Když se s námi před několika dny za mohutného smradu rozloučil po bezmála třech letech věrné služby vysavač Zelmer, řešili jsme pochopitelně čím ho nahradit. Kromě počítačových komponent nechávám zpravidla ve vybírání věcí volnou ruku manželce, protože je schopná v přiměřeném čase zvolit produkt s dobrou cenou i parametry. Nejinak tomu bylo i v tomto případě – protože jsme oba skalními příznivci výrobků firmy Samsung, je jasné, že jsme tuto značku brali jako hlavního adepta na našeho parťáka pro úklid.


Když žena přišla s tím, že jí jako nejvhodnější připadá Samsung SC7245, neprotestoval jsem – dobrá byla cena, značka i prezentované vlastnosti. Objednali jsme jej tedy na Nakupka.cz, kde byl v tu chvíli patrně nejlevnější – stál pouhých 2087 Kč.


Co najdete v krabici?


Asi nikoho nepřekvapí, že v krabici na vysavač jsme našli vysavač :). Kromě něj zde byla ještě hadice, teleskopická tyč, nástavec na koberce, na podlahy, čalounění, nábytek a hubice na těžko dostupná místa. Proti výrobkům z vyšší kategorie tedy chyběl snad jen “vyklepávací” nástavec, na který jsem byl zvyklý z předchozího vysavače. Součástí balení byl i návod v českém jazyce.

Celkový pohled na vysavač
Příslušenství dodávané k vysavači Samsung SC7245

Příslušenství bohužel nelze naskládat do těla vysavače, takže jej musíte skladovat odděleně. To je daň za minimalistické rozměry tohoto přístroje.


Tělo vysavače


Pojďme se podívat na tělo vysavače. To je v zářivě oranžové metalíze, kombinované s matnou bílou barvou, doplněnou šedými lemy. Lemy jsou z měkčeného plastu (možná z gumy), díky čemuž se při kontaktu s nábytkem nemusíte obávat poškození. Proti jiným vysavačům překvapí velká kolečka, která umožňují opravdu nezvykle snadné pojíždění bez ohledu na povrch podlahy – jezdí hladce jak po dlažbě či plovoucí podlaze, tak i po koberci s krátkým i dlouhým vlasem. Kolečka jsou potažená gumou, takže nepoškodí ani háklivější podlahové krytiny.

Tělo vysavače Samsung SC7245

Ač si nemyslím, že by byl u této kategorie design to hlavní (většinu času tráví vysavač beztak ve skříni), musím konstatovat, že i coby muž jsem estetický dojem tohoto kousku ocenil. Snad bych i řekl, že se hned lépe luxuje s takto pěkným pomocníkem :).


Praktické jsou malé rozměry (naměřili jsme /d x š x v/ 44x27x19 cm), což při skladování ocení především obyvatelé panelových domů, kde nebývá místa nazbyt. Délka trubic je v plně vysunutém stavu 80 cm, hadice 157 cm a šňůra zásuvky měří 6 metrů – když to všechno sečteme, dostaneme se na slušný akční rádius bezmála devět metrů.


K přední části se připojuje hadice, na níž oceníte praktické držátko, díky kterému se lux velice snadno přenáší. Je to sice maličkost, ale pokud máte uklízet prostory se schody či jinými terénními nerovnostmi, pak se budete sami sebe ptát, proč takto šikovně situovaný úchyt není u všech výrobků. Kromě tohoto držadla je v horní části těla zakomponováno ještě jedno, takže každý si může zvolit podle toho, jaké uchycení mu vyhovuje více.


V zadní části najdete především napájecí šňůru, zakončenou klasickou zástrčkou. Leckde délku šňůry chválí, mně by ale udělala radost ještě tak o metr či dva delší (délka při maximálním vytažení je, jak již bylo řečeno, asi šest metrů). Kritizovat bohužel musím navíjecí mechanismus, který není příliš silný, takže ve finální fázi budete muset s navíjením pomoci rukou. V tomto směru byl náš starý Zelmer o kus propracovanější.


V těle také najdete sáček na nečistoty – volit můžete mezi textilním, jež je součástí dodávky, nebo papírovým (i ten výrobce přiložil v počtu dvou kusů). My jsme zvolili papírovou variantu, nicméně ta textilní má výhodu v tom, že takový sáček lze vyprat a použít znovu.


Jako malou slabinu vidíme absenci “parkovacího systému,” tedy praktického poskládání celého vysavače do kompaktního celku, což je dnes standardem u většiny konkurence.


Vysavač jako čistička vzduchu?


Zejména v prašné ostravské oblasti coby alergik oceňuji integrovanou dvojici filtrů, odstraňujících z vypouštěného vzduchu nečistoty. První je dnes již skoro běžný HEPA filtr, jež by měl zachytit až 95% prachových částic. O ještě účinnější filtraci se pak stará filtr s technologií Silver Nano, který by díky obsaženému stříbru měl zachycovat nejen částice, ale také zápach a především ničit bakterie a roztoče. Toto je jeden z důvodů, proč by právě o Samsungu SC7245 měli přemýšlet ti, kdož mají doma dítě, alergika, či astmatika.


Ovládání na rukojeti


Když vysavač sestavíte a nastavíte si správnou délku teleskopické tyče, překvapí vás, jak ergonomicky padne držadlo do ruky. Na rukojeti pak najdete posuvný ovladač, kterým lux zapínáte a nastavujete úroveň tahu – vznešeně se tomuto způsobu ovládání říká “dálkové.” Připomeňme, že maximální sací výkon je 400 W při příkonu 1600 W. Díky ovládání na držadle se tedy nemusíte k vysavači shýbat kvůli regulaci tahu, ale ani proto, abyste jej zapnuli či vypnuli. Samotná komunikace mezi vysavačem a rukojetí probíhá skrze vodič, jež je součástí hadice, takže není možné tuto komponentu zaměnit za jinou z odlišného typu.

Olvádání na rukojeti

Hlavní bomba: cyklónový filtr


Až do této chvíle se vám SC7245 mohl jevit v podstatě jako každý jiný vysavač této kategorie. Co jej ale odlišuje, je tzv. “cyklónový filtr.” To je nádobka, vyrobená z průhledného plastu, připevněná mezi trubky a držadlo, skrze kterou proudí nasávaný vzduch. V této nádobce pak vzduch rotuje (to je onen “cyklón”) a zanechává zde vyluxované částice s vyšší hmotností (tj. různé kousky, ale také prach). Díky tomu pak do sáčku putuje výrazně méně nečistot (především nejjemnější prach) a ten pak vydrží výrazně déle. Účinnost cyklónového filtru je podle různých zdrojů mezi 80 až 90%, což víceméně potvrzuje i náš test. Životnost sáčku se tedy prodlužuje 5x až 10x a to už znamená docela slušné úspory za nové “pytlíky.”


Průhledná nádobka vám také pomůže udělat si představu, jak moc je ten který povrch znečištěný – jediným pohledem zjistíte, kolik toho filtr zachytil. Při našem testu jsme na 25 m2 koberců, jež jsme předtím neluxovali 14 dnů, naplnili tuto nádobku na maximální hranici (viz obrázek). Cyklónový filtr má (alespoň pro mne) i psychologický efekt: když vidím, kolik nečistot vysavač sebral, hned mi uklízení připadá o něco smysluplnější. Filtr se pak pootočením jednoduše demontuje a jeho obsah vysypete, což je určitě o několik kroků jednodušší proces, než výměna sáčku za nový.

Cyklónový filtr po vyluxování 25m2 koberců Toto jsme našli v cyklónovém filtr po vyluxování 25m2 koberců

Jak se s ním luxuje?


Jak jsem napsal výše – ocenil bych o něco delší napájecí šňůru, protože takto musím mezi obývákem a ložnicí přepojovat z jedné zásuvky do druhé.


Hlučnost přístroje je přiměřená, na to jak je malý se může zdát vysoká, naopak vzhledem k výkonu je v mezích normálu. Překřičet se ale dá jen mírným zvednutím hlasu.


Co se výrobci příliš nepovedlo, jsou použité plasty. Ty totiž během vysávání generují elektrostatický výboj, takže počítejte s “kopanci.” Možná je to ale úmysl, abyste při vysávání podlah neusnuli :).


Nadšený jsem z provedení držadla, které příjemně padne do ruky a ani při své ne zrovna malé výšce se nemusím při luxování shýbat, což je problém, na který narážím u drtivé většiny konkurentů. Uživatelé menšího vzrůstu si pak mohou nastavit rukojeť podle potřeby díky teleskopické trubce. Patrně tedy po každém vysávání nebudete adepty na týdenní rehabilitační pobyt :).


Nezaznamenali jsme žádné rušivé působení na příjem rádia či televize, což pro změnu bývá občasný problém starších kousků.


Resumé


Nejen nové koště dobře mete, ale i nový vysavač od Samsungu pěkně luxuje :). Kromě pěkného designu, postačujícího příslušenství a příjemné ergonomie, oceňuji především cyklónový filtr, díky kterému poznáte, zda je úklid hotový, ale také ušetříte náklady za sáčky. Sám jsem z tohoto výrobku doslova nadšený a musím konstatovat, že pro mne byl více než příjemným překvapením. Samsung SC7245 tedy mohu doporučit především těm, kdož vysávají byty do velikosti 4+1 – na domy a větší prostory bych ale volil některého z větších bratříčků :).

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *