Protože rozsah mého zamyšlení nad připravovanými kroky v důchodovém systému přesáhl limit pro zařazení do dnešních Týdnovin, rozhodl jsem se vydat ho jako samostatný článek.

Reaguji na následující zprávy:

A máme tady další ukázku, kam koalice bude směřovat vývoj České republiky. Někteří doufali v důchodovou reformu jako v něco, co podpoří osobní zodpovědnost a zajistí těm, jež budou myslet na svou budoucnost, lepší důchody. Ve hře byla i varianta úlevy v odvodech ze sociálního pojištění, kterou by občané mohli použít například na penzijní připojištění. I já si uvědomuji problematičnost stávajícího důchodového systému a představa, že cca. 1 000 Kč, které mi stát sleví, dobře investuji, mě docela lákala.

Jenže to by nesměli být naši politici, kteří nechtějí dopustit jakékoli svobodné rozhodování svých oveček a jejich jediným zájmem je odrbat pracující o co nejvíce peněz a rozdat je třeba formou státních zakázek sobě a svým kamarádům.

Když jsem poprvé zaregistroval návrh Bezděkovy komise, v němž je navrženo snížení sociálního pojištění ze 28% na 23%, zaujal jsem pozitivní postoj. Líbila se mi vize, že každý se bude moci osobně podílet na tom, jaký bude mít důchod – zda oněch ušetřených 5% prožere a ve stáří nebude mít nic, nebo jestli si je uloží do fondů a v období zasloužilého odpočinku bude třeba cestovat.

Jenže naši politici jsou pěkní lišáci: zavedou školné, ale daně samozřejmě o částku, kterou nyní přispíváme do školství, poplatníkům nevrátí. Když sníží sociální pojištění, chtějí “výpadek” řešit zvýšením respektive sjednocením DPH, díky čemuž občan státu odvede ještě daleko více než nyní! Zvýšení DPH by znamenalo 9% nárůst cen energií, potravin, služeb, léků a dalšího zboží, které je nyní daněno nižší sazbou. Schválně: vezměte si průměrný měsíc, sečtěte výdaje své domácnosti na jídlo, nájem, energie, telefon, internet, léky, pojištění, povinné ručení, atd. a srovnejte si to s částkou, o kterou by vám mělo klesnout sociální pojištění. V případě naší domácnosti mi vyšlo, že zvýšení DPH z 9 na 19% by znamenalo nárůst životních nákladů o 2 000 Kč. Tolik by mi úleva odvodu do sociálního pokryla jen tehdy, pokud by má superhrubá mzda činila 40 000 Kč.

Ještě hrůznější je pro mne varianta, že by tzv. penzijní připojištění bylo povinné. Nevidím důvod, proč jakkoli omezovat svobodnou volbu občanů, kteří by měli mít právo rozhodnout se, jakým způsobem budou zhodnocovat své peníze. Opatrnější by samozřejmě měli mít možnost volby v podobě uložení do státního fondu či koupě dluhopisů, nicméně proč bránit dalším možnostem? Proč bych si nemohl například svůj důchod uložit do banky v podobě zlatých cihliček, když na tom mohu vydělat mnohem více?

Bohužel ona obludnost, kterou navrhuje koalice, je ještě šílenějších rozměrů – správcem systému by měla být Česká správa sociálního zabezpečení, která by vedla individuální účty. Ano, je to ta samá “firma,” která řeší důchody dnes. Nová vláda tedy ve skutečnosti nenabízí reformu, nýbrž jen vymyslela způsob, jak občanům sebrat jejich peníze a skrze vlastní podnik je investovat. Zda budou investice úspěšné a přinesou zisk, nebo je naopak nějaký “šikula” pošle ke dnu, tím se patrně současní politici ani nezabývají. Klidně se může stát ještě něco horšího, než při zachování současného průběžného systému – totiž že vám ve stáří ČSSZ oznámí: “sice jste si k nám uložil půl milionu, ale důchod z toho nedostanete, protože jsme je špatně investovali.” A důvěřovat státním úředníkům, že oni jako jediní umí investovat správně, opravdu nechci. Jsou těmi posledními, od koho bych si v otázce peněz nechal radit.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *