Již od 1. ledna 2011 musí řidiči vozit lékárničku s obsahem podle nového předpisu. Co v ní nesmí chybět? Jaké jsou možnosti? Kde ji můžete koupit levně? Odpovíme v této recenzi.

Můžeme samozřejmě začít polemikou o tom, zda je smysluplné vozit v autě lékárničku, když větší část řidičů stejně nikdy nezastaví u nehody a z těch zbývajících beztak jen minimum zvládá poskytnutí první pomoci alespoň na základní úrovni. Stejně tak lze pochybovat o tom, proč by obsah lékárničky měl stanovovat zákon a neúplnost či absence trestána.

Nechme ale stranou polemiky a věnujme se aktuálnímu tématu: totiž co v takové lékárničce má být.

Obsah lékárničky do osobního auta pro rok 2011

  • Isotermická fólie o rozměrech nejméně 200 x 140 cm – 1 ks
  • Leták o postupu při zvládání dopravní nehody – 1 ks
  • Maska resuscitační s výdechovou chlopní a filtrem schválená jako zdravotnický prostředek – 1 ks
  • Náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, minimální lepivost 7 N/25 mm) – 1 ks
  • Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, minimální lepivost 2,5 N/cm) – 6 ks
  • Nůžky se sklonem v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty – délka 15 cm – 1 ks
  • Obinadlo škrtící pryžové (60×1250 mm) – 1 ks
  • Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře nejméně 8cm, savost nejméně 800g/cm2) – 3 ks
  • Obvaz hotový s 2 polštářky (šíře nejméně 8cm, savost nejméně 800g/cm2) – 3 ks
  • Rouška plastová (20 x 20 cm,tloušťka 0,05 mm) – 1 ks
  • Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu – 1 ks
  • Šátek trojcípý z (netkaného) textilu (délka stran nejméně 960 x 1360 x 960 mm) – 2 ks

S některými novinkami lze souhlasit – například nůžky bývaly v leckterých lékárničkách opravdu na úrovni “nůžtiček-pižlalek,” vhodných maximálně tak do výtvarné výchovy na stříhání papíru. Současná specifikace, co se týká velikosti a provedení, přeci jen lépe odpovídá potřebám případného zachránce životů. Stejně tak je konečně u gumového škrtidla stanovena minimální šířka. Příliš úzké škrtidlo totiž dokáže nadělat víc škod než užitku, v krajním případě může dojít k nevratným poškozením zaškrcené končetiny.

Představujeme dvě lékárničky

Nám se do ruk dostaly dvě lékárničky, jež by měly odpovídat požadavkům na příští rok.

V prvním případě byl obsah naměstnán v praktickém textilním pouzdru na zip. Líbila se mi výrazně červená barva, díky které taštičku snadněji najdete, pokud v kufru vozíte nepořádek, jako já.

Lékárnička pro rok 2011 v praktické taštičce
Lékárnička pro rok 2011 v praktické taštičce

Druhá lékárnička byla provedena jako plastový kufřík s odklápěcím víkem, který opticky není tak výrazný, navíc je o něco objemnější. U tohoto provedení bych se obával, že při nedostatečném zajištění může v kufru auta dělat hluk.

Lékárnička pro rok 2011 v provedení kufřík
Lékárnička pro rok 2011 v provedení kufřík

V obou případech jsou ale k dispozici i jiná barevná provedení, takže některé výše uvedené závěry platí jen pro testované kousky.

Jako velmi praktické shledávám uvedení telefonních čísel na všechny záchranné složky jednoduchou grafickou formou přímo na obale. Jistě nejeden řidič i v běžném životě zapomene, zda má hasiče volat na 150, nebo 155, a když si k tomu přičteme stres z místa nehody, může takový malý nápad ušetřit cenné vteřiny.

Pojďme se tedy podívat na to, jaký obsah se skrývá uvnitř. V obou případech je shodný, soudě dle obalů od stejného výrobce, roztříděný do dvou plastikových uzavíratelných sáčků. Z předepsaných náležitostí nechybí nic, vše je v počtu odpovídajícímu novým předpisům.

Leták s instrukcemi je uložen samostatně a z informačního hlediska ho hodnotím jako dobře provedený – uživatel není zatěžován zbytečnými informacemi a formou jednoduché grafiky je veden krok za krokem postupem první pomoci. Kdo alespoň jednou absolvoval kurs v autoškole, tomu může připomenout některé detaily.

Jistě vás bude zajímat trvanlivost zdravotnického materiálů, kterou páni policisté s takovou oblibou kontrolují. Vězte, že s ani jednou z testovaných lékárniček nebudete muset ani za rok, ani za dva dokupovat nové obvazy, roušky, ani další náležitosti. Minimální doba použitelnosti veškerého materiálu je dlouhých pět let, tedy do roku 2015.

Kterou a kde koupit levně?

Poradit, zda si koupit variantu v kufříku či v taštičce, asi dost dobře nelze – každému bude vyhovovat něco jiného (sám preferuji o něco skladnější taštičku).

Pokud byste si chtěli některý z testovaných výrobků koupit, máte možnost – například v e-shopu Výfuky-Katalyzátory.cz se její cena pohybuje od 197 do 209 Kč, což jsou jedny z nejnižších cen na trhu. Navíc při objednávce šesti a více kusů nebudete platit poštovné – stačí se domluvit s rodinou, kolegy, či sousedy a můžete běhat kolem domu s výkřiky “A mám to zadarmo!” :). Poštovné samozřejmě ušetříte také v případě osobního odběru v servisu IMPOL TRADE s.r.o. (Lidická 886/43, 73601 Havířov).

Nezapomeňte na to, že od 1. ledna 2011 musíte vozit lékárničku podle nových předpisů a jistě se můžeme těšit na dopravní policisty, kteří právě kvůli tomu budou přehnaně aktivní.

Za zapůjčení lékárniček k recenzi děkujeme e-shopu Výfuky-Katalyzátory.cz.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *