Po několika letech provizorního vyhledávání na našem blogu přicházíme s novinkou a jedním drobným vylepšením!


Když jsem psal kód redakčního systému našeho blogu (tehdy určený pro jiný projekt), naprogramoval jsem jen velice jednoduché vyhledávání. Umělo hledat ve článcích zadané výrazy, ale nikoli fulltextově (hledalo jen to, co uživatel přesně zadal). Jak už to bývá, plánoval jsem vylepšení, leč za několik let jsem se k němu prostě nedokopal.


Situaci mi významně ulehčil Google, který v rámci reklamního systému AdSense přinesl možnost integrace nejlepšího vyhledávače do vlastního webu. Chvilku jsem s touto možností váhal, leč jak jsem měl šanci vyzkoušet engine od Google na jiných webech, docházel jsem k přesvědčení, že je to právě to, co potřebujeme.


Nadešel den D, tedy dnešek: čtvrtek 18. června 2009 a já se pustil do práce. Výsledek můžete vidět a samozřejmě i vyzkoušet sami: naše vyhledávací pole v pravém horním roku nahradil skript od Google a stránka s výsledky se nyní negeneruje na základě prostého dotazu “LIKE” do databáze, ale nabízí výsledky z tohoto vyhledávače. Nedílnou součástí jsou i reklamní plochy, které ale vzhledem k jejich relevantnosti se zadaným výrazem mohou čtenářům přinést jakousi přidanou hodnotu.


Samozřejmě se to neobešlo bez dalších zásahů, neb prvotní verze neprocházela validátorem W3C, nakonec se ale i toto povedlo uvést do stavu, kdy jak stránky s vyhledáváním, tak i výsledky prošly bez jediné chybičky.


Zásadní výhody proti předchozímu dotazu jsou:


  • fulltext – tedy nehledá se jen přesně zadaný výraz, ale i slova, nacházející se dále od sebe v textu stránky.

  • Nezatěžování naší databáze.

  • Možnost definovat dotazy tak, jak jste zvyklí na Googlu.

  • Odpadá jedno formulářové pole, potenciálně zneužitelné k nejrůznějším útokům (sice všem dosavadním formulář odolal, ale proč dávat příležitost).

Kromě toho jsem na základě požadavku čtenáře RadoNeH rozšířil pole na psaní příspěvků do diskuzí na současných 10 řádků a cca. 90 písmenek, což by mělo usnadňovat orientaci v delších textech během psaní. Novinka si vyžádala mírné přeorganizování formulářových prvků, které sice nyní působí “méně uhlazeně,” ale domnívám se, že to není na závadu.


Určitě obě novinky vyzkoušejte a dejte vědět, co na ně říkáte!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *