V diskusi na Facebooku jsem s jedním z přátel řešil progresivní zdanění. Protože bych rád své názory porovnal i s dalšími lidmi, rozhodl jsem se přetavit svůj příspěvek do článku na blogu. Budu rád, když se podělíte o své názory a argumenty v diskuzi níže.

Nemám tendence nikoho o ničem přesvědčovat a nemíním případné oponenty „utloukat argumenty“. Jde mi jen o to porovnat si názor s lidmi s ať už stejným, nebo odlišným pohledem na toto téma. V minulosti mi podobné debaty hodně daly – například jsem před několika lety za vydatného přispění Honzy Sychry konvertoval ze zaníceného voliče ČSSD v dlouholetého voliče Svobodných.

Posun k anarchokapitalismu

V poslední době se od libertariánství pomalu, ale jistě posouvám směrem k anarchokapitalismu. Stále více a častěji souhlasím s tím, co říká Urza na svém YouTube kanálu Svobodný přístav. Čímž ale v žádném případě netvrdím, že je to jediný správný pohled na svět. Dokonce jsem schopen uznat, že některé myšlenky jsou vyslovená utopie.

Nicméně už dlouho si kladu otázky, z jakého důvodu má stát právo vybírat daně. Proč má rozhodovat o tom, jak vysoký budu mít důchod, zda ho vůbec budu mít, případně kolik si na něj mám „odkládat“ a kdy do něj půjdu? Proč se každý nemůže zařídit sám a není na něm, jak k tomu přistoupí?

Z jakého důvodu má stát vybírat daně?

Z jakého důvodu má stát vybírat daně?

To samé zdravotní pojištění – chápu, že existují lidé, kteří by si ho neplatili, kdyby nemuseli, a pak by třeba bez léčby umřeli na nějakou nemoc. Na druhé straně například pojištění domácnosti také stát nevynucuje, a přitom když si ho neplatíte, tak můžete zůstat bez bydlení a bez peněz.

Vůbec pak nechápu některé daně typu daň z nemovitosti, kdy občan platí něco, co již opakovaně zdanil. Konkrétně odvedl státu daně ze své výplaty. Z toho, co mu zbylo, koupil stavební materiál a odvedl státu DPH. Pokud si najal na stavbu dělníky, zaplatil jejich práci a v ní opět daně – ať už z jejich mzdy či z jejich příjmu. A pak má opět a opakovaně státu odvádět daň za to, že něco vlastní? Nedává mi to smysl.

Povinné odvody procentem

Nějakým způsobem se skřípěním zubů akceptuji, že jako zaměstnanec i OSVČ musím odvádět státu povinné (a ne zrovna malé) desátky. Nicméně oč více po státu požaduje člověk s měsíčním výdělkem 100 tisíc korun proti někomu, kdo dostává výplatu 15 tisíc korun?

Většinou je to právě naopak – ti nízkopříjmoví potřebují něco od státu častěji, zatímco ti s vyššími příjmy toho po státu zpravidla moc nechtějí, pokud vůbec něco. Proto by mi mnohem větší logiku dával nějaký paušální, stejně vysoký odvod pro všechny. To by bylo fér – každý by přispíval do systému stejnou měrou.

Bohužel tu máme systém, kdy se státu odvádějí peníze stanoveným procentem. Ten, kdo vydělává víc, tedy státu musí povinně zaplatit vyšší částku. Logiku to podle mě nemá, ale politici to podávají jako „solidaritu bohatých s chudými“. Upřímně mi to připadá jako nesmysl, nemluvě o tom, že nechci být k solidaritě nucen.

Dávalo by mi to smysl jedině v případě, že by ti, kdo platí vyšší odvody, měli také větší rozhodovací pravomoc. Například u voleb by jejich hlas měl vyšší váhu, než hlas někoho, kdo do systému neodvádí nic. Přijde mi to smysluplné a funguje to dobře například ve firmách, kde každý rozhoduje dle výše svého podílu.

Progresivní zdanění fakt ne

Progresivní zdanění vidím jako úplný úlet. Proč by někdo měl dávat státu ještě víc peněz? Beru v úvahu některé argumenty, ale pořád se točím kolem toho, jakým právem nám stát bere peníze. A nenacházím odpověď, se kterou bych se spokojil.

Progresivní zdanění fakt ne

Progresivní zdanění fakt ne

Hodně jsem si uvědomil, jak je tento systém špatný, při letošních volbách. Jistá komunita, která se vyznačuje tím, že ze systému jen čerpá a sama do něj vůbec nepřispívá, vyzývala k volbě Babiše, protože „za něj bylo dobře“.

Takže tu máme na jedné straně lidi, kteří makají jako diví, aby měli na živobytí, nájem, vodu, energie, potraviny, a na druhé straně je tu část obyvatel, která bez hnutí prstu těží z jejich práce. Nevím, jak vám, ale mě se to hodně nelíbí. A teď ještě představa, že – na rozdíl od té komunity, která ze zásady nepracuje, a tedy nevydělává – budou ti pracující a více vydělávající platit ještě víc. No, dejte pokoj!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *