Dovoluji si napsat příspěvek na téma fotbal a komentátoři. Komentování fotbalového utkání může vyznít neutrálně. Podívanou nepokazí. Pokud komentátor fotbal hrál, nebo ještě hraje, pokud fotbalu rozumí, může divákům sledování utkání vylepšit přiléhavými postřehy a tu a tam i přidat vtipnou poznámku. Musí to být k věci a úzce souviset s děním na hřišti. Mezi komentátory, kteří tohle dobře umí, patří například Jaromír Bosák.

Vedle takových komentátorů existují i tací, kteří dokáží podívanou výrazně znehodnotit a divákovi sledování utkání značnou měrou znechutit. Mezi takovými komentátory přímo vyniká Pavel Čapek. Kolik zbytečného tento komentátor dokáže nažvanit, naplkat, je až neuvěřitelné. Slovní obraty, nově vymyšlené, rádoby originální výrazy. K fotbalu zcela nepatřičné poznámky. Dění na hřišti rušící, hyzdící připomínky. Je to děs. Jeho neúnavnost a píle v tomto duchu, překonává veškerá očekávání a únosné meze.

Abych nezůstal jen u obecných tvrzení, kterými lze pomluvit kdykoli kohokoli, odhodlal jsem se zaznamenat alespoň část z pilně používaných obratů, výroků a komentářů Pavla Čapka, které značnou měrou znehodnocují, příliš často až znechucují podívanou na fotbalové utkání. Obraty které často opakuje uvádím následně. Dílčí ukázky pak přikládám za tento příspěvek.  Teď tedy oblíbené obraty Pavla Čapka, které mě nejen pro časté opakování hodně iritují:

Přihrávka (střela a pod.) –  neměla správné parametry. Nebo – zalepil míč. Běžné sražení centru na roh nazývá – utlumil centr. S oblibou říká – míč propadl na …. Nedostižný je jeho často používaný výraz je zakřižoval, nebo nakreslil (jindy) narýsoval přihrávku, pádil do otevřeného prostoru, vzorně se zavěsil do vzduchu. Velice časté – ukradl mu míč, upláchl mu, neupláchl mu, upaluje s míčem, byl okradený o míč, do cesty mu vložil tělo, poškádlil brankáře, zajímavá přihrávka, protlačil míč, propasíroval míč. Obraty jako přichází konat, či zveličování – nesmírně nebo vele – plus cokoli, co je dle komentátora Čapka nesmírné či veledůležité. Sudího zve honosně arbitrem, zápas duelem. A tak dále a tak podobně.

Nevím z jakých důvodů Pavel Čapek používá při komentování fotbalu, opakuji fotbalu, výrazy jako parametry, arbitr, zakřižoval, nakreslil, narýsoval a podobné – viz výše. Vím jen, že jeho styl komentování je krkolomný a působí velice rušivě. Troufám si tvrdit, že pro mnohé z nás podstatně rušivěji než vuvuzely. Nevím, zda chce stylem komentování vyniknout. Nebo zda chce být originální, aby zakryl, jak moc si s fotbalem nerozumí. Dle mého soudu fotbalu nemůže rozumět, protože by věděl, kdy jeho žvanění nesouvisející s tím co se děje na hřišti, působí rušivě. Stejně tak by nezveličoval dění na hřišti a neplkal o biliáru po dvou přihrávkách. A nesoutěžil by, jak o hodně víc toho namluví než druzí. Vím o tom, že mnoho diváků umí vypnout a neposlouchat ty jeho plky. Bohužel, já patřím mezi ty, kteří to neumí. Oddaluji tohle psaní téměř dva roky ve víře,  že odpovědní lidé v redakci sportu usměrní styl komentování fotbalu a nenechají tento styl na pospas pro fotbal neúnosným slovním hrátkám jednotlivého komentátora. Fotbal si nezaslouží takové mrzačení. Když ale slyším slovo zakřižoval už i od jiných komentátorů než Pavel Čapek, věřit přestávám. A když slyším, jak i na mistrovství světa Čapkův neúnosný styl nalézá uplatnění, je nejvyšší čas reagovat.

Pavel Čapek vypadá jako hodný člověk. Pokud by se omezil pouze na diskusní kroužky v poločasu, před a po utkání, kde různí trenéři předvádějí své teoretické dovednosti, vůbec by to nevadilo. Naopak. Chci věřit, že styl politických vyjádření a komentářů, kde je mlácení prázdné slámy, mlžení, křečovitá honosnost mluvy, nejasnost a obojakost řečeného naprostou samozřejmostí, nepřeroste do komentování fotbalových utkání. Tedy alespoň v době, kdy se hraje. Snad to není až tolik náročné přání i když nevím, nevím.

Luděk Prokop, 30.6.2010.

Dílčí ukázka z komentování Pavla Čapka (vynechány opakovačky uvedené v příspěvku).

Obyčejnou, běžnou rozehrávku komentuje – okamžitě vystřelil míč
množství všedních situací musí neustále nějak komentovat – například:

má proti sobě dalšího hladovce,
bude rozehrávat premiérový brazilský rohový kop,
důrazně vypilovali standardní situaci,
sváteční kanonýr nepohrdl příležitostí, 
drtivý tlak Brazílie který vypustil nepřesnou střelu,
tak to úvodní tempo zdá se přidušeno,
byl pozastavený Robertem Silvou
výborná kolmice kterou likvidoval s vypětím všech sil (šlo o zcela běžný nepovedený útok)
ten se tomu jen usmál (naprostá hovadina – jen aby něco řekl)
Chilané potvrzují, že jsou rychlí jak s míčem, tak bez něj
v uvozovkách vyšší borec
Gonzales to zvládl ale jenom džentlmensky zpracoval míč na … 
… si to neohroženě namířil cestou vpřed — bylo to od něho hodně naivní
taková statická brazilská kombinace (opět žvanění bez významu)
hodně si toho troufne Lucio ale nepodpořil to přesnou rozehrávkou (opět se nedělo absolutně nic co by mělo být komentováno)
z tohohle hemžení vyšel málem vítězně …pak padl jako podťatý strom
v srdci pokutového území
Chilané dál v pohodě kombinují (opět se nedělo absolutně nic co by mělo být komentováno)
to je zase pěkná rošáda, počkejme na dokončení akce
… se pěkně trefil do míst kde kraloval …
pěkně tam protančil podél postranní čáry,
…má před sebou volnou dálnici ale on si vybral jiný směr
…tady se rodí šance na pěknou kulišárnu (opět naprostá hovadina k faktickému dění)
zkušení profesoři proti ambicióznímu sem tam drzému mládí
… co se týče jeho střelecké úpravy
toho si našel přepečlivě …(běžná přihrávka na 10 metrů)
tady se rýsuje něco zajímavého
lehl si pod něho obětavě
nedokázal míč propasírovat (opět výraz zcela mimo situaci na hřišti)
čaroval a vykouzlil roh,…do ofenzivního trojúhelníku,…míč k němu nedoplachtil,…neuvěřitelná věc, čekalo se dlouho na míč, …zezadu prověřil pevnost achillových šlach Luciana…
…jiný trenérský štír Karel Brikner (nepochopitelný komentář bez souvislosti a návaznosti)
2 – slovy dvě přihrávky nazývá jen aby něco řekl – fotbalový biliár
dohadovali se za běhu kdo povede míč (opět velice trapný komentář)
…opravdu se chopil maršálské hole a dirigentské taktovky ale spoluhráči z toho nedokáží profitovat (opět naprosto nic, co by nějak alespoň okrajově souviselo s děním na hřišti)
prodloužení už se naprosto bytelně vznáší ve vzduchu nad pretórií…pře ním vyrostla modrá zeď modrých samurajů – (tohle že je prostý, normální komentář k fotbalovému utkání?).
hodně nepovedený bagr jednou rukou, za který následuje trest v rámci pravidel
jsou nesmírně týmovými borci, nechávají svá ega v kabině
poslední střídání s razítkem kouče ….
ale už přichází paraguajský příspěvek do fotbalové diskuze
šavlovačka vyústila v další japonský faul, – ne byl to aut

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *