Ale na Nově, Primě, ani v České televizi je nedávají.



Dexter

Máte rádi napětí? Pak právě vám by se mohl líbit tento seriál. Morgan Dexter je policejní vyšetřovatel, zabývající se forenzní analýzou krevních stop. Kromě toho, že vyšetřuje nejrůznější vraždy, má jednu malou “úchylku”: je sériovým vrahem. Své oběti si vybírá zásadně z řad kriminálníků a bere tak zákon a právo do vlastních rukou. Průběh jednotlivých epizod je v první a druhé sérii podobný: Dexter dostane nějakou záminku, vyhledá svou oběť, sváže ji v místnosti, kterou dokonale pokryl fóliemi, aby nezanechal stopy… …a oběť zabije, naporcuje a hodí do blízké zátoky. Díky tomu, že pracuje u policie, má přístup k nejrůznějším informacím. Kromě jeho sestry zde ale pracuje i kolega, kterému se Dexter nelíbí a nakonec přijde na to, co provádí. Ve městě se ale objeví druhý masový vrah a Dexter cítí potřebu zbavit se konkurence….

Celý seriál provází napětí a především se vyznačuje zcela nečekanými zvraty a dějovými kličkami. Když už si budete říkat: “teď to prasklo, teď ho dostanou,” stejně se dočkáte překvapení a nečekaného vývoje. Po několika podobných zvratech se ale “nečekaný vývoj” stává vcelku očekávatelným a to hlavně v případech, kdy zbývá ještě několik dílů a je jasné, že hlavní hrdina nebude dopadnut uprostřed seriálu.

Paradoxem je, že postava masového vraha je vystavěna tak, že patrně získá sympatie diváků a ti budou na straně zla, kdežto strana dobra, v podobě místní policie, bude vnímána spíše negativně.

Kromě Dextera jsou všechny ostatní postavy spíše na vedlejší koleji a až na občasné nevydařené milostné eskapády jeho sestry, případně dvou přítelkyň, jež během sezón Dexter pozná, tvoří ostatní herci spíše kulisu celého příběhu.

První a druhá série byly na stejné úrovni a napětí by se v nich dalo krájet, přičemž průběžně směrem ke konci sezóny gradovalo. Třetí sérii, alespoň prozatím, ale musím označit jako nudu.

Hodnocení podle IMDB: 9,1 z 10

Hodnocení podle ČSFD: 93% ze 100%

Český fan web: http://www.dexter-killer.cz/

Dexter


The Big Bang Theory

Představte si partičku čtyř mladých kluků, kteří pracují jako vědci ve fyzikálním ústavu. Dva z nich bydlí v jedné domácnosti, přičemž hned v prvním díle se do protějšího bytu nastěhuje nový soused, který má hned několik problémků: je blond, je pohledná a především, je to žena. Jeden z těch dvou se do ní samozřejmě okamžitě zamiluje, což ovšem, vzhledem k faktu, že mozek fyzika funguje jaksi jinak, než mozek blondýnky, přinese celou řadu zajímavých situací.

Hlavní dějová linka se točí právě kolem nenaplněného (a chvilkami i více či méně naplněného) vztahu, přičemž vše je proloženo přiměřeně dávkovanými komickými scénkami, postavenými právě na tom, že hlavní hrdinové jsou něco, jako u nás v Česku “matfyzáci.”

Postavy jsou prokreslené poměrně zdařile: kromě hlavního hrdiny Leonarda je tu jeho spolubydlící Sheldon, který ženy považuje za něco naprosto zbytečného, za podstatné považuje hraní počítačových her a sledování seriálů typu Star-Trek. Sheldon se projevuje místy až dětskou psychikou a diváky zaujme svou klučičí nemožností a stylem oblékání. Na návštěvy přichází ještě Howard, snažící se marně vpasovat do pozice lamače dívčích srdcí, jehož pokusy jsou na pomezí zoufalosti a Ind Rajnesh, projevující se tím, že v přítomnosti jakékoli osoby opačného pohlaví není schopen slova.

První série byla naprosto dokonalou oddechovkou, u které jsme se mnohokrát nasmáli. V podobném a srovnatelně kvalitním duchu se nese i série druhá a nutno říci, že vždy s napětím očekáváme, s čím “kluci” přijdou tentokrát.

Hodnocení podle IMDB: 8,5 z 10

Hodnocení podle ČSFD: 90% ze 100%

Český fan web: http://www.big-bang-theory.cz/serial/

The Big Bang Theory


How I Met Your Mother

Tento seriál jsme začali sledovat jen proto, že měl mimořádně vysoké hodnocení. Nyní jsme u druhé série (aktuálně v amerických televizích běží série čtvrtá) a musíme uznat, že hodnocení dostal právem.

Zatímco Big Bang Theory bych označil jako jednoznačnou komedii, v případě How I Met Your Mother musíme přidat slůvko “romantická.” Naštěstí zde romance pateticky nekape, ale je přirozenou součástí příběhu. Všechno začne tím, že hlavní hrdina Ted, který je současně vypravěčem celého seriálu, pozná dívku, do které se zamiluje. Hned na první schůzce jí ale řekne “miluji Tě,” což je chyba, neboť ona dívka – jmenuje se Robin – nehledá tak vážný vztah, jako Ted. Dohodnou se, že zůstanou přáteli, což – jak asi napadne každého čtenáře – pokračuje soustavným trápením a pokusy o získání větší přízně. S Tedem ve společné domácnosti bydlí i pár, který je spolu od střední školy dlouhé roky: Marhall a Lily. V první sérii se oba zasnoubí, což Teda naprosto pochopitelně frustruje. Jednoznačně nejzábavnější postavou je ale kamarád Barney, který vyniká naprosto nepředvídatelnými a potrhlými nápady, hláškou “le-gen-da-ry” a snahou sbalit vše, co má prsa. Na rozdíl od ostatních postav je Barney zastáncem vztahů na jednu noc, čemuž přizpůsobil i svůj příbytek (do něj se ale podíváte až ve druhé sérii).

Komediálních situací je opravdu nespočet a u každého dílu se zpravidla hned několikrát smějeme, někdy až k slzám. Postavy jsou dostatečně prokreslené, počínaje Tedem, coby trošku neohrabaným “klaďákem,” přes emancipovanou a závazkům se bránící Robin, lehce podpantofláckého a dlouhodobým vztahem zpohodlnělého Marshalla, emocionální Lily, až po potrhlého, mírně podivínského, donchuánovského Barneye, který zásadně nevychází ven bez svého obleku.

Zatím jsme viděli první a větší část druhé série a mohu říci, že kvalita zápletek jednotlivých dílů má setrvale vysokou úroveň. Zajímavé jsou také hrátky scénáristů s časovými liniemi – těch předvedou hned několik, včetně vyprávění dějové linky očima různých osob, skrze které se dostávají k finálnímu rozuzlení. Z hlediska scénáře jde podle mne o jeden z nejlépe provedených seriálů vůbec.

Hodnocení podle IMDB: 8,8 z 10

Hodnocení podle ČSFD: 94% ze 100%

Český fan web: http://www.himym.cz/

How I Met Your Mother


The Office (US)

Americkou verzi seriálu Kancl, inspirovanou britským stejnojmenným sitkomem, jsem stáhl vlastně náhodou, když jsem se chtěl podívat právě na jeho britskou variantu. Této chyby jsem ale nakonec nelitoval, protože americký Office, v hlavní roli s přímo fenomenálním Stevem Carellem, se stal mou seriálovou jedničkou.

Celý děj se odehrává v typické americké kanceláři typu “open space” v papírenské firmě Dunder-Mifflin. Hlavním hrdinou je poněkud potrhlý šéf Michael Scott (hraje ho právě zmíněný Carell), který žije v představě, že hlavním smyslem vedoucího je bavit své zaměstnance. Michaelovy leckdy až bláznivé výstupy ale ostatní zpravidla vnímají jako trapné a nepochopitelné. Za sebe musím říci, že zvyknout si na to, že určitá trapnost je hlavním rysem této postavy, chce nějaký čas. Pokud ale přijdete na chuť tomuto druhu humoru, určitě se nebudete nudit.

Michael, kromě toho, že se snaží být bavičem, zaujme diváky také svými milostnými románky, kdy se v jeho srdci vystřídá hned několik žen, včetně jeho šéfky (samozřejmě hned po první společné noci se Michael podělí se svými kolegy, čímž si zadělá na pěkný průšvih a trapas). Teprve v páté sérii najde, alespoň se to zatím tak zdá, svou spřízněnou duši.

Ačkoli je Steve Carell se svou figurkou opravdu vynikající, ani ostatní osobnosti z kanceláře nezůstávají pozadu a mají své vlastní příběhy. Firemní šprýmař Jim Halpert tak například touží po recepční Pam, která je ovšem zadaná a – bohužel – i zasnoubená. Toto napětí nenaplňovaného vztahu se táhne seriálem a divák stále doufá, zda se nakonec “vše v dobré obrátí.”

Jako v každé firmě, i zde najdeme podivína: Dwight Schrute bydlí na farmě, je velkým fanouškem Star Treku, vzorným pracovníkem (pozdě do práce přišel jen jednou 🙂 ) a především otravným “vlezdoprdelkou.” Ke své smůle se často stává obětí Jimových velice podařených žertíků, které pobaví prakticky v každém díle.

Ani ostatní zaměstnanci nezůstávají pozadu, takže se budete setkávat s příběhy kariéristického Ryana, poněkud zpomaleného Kevina, nabručeného Stanleye, věčně nepříjemné Angely, alkoholičky Kate a řady dalších. Našim miláčkem se stal personalista Toby, kterého šéf Michael přímo bytostně nesnáší a dává mu to patřičně najevo. Bohužel po čtvrté sérii seriál opouští.

Z hlediska kvality a zábavy mají všechny série (aktuálně běží pátá) srovnatelnou úroveň. Nejedná se tedy o nastavování kaše a vtípky, ani situace se neopakují. Za sebe říkám, že na americký Office se těším ze všech seriálů nejvíce.

Hodnocení podle IMDB: 9,4 z 10

Hodnocení pod ČSFD: 81% ze 100%

Český fan web: http://www.office.webnode.cz/


The Office

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *