Napadlo mě podívat se na to, kde skončily volební sliby ODS z roku 2006. Konkrétně jsem si otevřel svůj článek z října 2006 Velký průvodce pražskou předvolební kampaní, z něhož jsem vybral dva sliby a dotázal se na jejich splnění.


Praha 10: Pojízdný úřad

Začneme tím lepším: ODS na Praze 10 slibovala zřízení “pojízdného úřadu.” Tehdy jsem si pod tímto pojmem neuměl představit nic konkrétního a odpověď jsem se dozvěděl až nyní. Napsal jsem tedy na adresu info@odspraha10.cz následující dotaz:


Dobrý den,


chtěl bych se zeptat na osud slibu, který dala ODS voličům v komunálních volbách roku 2006 – konkrétně se jednalo o “pojízdný úřad.” Vzhledem k tomu, že ODS tyto volby na Praze 10 vyhrála s nadpoloviční většinou hlasů, zajímalo by mě, jak to s tímto slibem vypadá – tedy zda se něco ve věci “pojízdného úřadu” udělalo, nebo alespoň chystá.


Odpověď přišla poměrně rychle – prakticky třetí pracovní den po odeslání dotazu dorazil e-mail od oblastního manažera Martina Krále. Ještě příjemnějším překvapením, než odpověď sama, byl její obsah – Martin Král mě ujistil, že slib nezůstal pouze na papíře, ale byl realizován k 1.7.2007 – tedy poměrně rychle. Dozvěděl jsem se i to, co “pojízdný úřad” vlastně obnáší:


Pojízdný úřad zajišťuje především služby pro seniory nad 80 let věku, kteří nepobírají příspěvek na provoz motorového vozidla ani na individuální dopravu. Nevylučuje to však možnost využití této služby i občany mladšími v mimořádném případě, kdy se z vážných důvodů nemohou dostavit k vyřízení své záležitosti na úřad. Pojízdný úřad funguje tak, že vyčlenění úředníci vyjíždí bezplatně na žádost seniorů do jejich bytů, nebo na místo které si určí, a tam s nimi potřebné formality vyřídí. Zpočátku pojízdný úřad poskytoval služby z oblasti ověřování, občanských průkazů a sociální oblasti. Od letošního roku došlo k rozšíření poskytovaných služeb a Czech Point, tj. možnost získat výpisy z katastru nemovitostí, rejstříku trestů, obchodního rejstříku a živnostenského rejstříku. Je možno říci, že tato služba je seniory velmi kladně hodnocena a využívána.


Oblastní manažer se také pochlubil, že za tento projekt získal Úřad městské části ocenění “Chytrý úřad.” V tomto případě nelze než chválit a musím konstatovat, že přinejmenším na Praze 10 zvolení zastupitelé svůj slib z billboardu splnili.



Praha 11: Vodní svět (do tří let)


ODS v mé dlouholeté domovině – tedy na Praze 11 – mi ale radost neudělala. V roce 2006 slibovala vystavění vodního světa do tří let.

Fotografie pochází z října 2006, takže dle slibu by se obyvatelé Jižního města měli již za rok “cachtat” přinejmenším v bazénu. Vzhledem k tomu, že jsem nezachytil žádné informace o zahájení jakékoli výstavby podobného díla, rozhodl jsem se napsat přímo na místní radnici. Využil jsem tedy kontaktu, publikovaného na webu Prahy 11, konkrétně elektronické podatelny na adrese podatelna@p11.mepnet.cz. Bohužel nemám s těmito podatelnami moc dobré zkušenosti – asi před dvěma měsíci jsem psal na Městský úřad obce Mošnov kvůli tamnímu dopravnímu značení a dodnes jsem se nedočkal odpovědi. Podobně jsem dopadl i v tomto případě – z Prahy 11 se prostě nikdo neozval. Vzhledem k tomu, že od prezentace tohoto slibu voličům uplynuly už dva roky a s ohledem na to, že ODS vyhrála na Praze 11 volby v roce 2006 s celkem jasnou převahou, předpokládám, že by k naplnění slibu mělo dojít nejpozději do října 2009. Vzhledem k rychlosti prací u nás si nejsem jistý, zda bylo v tomto směru vůbec započato se stavbou; je-li mi známo, byly pouze schváleny nějaké finanční prostředky. Nemohu tedy jednoznačně tvrdit, že ODS na Praze 11 svůj slib nesplnila, nicméně důvodně se obávám, že vodní svět v příštím roce stát nebude. ODS celkově v tomto regionu slíbila mnohé – ostatně stačí se podívat na výše odkazovaný článek. Zdá se, že si vzala příliš velká sousta, na která nyní tak trochu zapomíná. Stranou bych nenechal ani komunikaci Městského úřadu s voliči, která očividně nejen zde nefunguje, což rozhodně nedělá dobrý dojem. Doufám, že voliči na “jedenáctce” při příštích volbách nezapomenou, co jim bylo slibováno a co z toho bylo či nebylo naplněno a nějakým způsobem zareagují.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *