Je malý, tichý, energeticky nenáročný, designově vkusný a přitom jde o plnohodnotný počítač za přijatelnou cenu. Pojdťe se podívat, jak dopadl v redakčním testu.

Co najdeme v krabici?

Počítač je dodáván v kartonové krabici s plastovým držadlem, díky kterému se vám v případě koupě snadněji ponese z prodejny (praktická maličkost, která potěší). Uvnitř najdete počítač, zajištěný proti pohybu profily z recyklovaného papíru. Lesklé bočnice skříně (resp. jejich svrchní a spodní strana – v závislosti na tom, jak počítač usadíte) jsou proti poškrábání chráněny fólií.

Praktická krabice, v níž je počítač dodáván
Praktická krabice, v níž je počítač dodáván

Kromě samotného počítače je součástí balení ještě krabice s příslušenstvím. V ní naleznete:

  • Záruční list.
  • Sada čtyř párů fólií na polep počítače (červená, šedá, modrá a fialová).
  • Napájecí kabel a transformátor.
  • Příručku pro rychlou instalaci.
  • Uživatelský manuál.
  • Stojánek pro usazení počítače na výšku.
  • CD s ovladači.
  • CD s Windows 7 (OEM verze určená pro počítače 100MEGA Distribution).
  • CD s elektronickou verzí knížky První kroky s počítačem HAL3000 (autorka Tereza Dusíková, Computer Press 2010, 131 stránek).

Z uvedeného výčtu je zřejmé, že výrobce nabízí svým zákazníkům hned několik přidaných hodnot. Tou první je možnost polepení počítače barevnou fólií, díky čemuž získáte neotřelý vzhled jinak poměrně strohého zařízení. Na své si patrně přijde každý – jak již bylo řečeno, na výběr jsou čtyři barevné varianty.

Čtyři barevná provedení fólií, kterými můžete PC polepit
Čtyři barevná provedení fólií, kterými můžete PC polepit

Kladně hodnotím také příručku, kterou ocení především začátečníci. Elektronická kniha provede uživatele od začátku (tj. vybalení počítače a jeho zapojení), přes základy práce s operačním systémem Windows 7 (ovládání, práci se soubory, …), práci s kancelářským balíkem MS Office, vysvětlí používání Internetu a naučí uživatele připojit a používat tiskárnu či digitální fotoaparát. Součástí je i postup řešení některých jednodušších problémů, na které může uživatel narazit. Pokud tedy hledáte počítač například pro své rodiče, či ještě výpočetní technikou nepolíbené kolegy, pak jim tímto způsobem můžete o něco usnadnit život (tedy v případě, že budou ochotni si knížku přečíst). Jako dlouholetý správce sítě a uživatelská podpora bych podobnou pomoc při zaškolování uživatelů uvítal, leč u konkurence to nebývá zvykem.

Záruka

Samostatný odstavec chci věnovat poskytované záruce. I ta jde totiž nad zavedené standardy a osobně jsme na podobné garance zvyklý především u výrobců výrazně dražších modelů. Na výrobek je totiž poskytována servisní služba nazvaná “BEZSTAROSTNÝ SERVIS HAL3000.” Ta funguje tak, že v případě problému zavoláte na infolinku a o vše se postará servisní organizace, která počítač zdarma odveze, opraví a přiveze zpět.

Počítač HAL3000 ION Mini – vnější pohled

HAL3000 ION Mini zaujme již svými rozměry – jedná se o specifikaci Mini Desktop o rozměrech 6 x 20 x 27 cm, díky kterým skutečně nezabere na stole mnoho místa.

Počítač HAL3000 ION Mini postavený na výšku
Počítač HAL3000 ION Mini postavený na výšku

Na čelní straně se nachází:

  • tlačítko pro zapnutí počítače,
  • DVD-RW mechanika v provedení slim (otevírá se podobně jako u notebooků tlačítkem přímo na dvířkách a nemá automatické vysouvání a zasouvání),
  • kontrolky indikující práci s pevným diskem, paměťovou kartou a aktivitu sítě (toto se mi hodně líbí, neboť při výpadku sítě jedním pohledem zjistíte, kde je problém),
  • slot čtečky paměťových karet (poradí si s formáty SD/SDHC/MS/MS Pro/MMC).
  • dva porty USB,
  • výstup pro sluchátka,
  • vstup pro mikrofon.
Čelní panel počítače
Čelní panel počítače

K dispozici je tedy vše, co může běžný uživatel potřebovat, ať už se jedná o připojení USB flash disku, práci s digitálním fotoaparátem či čtení a vypalování optických médií.

Zadní strana je logicky o něco bohatší. Najdeme zde:

  • Malý chladící větráček,
  • HDMI výstup (počítač je tedy možné připojit k televizi s HDMI vstupem),
  • VGA a DVI výstupy pro připojení monitoru,
  • další čtyři USB porty,
  • síťový konektor RJ-45,
  • standardní “3,5-kové” audio konektory pro mikrofon, reproduktory a “line-in,”
  • napájecí vstup,
  • konektor pro stolní zámek Kensington (užitečné především ve firmách, kam mají přístup lidé z venku, jako ochrana proti zcizení).
Zadní strana počítače
Zadní strana počítače

Z výše uvedeného je patrné, že k počítači nepřipojíte klávesnici ani myš s klasickým “kulatým konektorem,” nýbrž pouze v provedení USB, případně bezdrát s USB donglem.

První zapnutí

Po zapojení periferií a zapnutí překvapí počítač nízkou hladinou hluku. Nejhlučnější proti očekávání není větráček na zadní straně, nýbrž pevný disk. I tak se ale – subjektivně hodnoceno – hlučnost pohybuje na třetině hlučnosti obvyklé u standardních počítačů. Umím si tedy dobře představit využití tohoto zařízení jako základu pro multimediální centrum například v obýváku – ostatně má pro to ty nejlepší předpoklady.

Poté proběhne obvyklá OEM doinstalace operačního systému Windows 7 Home Premium 32-bit, spočívající ve volbě jazykové mutace (nabízena je čeština a slovenština), nastavení národního prostředí a zadání jména uživatele, názvu počítače, hesla, produktového čísla Windows, přijetí licenční smlouvy a několika dalších nezbytností. Celý proces neprobíhal déle než pět minut a po jeho dokončení byl systém připraven k práci.

Představovat čtenářům Windows 7 by bylo nošením dříví do lesa, takže v tomto směru zmiňme alespoň skutečnost, že díky použité grafické kartě je ihned k dispozici rozhraní Aero.

Bohužel při připojení k síti jsem narazil na problém, se kterým jsem se setkal i na PC jiného výrobce: síťové připojení hlásilo opakovaně odpojený kabel. Předpokládám, že se jedná o chybu ovladače síťové karty – v obou případech šlo o Realtek PCIe GBE – který nějakým způsobem nezvládá OEM instalaci. Pomohl tedy již vyzkoušený postup: přeinstalace ovladače z dodaného CD.

Vyhledání systémových aktualizací nalezlo 27 balíčků o celkové velikosti 66,4 MB, po jejichž instalaci byl nutný restart.

Hardware a výkon

Osobně příliš neuznávám tzv. “Index uživatelských zkušeností” v podobě poskytované operačními systémy Windows, nicméně podívejme se na jeho hodnocení. Testovaný počítač získal hodnocení 3,2 bodů ze 7,9 možných. To sice nevypadá jako heroický výkon, ale musíme si uvědomit dvě věci:

  1. Celkové hodnocení odpovídá nejnižšímu dosaženému výsledku jednotlivých testů. Můžete mít tedy nejlepší procesor, grafickou kartu i nejrychlejší RAMku, nicméně pokud máte standardní pevný disk, nikdy nedosáhnete na nejvyšší metu.
  2. Nejvyššího skóre mohou dosáhnout jen skutečně “našlapané” stroje, zaměřené například na hry nebo práci s náročnou grafikou. Před námi ale stojí počítač, který kromě nízké hlučnosti slibuje také malou spotřebu a s tím pochopitelně souvisí i výběr komponent, jimiž je osazen.

Nejslabším článkem tak je procesor, který v uvedeném hodnocení obdržel zmíněných 3,2 bodů. Jedná se o Intel Atom 330, který ale většině potřeb potenciálních zákazníků bude zcela postačovat. S Atomem se ostatně setkáte i v mnoha jiných přenosných zařízeních, včetně tolik oblíbených netbooků.

Paměť RAM obdržela v testu hodnocení 4,5, grafika 4,3 a 3D aplikace a hry 5,3 bodů, což lze považovat za dobrý průměr. Slušně dopadl i pevný disk, jež byl ohodnocen 5,9 body.

Podrobný přehled hardware

Srdcem je samozřejmě procesor – v tomto případě Intel Atom 330 na 1,60 GHz s 2×512 kB L2 cache (kódové označení Diamondville), vyráběný 45nm technologií. Jedná se o dvoujádrové CPU s podporou hypertreadingu, takže například ve Správci úloh je prezentován jako čtyřjádrový. Kromě výkonu, který je pro tuto kategorii dobrým standardem, vyniká především energetickou úsporností – podle dostupných informací má příkon pouhých 8 Wattů. O dobrém provedení proudění vzduchu v rámci skříně svědčí i skutečnost, že při běžné práci dosahovala teplota procesoru solidních 50C.

Podstatný vliv na výkon, a tedy i uživatelskou odezvu, má samozřejmě operační paměť. Tu prezentují dva moduly Kingmax specifikace DDR2, každý o velikosti 2 GB a rychlosti 333,3 MHz. Patrně jste si tedy správně spočítali, že celkem jsou k dispozici 4 GB RAM, nicméně vzhledem k použití 32-bitové verze Windows je využitelných jen 3,25 GB. Nutno podotknout, že 64-bitový systém by tomuto počítači slušel víc.

Základní deska se hlásí jako ECS 7AT-3L a je založena na čipsetu nVidia, který můžete znát z některých notebooků. Její hlavní devizou by měl být slušný výkon v oblasti 3D grafiky a podpora akcelerace HD videa.

Grafická karta je integrovaná, k dispozici má 256 MB paměti a nabízí rozlišení až do 1280×1024 resp. 1280×960.

Na systém a data je připraven 500 GB pevný disk Samsung SpinPoint F3 HD502HJ připojený k rozhraní SATAII. Jedná se o běžný 3,5-palcový disk určený pro desktopy, jehož plotny se otáčejí rychlostí 7200 ot/s; disponuje 16 MB vyrovnávací pamětí, což je dnes dobrý standard. Samozřejmě v případě nasazení počítače coby multimediálního centra by lépe “seděla” nějaká tichá/úspornější verze, na druhou stranu daní za menší hluk vlastnosti bývají horší výkonnostní parametry. Pro kancelářské účely je ale tento HDD naprosto ideální.

Disk není nijak rozdělen – celá kapacita je v jediném oddílu, což já osobně vítám, neboť nemám rád, když výrobce rozhoduje za zákazníka kolik na které logické jednotce bude místa.

K přehrávání CD a DVD, jakož i k vypalování je připravena již zmíněná slim mechanika s označením Slimtype DS8A4S, taktéž připojená k SATA rozhraní. Nabízí 8x čtení/zápis/přepis DVD a 24x čtení/zápis/přepis CD médií.

O připojení k síti se stará víceméně běžný adaptér Realtek PCIe GBE schopný provozu v gigabitových sítích. Vzhledem ke snadné přenosnosti zařízení bych ale uvítal také wifi adaptér.

Hardware počítače tedy odpovídá cílové skupině, na kterou se zaměřuje – poskytuje solidní výkon především pro běžnou práci. Bez problémů se uplatní také jako domácí multimediální centrum. Jako herní počítač bych doporučil sestavu postavenou na klasické platformě s výkonnou grafickou kartou – u té ale, na rozdíl od HALu3000 ION Mini, budete muset počítat s několikanásobně vyšší spotřebou elektrické energie i hlučností.

Když jsme již několikrát zmínili spotřebu, pak vězte, že k “uživení” veškerého hardware stačí pouze 65 Wattový zdroj.

Softwarová výbava

Na rozdíl od mnoha jiných výrobců není tento počítač “naládován” zbytečnostmi (tzv. “crapware”), které zabírají místo na disku a k jejichž odinstalaci je potřeba docela dost času. Jak již bylo řečeno, základem je operační systém Windows 7 Home Premium ve 32-bitové verzi, tedy to nejmodernější prostředí, které dnes můžete najít. Nechybí klasický prohlížeč PDF dokumentů Adobe Reader ve verzi 9.3.3.177, freewarový balík kodeků pro bezproblémové přehrávání videa K-Lite Codec Pack, nainstalován je také Flash ve verzi 10.1.53.64.

Připraven je také Office 2010 ve verzi Starter, tedy edici pro nejméně náročné uživatele, kterou dává Microsoft k dispozici zdarma výměnou za zobrazování reklamních sdělení. Edice Starter obsahuje textový editor Word Starter 2010 a tabulkový kalkulátor Excel Starter 2010. Samozřejmě je možné přímo ze spouštěcí obrazovky zakoupit nebo aktivovat některou z pokročilejších verzí.

Osobně volbu zmíněné edice chválím, neboť se jedná o sice základní, ale pro většinu běžných uživatelů postačující a především plně funkční produkt. Mnozí konkurenti instalují jako kancelářský balík časově omezenou demoverzi MS Office, která po uplynutí zkušební doby požaduje po uživateli zakoupení plné verze a stane se prakticky nefunkční.

Vybavení počítače tedy vnímám jako dostatečné pro běžné použití. Uživateli nejsou podsouvány zbytečnosti, které nikdy nevyužije, ani není lákán demoverzemi, jež po vypršení stanovené doby přestanou fungovat, pokud si je zákazník nekoupí.

Malá poznámka pod čarou: neubráním se srovnání s jedním z největších českých distributorů, který objednané počítače doslova ládoval crapwarem, který jsme si nejen nevyžádali, ale ani nechtěli. Nakonec jsme toto počínání museli ukončit tím, že jsme do podmínek výběrového řízení výslovně uvedli, že na počítači nesmí být nic jiného, než operační systém. S HALem 3000 ION Mini bychom zjevně takový problém řešit nemuseli.

Výkonnostní testy

SuperPI

SuperPI je jednoduchý benchmark, měřící dobu výpočtu Ludolfova čísla na daný počet desetinných míst. My jsme testovali výpočet s devatenácti iteracemi (1M) a takto vypadají výsledky ve srovnání s konkurenčními procesory:

  • AMD Athlon 64 3000+ 2,4GHz: 34s
  • Intel CoreDuo T2250 (Mobile) 1,73GHz: 35s
  • Intel Celeron M 360: 36 s
  • AMD Sempron 64 2800+ 2,2GHz: 43s
  • AMD AthlonXP1700+@2700+: 49 s
  • Intel Pentium 4 3,0 GHz: 49s
  • Intel Pentium M 725: 51 s
  • Intel Pentium 4 3 GHz: 56s
  • AMD Sempron (Mobile) 3000+: 59s
  • Intel Celeron M 350: 1 min 4 s
  • AMD Athlon XP 1800+: 1 min 34 s
  • Intel Atom 330 1,6 GHz: 1 min 36 s

Je tedy evidentní, že hrubá výpočetní síla není zrovna stránkou, v níž by procesor testovaného počítače vynikal. Nezapomínejme ale na skutečnost, že jde o procesor pro přenosné počítače a bonusem za nižší výkon je výrazně ekonomičtější provoz.

Zahořovací test počítače: OCCT Perestroika

Dále jsme testovaný počítač podrobili testu ohněm. Tedy ne snad, že bychom zkoušeli, zda odolá plamenům, ale spustili jsme na něm zahořovací test OCCT Perestroika (podrobná recenze viz článek Zahořovací test počítače: OCCT Perestroika). Jedná se o jeden z nejdrsnějších testů vůbec, který se velmi dobře uplatňuje například při tzv. “zahořování” nových sestav.

V patnáctiminutovém permanentním zatížení procesoru na 100% se ukázaly kvality chlazení. První jádro se vyšplhalo z počátečních 50C na slušných 57C, druhé z 52C na 59C. Ke kritickým hodnotám tedy zbývala pořádná rezerva. Výsledek lze považovat za velice slušný, obzvláště vezmeme-li v potaz stísněnější podmínky, jež panují uvnitř skříně. Přitom se ani nezvýšila hlučnost počítače, ani nedošlo k výraznějšímu vyzařování tepla.

Testy pevného disku

Srovnat můžete například s naším testem disků Western Digital WD1500HLFS VelociRaptor a Seagate Barracuda ST31000528AS.

HD Tune 2.55

  • Teplota disku po dokončení testu [C]: 33
  • Transfer rate minimum [MB/s]: 66,8
  • Transfer rate maximum [MB/s]: 133,2
  • Transfer rate Average [MB/s]: 106,7
  • Access Time [ms]: 14,0
  • Burst Rate [MB/s]: 142,8
  • CPU Usage [%]: 16,4

ATTO 2.46.0.0

  • 0,5 write [KB/s]: 4803
  • 0,5 read [KB/s]: 5362
  • 1,0 write [KB/s]: 9836
  • 1,0 read [KB/s]: 10671
  • 2,0 write [KB/s]: 19819
  • 2,0 read [KB/s]: 21504
  • 4,0 write [KB/s]: 38718
  • 4,0 read [KB/s]: 42687
  • 8,0 write [KB/s]: 73107
  • 8,0 read [KB/s]: 80241
  • 16,0 write [KB/s]: 121122
  • 16,0 read [KB/s]: 123312
  • 32,0 write [KB/s]: 120535
  • 32,0 read [KB/s]: 122012

DiskSpeed32 3.0.0.5

  • Average Access time [ms]: 13,6
  • Read burst speed [mbps]: 215
  • max speed [kBps]: 168958
  • min speed [kBps]: 13182
  • Avr. Speed [kBps]: 12862

h2bench 3.60

  • Sequential read rate medium (w/out delay) [KByte/s]: 127,4
  • Sequential transfer rate w/ read-ahead (delay) [KByte/s]: 184,6
  • Repetitive sequential read (“core test”) [KByte/s]: 176,8
  • Random access read (average) [ms]: 13,27
  • Application profile swapping [KByte/s]: 16166,5
  • Application profile installing [KByte/s]: 23180,7
  • Application profile Word [KByte/s]: 34550,9
  • Application profile Photoshop [KByte/s]: 31773,2
  • Application profile copying [KByte/s]: 83523,6
  • Application profile F-Prot [KByte/s]:13253,7
  • Result: application index: 27,1

Výsledný aplikační index 27,1 i výše uvedené testy signalizují, že osazený pevný disk patří k tomu lepšímu, co v tomto segmentu a v této kapacitě můžete dostat.

Resumé

HAL3000 ION Mini zaujme na první pohled hned v několika směrech. Tím prvním je samotná velikost celého počítače, kterou oceníte ať už ve stísněných podmínkách, nebo třeba při jeho umístění do obývacího pokoje. Ruku v ruce s tím jde i podařený design, který je sám o sobě konzervativní a přitom vkusný. Jako dobrý nápad oceňuji možnost přizpůsobení vzhledu nalepovacími fóliemi čtyř různých barev. Ženy, kterým jsem toto prezentoval, byly bez výjimky nadšené ať už samotnou barevnou nabídkou (největší ohlas měla fialová), tak i abstraktním grafickým vzorem. Při přesvědčování manželky či partnerky o tom, že opravdu potřebujete mít k televizi připojený počítač, může být toto pozitivně vnímaným argumentem.

Z hlediska hardware bych počítač hodnotil jako průměrně výkonný, nicméně s přehledem postačující na běžnou práci i na přehrávání multimediálního obsahu. Plusem je určitě velmi nízká spotřeba elektrické energie (ve srovnání s běžnými PC cca. pětinová) a poměrně malá hlučnost (zde bych ale možná zauvažoval o instalaci nějakého tiššího disku, případně o zapnutí “accoustic managementu”). Ze všeho, co bych od takto koncipovaného stroje očekával, mi chybí jen bezdrátový síťový adaptér (wifi).

Samozřejmě je nutné počítat s tím, že k dosažení výše uvedených vlastností bylo nutné něco ubrat na výkonu, takže na náročnější aplikace, jako jsou současné počítačové hry, nebo práce v CADu a podobných programech, bych tento stroj nedoporučil – to ostatně ani není jeho cílová skupina.

Softwarová výbava byla milým překvapením – počítač hned po instalaci zvládne většinu požadavků, které na ně kladou běžní uživatelé – tedy procházení webu, psaní, vytváření tabulek, otevírání dokumentů, či přehrávání filmů nebo hudby. Na rozdíl od konkurence jeho výrobce nepovažuje nutné plnit disk zbytečnými aplikacemi a demoverzemi všeho možného a nemožného, co běžný uživatel nikdy nevyužije.

Pokud tedy hledáte malý, tichý, energeticky nenáročný, designově vkusný a přitom plnohodnotný počítač za přijatelnou cenu, pak vám HAL3000 ION Mini bude pravděpodobně vyhovovat.

Informace o počítači HAL3000 ION Mini

Výrobce: 100Mega Distribution
Webová stránka: www.hal3000.cz
Kde můžete počítač koupit: viz www.hal3000.cz/index.php?company=-1
Cena: 11 988 Kč včetně DPH

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *