíte míchat, míchat a míchat!
- Do dostatečně velké pánve dám olej a jakmile dosáhne správné teploty, přidám nakrájenou cibuli. Smažím jen do změknutí, nikoli dozlatova – to by nám do konce přípravy začala černat.
- Poté přidám nakrájenou bílou papriku. Pánev je možné přiklopit pokličkou, ať se paprika trochu dusí, ale není to podmínkou. Smažíme/dusíme, dokud paprika nezměkne tak, že jde bez síly překrojit plastovým nádobím.
- Přidám kuřecí maso, které postupně osmažím ze všech stran. I zde je možné přidusit pokličkou, ale pak ve finální fázi budete muset odpařit uvolněnou vodu.
- Přidám prolisovaný česnek, rozmíchám a nechám ho asi minutu působit, aby maso provonělo.
- Přesunu maso s paprikou a cibulí tak, aby zabíralo zhruba polovinu pánve. Na druhou polovinu dám chorizo a chvilku ho smažím samostatně, aby trochu pustilo šťávu. Zde je nutné dávat pozor, protože chorizo má tendenci začít se velmi rychle připalovat.
- Poté promíchám obsah pánve, čímž kuřecí maso získá načervenalou barvu.
- Přidám rajčata a míchám, dokud se postupně „neztratí“ ve zbytku obsahu.
- Pokračuji konzervovanými rajčaty, se kterými postupuji stejně – míchám, dokud se nepromísí s pokrmem.
- Poté přidám uvařenou rýži – přidávám ji postupně a vmíchávám do obsahu pánve.
- Nakonec přichází připravený „vývar“ s chilli, který vlévám a vmíchávám do pokrmu.
- Zbývá dochutit – zpravidla stačí osolit, případně s ohledem na vaše chuťové pohárky doladit další dávkou chilli.
Dobrou chuť!
0 komentářů