V květnu se v dánské Kodani uskuteční 59. ročník mezinárodní hudební soutěže Eurovision Song Contest. Přinášíme krátký přehled aktualit z uplynulých dnů. Své zástupce znají další tři země.

Podívejme se na kandidáty a písně, které si vybojovaly postup do soutěže.

Švýcarsko: Sebalter – Hunter of Stars

Koncem minulého týdně proběhlo ve švýcarské Bodensee Areně v Kreuzlingenu pod názvem “Die Grosse Entscheidungsshow” finálové nominační kolo. Ze šesti kandidátů nakonec nejlépe obstál Sebalter s písničkou Hunter of Stars. O výsledcích rozhodovala stejným poměrem divácká veřejnost a odborná porota.

Finsko: Softengine – Something Better

Ve stejný den probíhalo finále také ve finském Espoo, kde se o letenku do Dánska utkalo osm z původních dvanácti interpretů. Vítězem se stala kapela Softengine se skladbou Something Better.

Makedonie: Tijana – Pobeda

V Makedonii mají poněkud jiný přístup k soutěži: nejprve vyberou interpreta, poté představí píseň, se kterou bude zastupovat svou zemi. Už od loňského léta je tak známo, že bývalou jugoslávskou republiku bude reprezentovat 38letá Tijana Dapčević. Písnička bude představena až za dva týdny – přesně 22. února. Zatím se ví jen to, že její pracovní název je Pobeda a autorem je Darko Dimitrov.

Gruzie: The Shin & Mariko – ?

Populární gruzínská skupina The Shin v čele se zpěvačkou Mariko Ebralidze bude hájit gruzínskou vlajku v letošním kole Eurovision Song Contest. Píseň, se kterou vystoupí, bude oznámena později.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *