Sledujeme s manželkou poměrně hodně zahraničních seriálů, které po každém díle hodnotíme. Dvakrát ročně pak pro náš blog připravujeme souhrnné hodnocení a nyní nastal čas pro známky a komentáře k uplynulým sezónám.

Používáme bodovací stupnici od 0 (nejhorší) až po 10 (“totálně nejlepší”), přičemž každý díl bodujeme nezávisle na sobě. Následující přehled je seřazen od nejslabšího seriálu po nejlepší.

13. místo: How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku) = 6,72 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – 8,30; 2011/12 – 8,04

Vyprávění o tom, jak Ted poznal matku svých dětí, které trvalo dlouhých osm let, je čím dál tím více nastavovanou kaší. Pořád můžeme tipovat, kolikrát to ještě dají dohromady Robin a Ted či Robin a Barney. V případě manželského páru zastoupeného Marshallem a Lilly alespoň po polovině sezóny tak trochu odstavili mimino. Přeci jen na kojenci se moc legrace vybudovat nedá. Pozitivem této sezóny je zlomek sekundy, na který se dlouho očekávaná matka objevila v záběru poslední epizody (a bylo to velké zklamání). Dalším kladem je určitě i to, že příští sezóna už by měla být tou poslední. V tom nejlepším se mělo přestat už před dvěma lety.

How I Met Your Mother

Ne, How I Met Your Mother není špatný seriál, ale z původního formátu, kdy často překvapoval dějovými zvraty, časovými smyčkami, zobrazováním situace ze dvou a více různých pohledů, postupně vyšuměl a transformoval se v novější verzi Přátel. Některé díly byly lepší, 17. epizodě jsme udělili jako jediné nejvyšší známku 9, jiné byly slabší – sedmý díl dostal od manželky čtyřku a ode mne pětku, což je propadák uplynulé sezóny.

Osmá sezóna bavila více mne než manželku – moje průměrná známka byla 7,04, zatímco žena hodnotila pouze 6,39. Smutné je, že nás letos ani jeden díl nezaujal natolik, abychom mu dali nejvyšší známku.

Visnery komentuje: Seriál mě přestal bavit už před dvěma sezónami. Nic se nemá přehánět a vědět, že v nejlepším se má přestat…Seriál, aspoň dle mého, sledujeme spíše z nějaké setrvačnosti, než z velkého zaujetí. Už mě vlastně přestalo zajímat, kdo je ta pověstná matka a koho si to ten Ted vezme. Po neustálých “nepodařených” pokusech matku představit a diváky napínat jsem se stala zcela imunní a přestala jsem jevit zájem. Takže shrnuto – hlavní cíl a smysl, poznat matku dětí, jsem již postrádala. Seriál se pro mne stal jen výplní času, někdy velmi příjemný, někdy méně, ale v podstatě si poslední místo v našem řebříčku určitě zaslouží.

12. místo: Homeland (Vlast) = 6,96 bodů

Uplynulé sezóny: nehodnotili jsme

První sezónu Homelandu jsme sice nehodnotili, ale připadala nám zajímavá, měla zápletku, která se pěkně rozplétala, a také cíl, na který jsme dychtivě čekali. Tedy byla zajímavá až do momentu, kdy hlavní hrdina Damian Lewis nesplnil svůj úkol s tím, že proti zlým Spojeným státům bude bojovat jinak. Druhá sezóna už byla podstatně slabší a doslova zaváněla snahou udělat další zajímavou zápletku. Jenže to v případě seriálu s takto nastaveným hlavním protagonistou prostě nefunguje. Raději nezmiňuji herecké obsazení – tak nesympatickou sestavu jsem v seriálu asi ještě neviděl, nemluvě o zcela nepřesvědčivém “herectví” Claire Danes. Prvních pět dílů letošní sezóny mi připadalo tak nudných, že kdybych to věděl, raději bych je přeskočil. A závěr? Ne, ten mě ke sledování třetí série rozhodně nepřesvědčil.

Homeland

Druhá sezóna se více líbila manželce – dala známku 7,08, zatímco já jen 6,83. Ani v tomto případě nepadla byť za jediný díl desítka.

Visnery komentuje: Na první sérii rozhodně dvojka neměla. Chyběla pořádná zápletka a možná “trošku zůstat nohama na zemi”. Fantasmagorie a různé americké prvky leckdy byly zbytečné a ubíraly na reálnosti druhého pokračování. Na druhou stranu seriál mě bavil a sledovala bych i trojku, která má pokračovat. Zakončení seriálu bylo nesmyslné, otevřené a hloupé.

11. místo: Community (Zpátky do školy) = 7,04 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – nehodnotili jsme; 2011/12 – 7,34

Hodně neobvyklý seriál, oscilující v jednotlivých epizodách mezi skvělou zábavou a nechápavým kroucením hlavy. Scénář buď píše více autorů s hodně různými styly, nebo jeden schizofrenik – prostě skoro každý díl je úplně jiný. Už například nepřekvapí, když v celé epizodě budou všechny postavy animované, nebo jako formelínové figurky. Stejně různorodé, jako jsou jednotlivé díly, se od sebe liší také sedm hlavních postav – od maminkovské Shirley, přes frajírkovského Jeffa, emancipovanou Brittu, trhlého Abeda a konče třeba stereotypy sršícím Piercem v podání skvělého Chevyho Chase.

Community

Na tomhle seriálu asi není moc co zkazit, pokud scénáristům nedojdou potrhlé nápady. Líbil se nám loni a líbí se i letos.

V hodnocení jednotlivých dílů jsem dal v průměru 7,23 bodů a manželka 6,85. Desítka letos nepadla ani jednou a devítku dala Visnery jen jednomu, a to konkrétně osmému dílu.

Visnery komentuje: Kdykoliv se doma manžel zeptá, zdali se dnes koukneme na Community pokaždé odpovím ne. V něčem prostě tenhle seriál nemusím, ale to trvá vždy jen první okamžiky…potom se na samotný díl dívám vždy s velkým zaujetím a baví mě 🙂 V podstatě by se dalo říct, že každý díl je tak trochu uměleckým dílem, protože se od sebe liší, nepodobají se a nejčastější komentáře k jednotlivým dílům jsou u nás doma “tohle musel vymyslet nějaký blázen” a podobně. Někdy nechápete, někdy naopak až moc, pokaždé překvapí…proto si myslím, že hodnocení tohoto seriálu rozhodně po jednotlivých dílech nebude zcela konstantní (jako například u Officu, nebo Castla), ale bude se hodně lišit. Určitě jsem dala pětku stejně, jako devítku.

10. místo: Elementary (Jak prosté) = 7,22 bodů

Uplynulé sezóny: toto je první sezóna

Jak bude fungovat americký “moderní Holmes” s ženou na pozici Watsona? Mají se bát Britové, jejichž seriál Sherlock můžeme označit doslova jako fenomenální? Nalijeme si čistého vína: americký Holmes sice dokáže zaujmout, nicméně proti precizně a do posledního detailu vypiplané britské konkurenci zaostává o několik délek. A nepomůže tomu ani obsazení světoznámé herečky Lucy Liu do role doktorky Watsonové.

Elementary

Elementary bych asi nejvíce ze všeho přirovnal k Mentalistovi. Jen místo potrhlého Patricka Janea je zde neméně potrhlý Sherlock, kterého výtečně a věrohodně ztvárnil charismatický Jonny Lee Miller, Red Johna nahrazuje Moriarty a Teresu Lisbon supluje Watsonová. Ať už z britské moderny v hlavní roli s Benedictem Cumberbatchem či filmového zpracování s Robertem Downeyem Jr. je jasné, že dvojice Holmes – Watson v podobě šlachovitého britského džentlmena a mírně obtloustlého a natvrdlého doktora je již dávno překonána.

Americký Sherlock se rozhodně nedrží tradičního pojetí a více než cokoli jiného je další detektivní sérií s podivínem, montujícím se do práce policejního sboru. Nicméně tento koncept funguje, což potvrzuje známka 7,31 udělená mnou a 7,13 manželkou. Ovšem ani tady jsme nenašli díl, kterému bychom dali desítku.

Visnery komentuje: Stále se nedokážu oprostit od srovnání s anglickým moderním Holmesem…tam to britská verze vyhrává na plné čáře. Škoda, že prostě přišly ve stejnou dobu, člověk se srovnání neubrání. Ale když to zvládnete, tak se vám seriál bude líbit. Pro mne je skutečně podobný Mentalistovi, jen prostě s horším obsazením. Jednotlivé díly jsou na mě docela dlouhé, málo se v nich objasňuje, jak se na co přijde, ale to možná bude jen můj problém 🙂

9. místo: Castle (Castle na zabití) = 7,23 bodů

Uplynulé sezóny: nehodnotili jsme

Pokračujeme dalším kriminálním seriálem. Spisovatel Richard Castle a policistka Kate Beckett jsou konečně spolu (dámy mají jistě radost), čímž odpadlo pět sérií trvající jiskření a seriál dál pokračuje jako každá jiná detektivka. Víceméně koncept je podobný, jako v Mentalistovi či Elementary – jeden díl, jeden případ, který je po dvou reklamních pauzách zdárně uzavřen. Příští týden znamená další případ.

Castle

Nutno uznat, že případy jsou poměrně dobré, občas třeba i pobaví zápletkou. Je to ten typ seriálu, u kterého vás i po stovce dílů bude bavit tipovat, kdo je vrah. Pro odlehčení jsou tu dva detektivové Javier Esposito a Kevin Ryan.

Castle u nás jednoznačně lépe zabírá u dámské části publika – manželka dala letošní sezóně známku 7,38, já 7,08. Ani v tomto seriálu jsme se nedočkali “desítkového dílu”.

Visnery komentuje: Tenhle seriál mě prostě baví, nedokážu přesně říct proč, ale je takovou srdcovkou, oddechovkou a pohodou na jakýkoliv večer. Nemusím mít na něj “chuť”, prostě ji automaticky mám. Mám ráda hlavního představitele, mám ráda atmosféru toho seriálu, zápletky, originalitu. Prostě mě nenudí ani po tolika dílech.

8. místo: Modern Family (Taková moderní rodinka) = 7,31 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – nehodnotili jsme; 2011/12 – 7,79

Modern Family

Příběhy rozvětvené rodiny Pritchettů, sestávající z jednoho párečku homosexuálů, jedné rodinky se třemi dětmi a manželství Eda O´Neilla (ano, Al Bunda!) s výrazně mladší Kolumbijkou Sofií, stále dokážou bavit. V uplynulé sezóně nás asi nejčastěji rozesmála vietnamská dívenka Lily, kterou adoptoval přecitlivělý Cameron se svým partnerem Mitchellem. Kromě Eda O´Neilla, který u mne funguje, ačkoli v “Ženatý se závazky” jsem ho nemohl snést, bych vyzdvihl především dokonale uvěřitelný herecký výkon Erica Stonestreeta.

Ve dvou případech jsem letos u tohoto seriálu doslova řval smíchy, až jsem brečel – konkrétně u sedmého a dvanáctého dílu jsem musel dát desítky. V konečném výsledku se tento seriál výrazně více líbil mně – dal jsem mu 7,58, zatímco manželka “jen” 7,04.

Visnery komentuje: Na tomhle seriálu je naprosto super, že název vystihuje jeho podstatu. Najdete tam skutečně všechno to, co v dnešním rodinném světě – dva homosexuály, staršího bohatého chlápka s mladou kočkou, zcela normální rodinný pár a jejich povedené děti. Každý se v tom najde a pousměje nad jejich životem. Není to seriál, který bych dychtivě každý týden očekávala, ale je příjemný, krátký a rodinný. Mitchell je muj favorit a hraje skutečně skvěle. Pohodová oddechovka.

7. místo: The Mentalist (Mentalista) = 7,39 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – 7,86; 2011/12 – 7,48

Mentalista nezklame, ale ani vysloveně nenadchne. Věčné pronásledování masového vraha Red Johnna scénáristé vytahují patrně jen v okamžicích, kdy potřebují udržet pozornost diváků, jinak jde o další klasickou americkou detektivku s podivínem v roli konzultanta CBI. Samozřejmě co díl, to jeden případ, který je na konci zdárně vyřešen. Jiskření alá Castle tu zajišťují Wayne Rigsby a Grace Van Peltová, namísto Peruánce je tu zásadně se neusmívající Kimball Cho. Za sebe mohu říci, že z hlediska pokroku v pátrání po Red Johnnovi byla tato sezóna spíše slabší.

The Mentalist

Mentalista se letos více líbil manželce, která známkovala známkou 7,55, zatímco já jsem hodnotil 7,23. Desítku si seriál letos nezasloužil ani jednou.

Visnery komentuje: Tenhle seriál já mám prostě ráda. Mám ráda hlavního představitele, i hlavní představitelku, nevadí mi ani ostatní herci. Vše je v symbióze, zápletky jsou dostatečně zajímavé, skryté téma na pozadí, neboli Red Johnn, také není k zahození. Všechno tohle způsobuje, že se každý týden na tenhle seriál skutečně těším!

6. místo: The Office (Kancl) = 7,48 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – 6,88; 2011/12 – 7,52

Office je jeden z mála seriálů, který proti předchozímu roku dokázal udržel nastavenou laťku. Současně s tím musím ocenit herecký výkon většiny aktérů, díky kterému po odchodu hlavní hvězdy Steva Carella seriál neupadl, ale naopak se dokázal postavit na nohy. Letošní devátá sezóna byla poslední, tvůrci ji však rozhodně nevypustili – naopak! Některé zápletky byly natolik zajímavé, že jsme následující epizody museli vidět hned, jak se objevily titulky.

The Office

Desítka sice letos nepadla ani jedna, devítek taktéž nebylo mnoho a nejčastější známkou tak byla osmička či sedmička. To ve výsledku dalo solidních 7,48, přičemž výchylka v hodnocení mne a mé manželky byla asi nejmenší ze všech letos sledovaných seriálů.

Office letos pobavil, zaujal a držel nás v dění, takže ač jsem to původně nečekal, bude nám chybět.

Visnery komentuje: Letošní sezóna skutečně zabodovala. Po několika poměrně nudných předchozích sezónách už u nás panovaly hlášky o tom, že bychom se přestali dívat…jsem ráda, že se na poslední sezónu Officáci vzpamatovali a vzchopili a předvedli výkon, jako na začátku, když seriál startoval. Perfektní, za mne naprosto bezvadná podívaná a musím konstatovat, že mě skutečně bude mrzet, že seriál končí..:(

5. místo: The Big Bang Theory (Teorie Velkého třesku) = 7,60

Uplynulé sezóny: 2010/11 – 8,43; 2011/12 – 8,17

The Big Bang Theory

“Big Bengové” šli letos v našem hodnocení poměrně hodně dolů – v podstatě za dva roky spadli skoro o bod. Přesto dokázali pobavit a zejména asociální a značně trhlý vědátor Sheldon Cooper, žijící ve své mysli mimo tento svět, je osvědčenou hvězdou, zajišťující patřičnou dávku zábavy. Pravda, od okamžiku, kdy scénáristé seriál genderově vyvážili, aby v něm byl stejný počet mužů i žen, už to není taková “sranda”, jako v první sezóně.

Kupodivu se ale letos nenašel ani jeden díl, kterému bychom dali desítku, zato devítek bylo poměrně hodně. Seriál se o něco více líbil mně – dal jsem mu 7,75 bodů, kdežto manželka 7,46.

Visnery komentuje: Poslední dobou u mě seriál ztrácí na oblibě. Neustálá hra na blbou Penny a chytré kluky už je ohraná. Občas překvapí nějakým solidním dílem, ale většinou se drží na konstantní sedmičce, kdy ani neurazí, ani nepotěší. Přitom dříve to byl naprosto nejoblíbenější seriál. Tvůrci leckdy spoléhají, že stačí stát pouze na postavě Sheldona, ale pro mne už to dostačující není…

4. místo: Top Gear (Top Gear) = 7,64 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – nehodnotili jsme; 2011/12 – 7,70

Prý “motoristický magazín” se z praktického hlediska možná hodí milionářům, uvažujícím, zda si letos pořídí Lamborghini nebo Ferrari. Pokud ale přijmeme fakt, že jde o zábavnou šou, doplněnou o jezdění auty, musíme uznat, že je to jeden z nejzábavnějších pořadů současnosti. Trojici moderátorů v sestavě Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May není nic svaté – rýpou do sebe, do hostů, do Francouzů, Němců, Australanů, Američanů – vlastně úplně do všech. Na první pohled “tatíkové od rodin” se za volantem vozů mění v místy až pubertální šílence. K tomu si přičtěte produkci se skutečně originálními nápady a várku řízného britského humoru. Výsledkem je pořad, který vás bude bavit, i kdybyste se o auta vůbec nezajímali. Koncept jednotlivých dílů je víceméně stejný – úvodní reportáž, komentované novinky, Stig (a dvě hlášky “Někteří o něm říkají”), test auta, host, závěrečná reportáž (nebo dokončení té úvodní), což ale není na škodu. Naopak – jsem rád, když vím, co bude následovat a nač se mám těšit.

Top Gear

Pravda, asi to bude větší zábava pro pány – já jsem za letošní sezónu udělili 8,14 bodů, manželka o celý bod méně. Padla i jedna desítka – ode mne za pátý díl, u kterého jsem slzel smíchy.

Visnery komentuje: Těžko hodnotit, není to seriál klasického rázu, jako všechny ostatní. Přesto všechno je to pecka, originální, naprosto ztřeštěné, šílené a já ty chlapy prostě žeru!

3. místo: The Middle (Průměrňákovi) = 7,72 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – nehodnotili jsme; 2011/12 – 8,24

Tenhle seriál by se klidně mohl jmenovat “Taková normální rodinka”. Hlavní protagonisté nejezdí v kabrioletu, jejich koníčkem není surfování na vlnách oceánu, ani nebydlí v luxusní vile, kde by každý víkend mohli pořádat mejdany. Pětičlenná rodina v čele s otcem – flegmatickým Mikem a starostlivou matkou Frankie jistě připomene i Čechům mnohé situace z jejich životů. Pravda, asi ne každý má doma permanentně ambiciózní a většinou neúspěšnou dceru Sue, či do knížek věčně zahloubaného Bricka, nicméně “frackoidního” puberťáka Axla asi v okolí najdete.

The Middle

Líbí se mi, že v seriálu se řeší běžné situace všedních dnů, nicméně nikdy nechybí humor, nadhled a nějaké to “závěrečné poučení”. Odcházející myčka, matka hledající práci, syn, který si pouhý den předem vzpomněl na úkol, jež měl připravit do školy – a další podobné “události”. Dokonce i v díle, který byl úlitbou sponzorům, nedostal potomek nový, ale použitý iPad.

Desítku jsme ale letos nedali – nejvíce bylo osmiček, pak i nějaké ty sedmičky. O kvalitě tohoto seriálu svědčí skutečnost, že žádnému dílu ani jeden z nás nedal horší známku než 7. V hodnocení jsme na tom velmi podobně: já 7,74, manželka 7,70.

Visnery komentuje: není co dodat ke komentáři Karla. Naprosto normální seriál pro naprosto normální lidi, zbožňuji tuhle obyčejnou rodinku!

2. místo: Suits (Kravaťáci) = 7,83 bodů

Uplynulé sezóny: nehodnotili jsme

Seriál z prostředí velké právnické firmy, který současně není komediální, zní na první pohled jako velká nuda. Vězte, že je tomu přesně naopak. Produkci se hodně povedl výběr hlavních protagonistů, kteří ve svých rolích působí naprosto přirozeně. Zejména negativní postavy v čele s Louisem Littem a Danielem Hardmanem jsou doslova “na přesdržku” – ani bych se nedivil, kdyby jim v obchodě neprodali ani chleba, jak se to svého času stalo Miloši Kopeckému.

Suits

Kravaťáci se vám budou líbit, pokud máte rádi filmy a seriály plné intrik, strategie a sem tam i nějaké té právničiny. Letošní sezóna se ve srovnání s tou první v soudní síni odehrávala méně často – tentokrát se řešily především věci a události kolem firmy jako takové. Přesto to nebyla nuda 🙂

Udělovali jsme sedmičky a osmičky, v jednom případě padla dokonce i desítka. Celkem to dalo 7,67 u mne a 8,00 u manželky

Visnery komentuje: Zábavné, originální, někdy přespříliš nakombinované, ale přesto všechno dokonalý seriál, když se chcete bavit i trošku popřemýšlet s hlavními hrdiny. Myslím si, že si druhé místo skutečně zaslouží + body za skvělé obsazení!

1. místo: Dexter (Dexter) = 8,00 bodů

Uplynulé sezóny: 2010/11 – 8,00; 2011/12 – 7,75

Tak Debra na to konečně přišla! Už ví, že její bratr Dexter Morgan je masový vrah. Konečně také dostává sobě rovnou partnerku – vražedkyni Hannah McKay v podání Yvonne Strahovski (hlavní role v seriálu Chuck). Tím se celý příběh značně zamotává, protože kromě běžných rutinních vražd ve jménu spravedlnosti si Dexter začne vyřizovat účty s každým, kdo by mohl ohrozit jejich vztah. Nakonec dojde i na jednoho z blízkých příbuzných. Bohužel ze seriálu odešel Angel Batista, který si otevřel bar, a dojde i na jednu z hlavních postav, která se díky své urputnosti dozví více, než by měla. Chtěl bych ale více vtípků od Vince Masuky :).

Dexter

Osobně jsem přesvědčený o tom, že toto byla jedna z nejlepších sezón. Lepší snad byla jen ta první a druhá. Desítkami jsme ale i v tomto případě hodně šetřili – manželka neudělila ani jednu, já nejvyšší možnou známkou hodnotil finálový díl.

Škoda, že příští, tedy osmá sezóna, bude tou poslední. Dexter je rozhodně jedním z nejlepších seriálů současnosti. Letos se více líbil mně – dal jsem 8,42 bodů, kdežto manželka 7,58.

Visnery komentuje: Od začátku tohoto seriálu čekám, kdy se to Debra dozví, a je to tu 🙂 A další moje seriálové přání je, aby začala vraždit společně s Dexterem, to se mi částečně také splní…těším se na další sezóny, snad se přání vyplní:) Souhlasím, že bylo málo Masuky, tenhle člověk dává seriálu naprosto jiný rozměr a vtip! Jinak super a těším se na poslední sezonu!

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *