Že mám opravdu negativní zkušenosti s výrobky z Číny, které vedle “chutných” polských cukrovinek prakticky ovládly trh v ČR, tu ani nemusím psát, protože neznám nikoho, kdo by neměl podobnou zkušenost. Všechno z Číny má limit po jakou dobu je daný výrobek použitelný – tento limit však často vyprší ještě předtím, než si výrobek zakoupíte….

Výborný byl například fén na vlasy, na kterém se během sušení vlasů nejprve objevil velký puchýř a následně se v inkriminovaném místě zcela vyškvařil. Když tedy něco kupuji, ujišťuji se, že výrobek není z Číny. Před časem jsem kamarádovi kupovala k narozeninám topinkovač. Narazila jsem na jeden opravdu praktický a cenově výhodný, avšak samozřejmě – výrobek pocházel z Číny. Rozhodla jsem tedy, že koupím dražší od známé značky. Výrobek jsem kupovala v prodejně, kde si jej zakoupíte zabalený v krabici. Na krabici nebyla uvedená země, ve které byl vyroben. Nepředpokládala jsem však, že by takovou značku mohl vyrábět nějaký patlal. Jaké bylo naše překvapení, když kamarád topinkovač rozbalil a na jeho spodní části na nás vykoukl výsměšný nápis: “Made in China”. Ještě chyběl dovětek: “Tak jste si koupili stejný krám, jaký jste mohli mít 3x levněji”.

Na konci roku 2007 jsem jako dárek dostala digitální fotoaparát Nikon Coolpix L10. Mým velkým koníčkem je amatérské fotografování, takže jsem nového miláčka musela hned vyzkoušet. Všechno začalo mým překvapením, jak žíznivě doslova vysál 2 alkalické tužkové baterie. Dobře, říkala jsem si, asi nekvalitní baterie. Koupila jsem mu tedy kvalitnější, ale ty mu zachutnaly také. Po nějakém čase jsem zjistila, že už snad ani nemohu koupit kvalitnější baterie, takže jsem to “vyřešila” dobíjecími. Recenze na tento fotoaparát byly velmi dobré, za jedinou velkou nevýhodu byl označován malý displej. Fotoaparát má zabudovanou funkci včasného upozornění na vybité baterie, ale také na rozmazaný snímek, který jste právě pořídili. Ještě během záruční doby se fotoaparát rozhodl, že je zbytečné, aby se namáhal a když začaly docházet baterie, bez varování se vypnul. Také tak funkce upozornění na rozmazaný snímek pracovala, jen když zrovna měla náladu. Po přenesení pořízených snímků do PC jsem pocítila, v čem je nevýhoda malého displeje – spousta fotografií byla rozmazaná, což na displeji fotoaparátu nebylo možné pouhým okem rozeznat. K tomuto typu fotoaparátu je tedy zcela jistě dobré si pořídit lupu.

S věcmi zacházím opravdu opatrně, přesto se brzy vyskytla další závada. Dvířka otvoru pro baterie odmítala spolupracovat – když byl prostor prázdný, bylo prakticky nemožné je otevřít, naopak když v něm byly baterie, nebylo možné je zcela dozavřít. Nechápala jsem, jak je možné, že u takové značky jako je japonský Nikon, se vyskytne tolik závad. Pohled na nefunkční dvířka mě zahlcoval pocitem, že právě držím v ruce dětskou hračku, nikoli výrobek japonských odborníků. Jak jsem prohlížela zevnějšek, zjistila jsem, že jsem nebyla daleko od pravdy – na spodní části fotoaparátu jsem se dočetla: “Made in China”. To už jsem věděla, že je zle.

Obrátila jsem se tedy s písemnou reklamací na servis společnosti Nikon, ale moje reklamace zůstala i po několikeré urgenci bez odpovědi. Asi si říkali, že mohu být ráda, že výrobek vůbec drží pohromadě :-D. Poté jsem se na Internetu dočetla od majitelů fotoaparátů Nikon podobné zkušenosti, často i až neuvěřitelné zážitky, které měli se servisem Nikonu. Rozhodla jsem se, že se do servisu vydám osobně, ale vzhledem k mým časovým možnostem mezitím vypršela pouze roční (!!!) záruční doba. V ten moment jako mávnutím proutku přestal fungovat blesk. Také při pořizování snímků fotoaparát často “vytuhl”. Protože bez blesku je prakticky nemožné pořizovat fotografie, zašla jsem včera do vyhlášené opravny fotoaparátů v Praze, abych se optala, co by stála oprava. Technik foťák prohlédl a konstatoval, že odešla elektronika blesku. Oprava s dvířky by byla dražší, než je pořizovací cena nového fotoaparátu podobných technických parametrů. Kde jsou časy, kdy elektronika vydržela 20 let i více? Dnes se vše vyrábí tak, aby to za dva – tři roky odešlo, záměrně se přestanou na daný výrobek vyrábět náhradní díly, nebo jsou opravy předražené s tím, že se jedná o opravu “starého” typu. Výrobci dělají vše pro to, aby byl zákazník nucen si koupit nový výrobek. Bohužel tato taktika dnes speciálně výrobcům elektroniky prochází a přináší obrovské tržby…. 🙁

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *