Propracovanější a inteligentnější RSS čtečku jsem patrně ještě neviděl a že jsem jich vyzkoušel pěknou řádku!

Ikona programu FeedDemonJestli jsem na něčem závislý, pak je to permanentní přísun informací. V RSS čtečce Google Reader mám aktuálně přes dvě stovky sledovaných kanálů a jen za poslední rok jsem přečetl více než 300 tisíc položek. Při takovém objemu můžete strávit opravdu hodně času byť jen čtením titulků a každá ušetřená minuta tak má cenu zlata.

Google Reader je sám o sobě velmi povedenou aplikací s dobře propracovaným uživatelským rozhraním, díky kterému je možné sledovat desítky zdrojů poměrně snadno a efektivně. Nevěřil jsem tvrzení, že to jde ještě o něco lépe a rychleji, dokud jsem nevyzkoušel RSS čtečku FeedDemon. Samozřejmě jsem zpočátku pochyboval o tom, proč bych měl webovou aplikaci přesouvat na desktop, nicméně FeedDemon mě přesvědčil natolik, že jsem ho nainstaloval na všechny čtyři stanice, které používám.

Hlavní deviza: propojení s Google Readerem

Největší devizou FeedDemonu je propojení s Google Readerem. To funguje na sto procent, takže články, jež přečtete v aplikaci, se označí jako přečtené i na Google Readeru a naopak. Přes Google Reader se pak vše synchronizuje i na další počítače, pracující se stejným účtem. Podporovány jsou i další funkce, jako je sdílení odkazů, označování hvězdičkou či přidání do oblíbených položek.

Pokud máte své odběry strukturované do složek, FeedReader toto členění akceptuje. V podstatě jsem nenašel nic, co by Google Reader uměl a FeedDemon ne. Samozřejmě webový Google Reader můžete používat dál – třeba na počítači, na kterém je politikou zakázána instalace programů.

Jediné, co mi příliš nevyhovuje, je odeslání odkazu na článek e-mailem. To v Google Readeru uděláte velmi jednoduše a příjemci přijde e-mail s odkazem, titulkem a perexem článku. FeedDemon v tomto směru funguje jinak – otevře výchozího poštovního klienta, takže pokud používáte pouze webmail, budete mít smůlu. Při odesílání na Twitter je pak vkládán celý odkaz, zatímco Google Reader inteligentně používá zkracovač bit.ly. Propojení se sociálními sítěmi a sdílení zajímavých odkazů je v každém případě dalším plusem – kromě zmíněného Twitteru je podporován Facebook, del.icio.us, Digg a Instapaper.

Jak FeedDemon šetří čas?

Prostředí programu asi ničím nepřekvapí, neboť do jisté míry připomíná jednoduchého poštovního klienta: v levé části uvidíte strom zdrojů, v pravé pak nové články v dané sekci či vybraném zdroji. Seřadit je lze podle názvu zdroje či titulku, nicméně nejčastější a nejpraktičtější je řazení podle data vydání. K dispozici je pět barevných variant od usedlejších studených barev, až po veselejší oranžové provedení.

Prostředí programu FeedDemon

FeedDemon nabízí tři typy zobrazení položek: celý příspěvek (tj. vše, co je v RSS kanálu), souhrn (tj. titulek a perex s omezeným počtem znaků), nebo pouze titulky. Při posledním zmíněném zobrazení se vám na jednu obrazovku při rozlišení 1280×1024 pixelů vejde kolem dvaceti titulků,což je cca. čtyřikrát až pětkrát více než ve standardním pohledu v Google Readeru. Vezmeme-li v úvahu denní přísun tisícovky nových článků, pak namísto 200 obrazovek stačí k prohlédnutí jen cca. 40 až 50.

Jestliže vás nějaký nadpis článku zaujme, není problém si ještě před otevřením článku zobrazit jeho perex – k tomu slouží malá šipka vedle titulku. Pak se můžete rozhodnout, zda si článek přečtete celý.

Pro čtení článků lze volit mezi integrovaným prohlížečem, nebo výchozí systémovou aplikací. V obou případech se článek po otevření označí jako přečtený.

Další desetiny vteřin na každé položce proti Google Readeru ušetříte i tím, že proti webovému prostředí odpadá nutnost načítání JavaScriptů, který je schopný při velkém počtu článků postupně zpomalit prohlížeč až k hranici použitelnosti.

Další užitečné funkce

Proti Google Readeru nabízí FeedDemon několik funkcí navíc. Například si můžete nastavit tzv. “Hlídače,” který průběžně vyhledává články se zadanými klíčovými slovy a zobrazuje je v samostatných složkách. To se hodí například v případě, kdy potřebujete sledovat nějaké téma bez toho, abyste se museli prohrabovat jednotlivými články – FeedDemon vám je předloží doslova na stříbrném podnose. Že tím můžete ušetřit čas, asi není nutné zdůrazňovat :).

Naopak obtěžují-li vás například zprávy o tom, který bulvár přistihl tu či onu celebritu, oceníte filtry obsahu, jež články s danými slovy automaticky označí jako přečtené. Bohužel se tato nastavení nesynchronizují mezi více instancemi, takže je musíte definovat na každém počítači zvlášť. Upřímně doufám, že na této funkcionalitě autoři zapracují :).

Další funkce, kterou aktivně využívám, je označování tzv. “tagy.” To lze samozřejmě provádět i ve webovém Google Readeru, nicméně FeedDemon otagované položky zobrazuje v adresářové struktuře, skrze kterou se velice rychle dostanete ke všem článkům s danou značkou. Osobně toto používám při psaní článků o novinkách v prohlížečích pro Interval, kdy si během týdne označuji jednotlivé aktuality jménem daného browseru (již použitý tag není nutné psát znovu – jednoduše ho vyberete z menu) a v pondělí si pak mohu prohlédnou vše, co se týká Firefoxu, Opery, Chrome, Internet Exploreru atd.. Ušetřím tak poměrně dost času, který bych musel věnovat přehrabováním se v “ohvězdičkovaných” článcích.

Šikovná je i možnost zobrazování buď všech složek a kanálů, nebo jen těch, které obsahují nepřečtené položky, což je další způsob, jak ušetřit nějakou tu minutku.

Program se dokáže minimalizovat do ikony v systémové oblasti, takže nezabírá místo na hlavním panelu a přitom vás bude informovat o novinkách ve všech nebo jen vámi vybraných kanálech.

K dispozici je i česká lokalizace, kterou je ale nutné stáhnout a doinstalovat. V rámci zjednodušení je toto možné provést přímo v prostředí aplikace.

Původně byl FeedDemon placený a stál 30 USD, nicméně od roku 2008 je k dispozici zdarma, výměnou za malý reklamní čtverec v levém dolním rohu, který – subjektivně hodnoceno – nikterak neruší.

Celkové hodnocení

Propracovanější a inteligentnější RSS čtečku jsem patrně ještě neviděl a že jsem jich vyzkoušel pěknou řádku! Propojení s Google Readerem je v mém případě naprostou nezbytností, neboť pracuji na více počítačích a nemám čas řešit, co jsem ještě nečetl a co již ano. Pokud sledujete více internetových zdrojů, pak díky tomuto programu můžete ušetřit i hodiny času. Proti čtečkám nabízených dnes již snad ve všech webových prohlížečích (s výjimkou Chrome) nabídne FeedDemon nespočet přídavných funkcí, takže pokud RSS nějakým způsobem používáte, s tímto programem můžete dosáhnout mnohem vyšší efektivity.

Sám FeedDemon aktivně používám už déle než měsíc a během té doby jsem nenarazil na žádný problém, ani mě netrápí jakýkoli nedostatek. Program prostě dělá to, co má a dělá to dobře. Dnes už si neumím představit, že bych své RSS odběry sledoval jinak.

Pokud bych měl vyjmenovat hlavní plusy, byly by následující:

  • Propojení s Google Readerem a díky tomu možnost synchronizace mezi více PC.
  • Snadné sdílení odkazů ať už skrze sociální sítě, Google Reader, či jejich odeslání e-mailem (zde ale s malými výhradami, uvedenými výše).
  • Tagování článků a jejich následné přehledné zobrazení ve složkách.
  • “Hlídač” výborně použitelný pro monitoring podle zadaných klíčových slov.
  • Úspora času, kterou oceníte tím více, čím více zdrojů sledujete.

Informace o programu FeedDemon

Testovaná verze: 3.1.0.30 z 10. června 2010
Stránky výrobce: www.newsgator.com
Stránka programu: www.bradsoft.com
Velikost souboru: 3,7 MB
Licence: freeware
Podporované operační systémy: Windows 7, Vista, XP, 2000, NT, Me a 98
Minimální požadavky: nejsou uvedeny
Instaluje se: ano
Komunikuje česky: ano, po stažení lokalizace
Odkaz ke stažení: http://www.feeddemon.com/download/FeedDemonInstall.exe

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *