Pravidelná údržba počítače je cesta k tomu, jak ho udržet po dlouhou dobu v optimální kondici. Pokud není počítač udržován, nemůžete od něho chtít dobrý výkon. Údržba počítače nezabere téměř žádný čas a postačí, pokud ji budete provádět jednou za měsíc. Není to nic těžkého a hravě to zvládnete doma. Jak na to?

Prach dokáže počítač zničit!

Prach na nebo v obyčejné skříni, není nic hrozného. Prach ve skříni počítače ale dokáže způsobit obrovské problémy. Proto je velice nutné, pravidelně počítač od prachu čistit. Prach totiž může být příčinou pomalého chodu počítače a jeho nadměrná vrstva může způsobit i nevratné poškození jemných součástí hardwaru.

Čištění od prachu zabere jen několik minut!

Počítač od prachu vyčistíte jednoduše. Stačí mít po ruce jemný štětec nebo malý kompresor. V dalším kroku sundáte opatrně kryt. Poté jemnými pohyby odstraníte prach ze všech částí, na které pohodlně dosáhnete. Na nic netlačte a nepokoušejte se součásti hardwaru odstranit nebo posunout. Vekou pozornost věnujte zejména chladiči procesoru a grafické kartě, které jsou na prach nejnáchylnější. Očistou by měl projít i ventilátor, protože na něm usazený prach je příčinou hlučného chodu. Pravidelným čistěním počítače od prachu můžete zvýšit jeho výkonnost až od 20%! Zbavíte se také nadměrného hluku a prodloužíte životnost jeho součástek. A pozor – NIKDY – nepoužívejte k odstraňování prachu vysavač! Ten by mohl součástky nevratně poškodit!

Software je stejně důležitý!

Nutná je i péče o software počítače. Programy, které používáte, mají zásadní vliv na jeho rychlost. První pravidlo tedy zní – odstraňte všechny programy, které vůbec nepoužíváte. Zabírají zbytečně místo a zpomalují i chod počítače. Myslete také na ochranu počítače a používejte kvalitní antivirový program – některé je možné získat i zdarma (o tom jsme psali již v dřívějším článku). Druhým pravidlem je – pravidelně programy aktualizujte. O aktualizace si počítač často řekne sám. Čas od času také vyčistěte počítač od zbytečných souborů. Dobrým pomocníkem je například program CCleaner, který vyčistí počítač od nepotřebných souborů za méně než 5 minut. Rychlejší chod počítače i stabilitu systému zajistí občasná defragmentace disku, jejíž podstatou je zacelení prázdných míst po programech, které jste z počítače odstranili. Více o tom, jaký vliv má software na chod počítače, se můžete dozvědět zde.

Je nutné, spolehnout se na kvalitu

Závada se ale může objevit i v případě, pokud se počítači věnujete. V tuto chvíli přichází na řadu servis notebooků nebo počítačů. Servis je nutné vybírat s rozvahou. Chtějte například vědět, kolik opravy počítačů v servisu stojí. Dobrý servis vám cenu sdělí po diagnostice, kterou sám provede. Mezi časté problémy, které servisy řeší, patří například záchrana dat, oprava hardware komponentů nebo i poruchy způsobené vnikem tekutiny do počítače.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *