Jsem příkladem uživatele, který za aplikace do svého telefonu utratil už skoro tři tisíce korun. V čem vidím hlavní důvody, proč nekradu aplikace pro Android?

Softwarové pirátství je prý velký problém hned v několika rovinách: pirát neplatí daň, kterou by dostal stát, neplatí ani tu část ceny, jež by připadla programátorovi nebo vývojářské firmě, a často ještě využívá upirátěné aplikace k vlastnímu finančnímu prospěchu. Jinými slovy: pirát se nažere, ale nerozdělí. BSA posílá černé pytle na mrtvoly, nejrůznější ministerstva mentorují, že krást je přeci špatné, protože se to píše v Bibli.

Přitom přimět uživatele k tomu, aby nekradli software, očividně je možné a nepříliš těžké. Sám jsem příkladem uživatele, který za aplikace do svého telefonu utratil už skoro tři tisíce korun. V čem vidím hlavní důvody, proč nekradu aplikace pro Android?

V jednoduchosti – koupit jakoukoli aplikaci je stejně jednoduché, jako ji stáhnout. Android má totiž výhodu ve skutečnosti, že uživatel nemusí hledat programy pro všech čertech na všemožných webech, ale prakticky všechny je najde v Obchodě Play. Tato filozofie je blízká linuxovým operačním systémům, používajícím takzvané “repozitáře”. Stačí pouze jednou zaregistrovat svou platební a/nebo kreditní kartu do systému Google Wallet a od toho okamžiku stačí k zakoupení programu v Obchodě Play pouze jedno klepnutí na potvrzení transakce. Dalšími důvody, proč mi nedělá problém platit: nemusím nikam chodit/jezdit, vyplňovat formuláře, objednávat – prostě nemusím tomu věnovat čas.

Systém je také relativně bezpečný – zatím nebyly zaznamenány případy, kdy by se například z kompromitovaného telefonu podařilo převést nějakou částku z karty na účet někoho jiného.

Hlavním důvodem, proč nekradu, je skutečnost, že se mi to jednoduše řečeno nevyplatí. Řekněme, že minimální cena, za kterou jsem ochoten vykonávat nějakou nemanuální práci, je třeba 100 Kč/hod. Když tedy budu chtít získat nějakou placenou aplikaci zadarmo, budu ji muset nejprve najít, pak stáhnout a následně především důkladně prověřit, neboť jsou to právě aplikace z této “šedé zóny”, jež nejčastěji obsahují škodlivý kód. Dobrá – pokud budu mít nějaké zavedené stránky, kde většinu aplikací najdu hned, nebude výsledná cena za promarněný čas tak vysoká. Jenže v okamžiku, kdy bude aplikace aktualizována, pravděpodobně nebude dostupná hned i v “upirátěné” verzi. Musel bych čekat, opakovaně hledat, zda už novou verzi někdo cracknul, znovu kontrolovat, jestli ta aplikace není infikovaná. Pokud půjde o často aktualizovanou aplikaci, může čas, strávený hledáním nejnovější verze, narůst i na desítky minut a tedy stokoruny ročně. Přitom jen opravdu málokterý program pro Android stojí více než jeden či dva dolary (cca 20 – 40 Kč).

Tím jsme se dostali k dalšímu důvodu, proč se nebát nekrást: cena. V telefonu mám celkem 48 placených aplikací s celkovou cenou 136,87 amerických dolarů. Průměrná cena jedné mé aplikace je tedy 2,85 USD (58 Kč). To opravdu není částka, která by zruinovala byť třeba chudého studenta. Nejdražším programem, který mám v telefonu, je Business Calendar za 5,23 dolarů (lehce přes 100 Kč). Když vezmu v úvahu, kolik času denně mi tento program ušetří ve srovnání se systémovým kalendářem, docházím k závěru, že se zaplatil během několika prvních dnů používání. To je také, myslím, dobré si uvědomit: pokud vám aplikace ušetřila nějaký čas, ušetřila vám také peníze, jež byste do ní mohli investovat.

Stranou nechci nechat ani podporu programátora. Ten člověk strávil nad psaním, testováním, vylaďováním a opravováním programu desítky, stovky, možná i tisíce hodin. Co chce po mně? Šedesát korun? To není nějak přehnaný požadavek! Navíc je tu pravděpodobnost, že když se takto zachová více uživatelů, třeba získaná částka programátora motivuje k větší snaze o zdokonalení programu, nebo k napsání další skvělé aplikace. A kdo ví – třeba mu příjmy budou stačit k tomu, aby se mohl věnovat tomu, co očividně umí – tedy programování.

Pokud bych to celé měl shrnout: než abych zabíjel čas (který, jak známo, jsou peníze) hledáním programu na warezových webech, riskoval zaplevelení svého telefonu jen proto, abych nemusel platit 20 – 40 korun, to raději budu mít vždy nejnovější verze všech aplikací bez jakékoli námahy a práce za jedno tapnutí a víceméně symbolickou odměnu.

PS: absolutně “nejvtipnější” mi připadají jedinci s telefony za 10 000 Kč a více, kteří na Internetu řeší, jak ukrást aplikaci za desítky korun. To jsou v mém vidění opravdové socky.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *