Musím říci, že pohled na mapu České republiky ve světle volebních výsledků, mě nadmíru potěšil. Naprosto ničím nerušená oranžová ve mně vzbudila pocit upřímné radosti. Myslím, že je to jasný signál vládě Mirka Topolánka – přinejmenším k tomu, aby se vážně zamyslela nad tím, co slibovala v Modré šanci a ve Smlouvě s voliči a co dělá ve skutečnosti. Levicovou krajskou politiku vnímám jako příslib toho, že se blýská na lepší časy :).



Sám jsem splnil svou občanskou povinnost a hned v pátek odpoledne vhodil do urny v nedaleké škole svůj volební lístek. Volil jsem, jak jste se mohli dočíst již v nadpisu, levici. Tady jsou některé mé důvody:




  • Mirek Topolánek – neskutečně mi vadí buranské chování premiéra této vlády. Vztyčené prostředníčky, slova jako “píčoviny” a další mi prostě vadí. Když Topolánek zrovna nemluví sprostě, chová se arogantně, namyšleně, jako by mu patřil celý svět. Lítá si na lyžovačky a soukromé akce vládním letadlem, kalí to po dálnici nějakých 180 km/h, aby stihl tenis a všemožně dává všem v tomto světě najevo, že on je nadpozemská bytost, která si může dovolit vše. Volební výsledky přinesly na jeho tvář výraz, který jsem mu opravdu z celého srdce přál.
  • Kauza Morava – tato kauza, kterou jsem pozorně sledoval a studoval do podrobností, jež byly dostupné veřejnosti, podle mého názoru jasně ukázala, jaké vztahy panují v současné vládní koalici. Shánění materiálů na neposlušné poslance, které je měly přimět k poslušnosti, patří podle mého mínění do praktik mafie, nikoli do čestné společnosti. Stejně tak i šedá eminence Dalík je mi prostě podezřelá, což kauza Morava potvrdila. Nedělám si iluze o konexích předsedy ČSSD Paroubka, ani o tom, že by snad v tomto směru byl výrazně lepší. V jednom z mailů kamarádovi jsem napsal, že se patrně musíme smířit s tím, že ať bude u kormidla kdokoli, bude tady vládnout mafie. Smutné, leč obávám se, že pravdivé.
  • Radar v Brdech – “vy jste si nás zvolili, nerozumíte tomu, tak do toho nekecejte. Jsme tady my, abychom za vás správně rozhodli!” Takové bylo ve své podstatě poselství vlády na celonárodní volání o referendum na téma radarové základny na našem území. Ano, starší ročníky si na podobný přístup jistě vzpomenou z dob socialismu, kdy také vládnoucí strana ve spolupráci s Velkým bratrem Sovětským svazem vždy nejlépe věděla, co je pro lid nejlepší. Lidu se však zásadně neptala. Argument, že by o radaru měli rozhodovat pouze odborníci (v případě ODS spíše “odborníci” v uvozovkách) neberu. Umístění radaru na území republiky je potenciálním bezpečnostním problémem pro nás, pro všechny. Proto bychom my všichni měli mít šanci vyjádřit svůj názor a vláda by jej měla respektovat.
  • Poplatky ve zdravotnictví – opravdu nechápu, proč si platím zdravotní pojištění, které sám nevyčerpám a ještě mám doplácet 30 Kč za návštěvu lékaře, 30 Kč za každou položku na receptu a 60 Kč za den strávený v nemocnici. Pokud tímto způsobem chtěla vláda “přilepšit” zdravotníkům, měla to udělat jinak – buď zmíněné částky platit ze zdravotního pojištění, nebo zdravotní pojištění snížit. Stávající stav pouze zvýšil finanční zátěž občanů. Peníze navíc nedostanou ti, kdož dělají nejvíce práce – tedy sestry – ale v případě soukromých ordinací doktoři a u nemocnic nemocnice jako celek. Lékařům se samozřejmě peníze navíc líbí – ostatně z jejich řad se rekrutuje celá řada voličů ODS.
  • Podivné kšefty (nejen) s Kapschem – na silně nestandardní počínání kolem výběru mýtného na dálnicích jsem upozorňoval již několikrát v Týdnovinách. Jsem v tomto směru celkem znalý věci, neboť mé předchozí zaměstnání mělo právě s touto zakázkou hodně společného. Přesně, jak se očekávalo – po postavení obludných mýtných bran přišel Kapsch s nabídečkou, že by dále udělal satelitní mýtné. Protože miliardy za stávající mýtný systém již má Kapsch a jeho dodavatelé v kapse, je potřeba najít další způsob, jak náš stát pěkně podojit. Již nyní slyším argumenty, proč se nedělalo výběrové řízení na nový mýtný systém – tipuji na to na nutnost kompatibility se stávajícím systémem. Případně se udělá výběrové řízení, kde bude kompatibilita zásadní podmínkou, takže ho nebude moci vyhrát nikdo jiný, než firma Kapsch. Podobných kšeftíků bychom v uplynulých letech našli celou řadu.
  • Sliby a lži – ČSSD je často vytýkáno, že se v krajských volbách zaměřila na celostátní témata a vydala se cestou populistických prohlášení. Ano, vidím to, ale stejně tak vidím dva roky nazad Vlastimila Tlustého s jeho “kolečky,” na kterých účastníci předvolebních mítinků “vytáčeli” částky, které ročně dostanou “navíc,” když vyhraje ODS a prosadí své reformy. Co z reforem zbylo a jak se ODS zachovala k jejich strůjci Vlastimilu Tlustému, vidíme všichni v současné realitě. Získané částky se ani náhodou u normálně vydělávajících lidí nepohybují v řádech tisíců, ale maximálně tak stovek, leckdy – u nejnižších příjmových skupin – pouze v desetikorunách. Zapomenuta byla Modrá šance, kvůli které voliči ODS tehdy volili, pošlapána byla i Smlouva s voliči. Ne, opravdu si nedělám iluze, že by ČSSD byla byť o kousek méně populistická, nebo že by před volbami neměla ústa plná slibů, nicméně rozhodně se mi její sliby zdají realističtější, než modrá knížka, s níž se dnes dá tak maximálně podpálit krb.
  • Diskriminace na úkor cikánské menšiny – opravdu mi už leze na nervy neustálé protežování nepřizpůsobivého cikánského etnika. To, co si v Česku mohou dovolit oni, to si nikdo jiný dovolit nesmí! Ten samý čin je v podání bílého “rasistickým útokem,” naopak když totéž udělá Cikán, je to maximálně tak pokus o ublížení na zdraví. Nápis “Makejte, gadžové, ať se máme líp!”, který se objevil na zdi jednoho z litvínovských domů, jasně ukazuje, jak vypadá zmíněná problematika v praxi. Bohužel – jakékoli špatné, nebo jen negativní slovo proti Cikánům je zde považováno za rasistický útok – ostatně i za vyfocení zmíněného nápisu a jeho použití v reklamní kampani byl severočeský hejtman popotahován. Proč? Protože když to někdo (asi Cikán) napsal na zeď baráku, bylo to OK, ale když totéž (bílý) hejtman pověsil na billboard, dopustil se podněcování rasové nenávisti? No je to normální? O nesplácení bezúročných půjček, o kterých se bílým může leda tak zdát, se snad ani raději nebudu rozepisovat, abych se dále nerozčílil.
  • A další a další – ministr financí Kalousek se například zabýval myšlenkou snížení státní podpory stavebního spoření. Privatizace nemocnic, tolik prosazovaná a propagovaná ODS, je ideálním způsobem, jak vytunelovat ty zbytky, co nám tu zbyly po předchozích privatizacích. Dopravní situace na našich silnicích je žalostná, nikdo – dokonce ani “Íčko” – není schopen zajistit, aby policie dělala něco pro její zlepšení (buzerakce s radarem v křoví, nebo kontroly lékárniček, rozhodně neřeší problémy s nebezpečnými řidiči).

Mohl bych pokračovat ještě dlouho. Otázkou je, zda má smysl hledat další a další důvody, proč se přiklonit k levici, když ty stávající stačí bohatě hned na několik volebních období dopředu.

Nezbývá, než konstatovat, že jsem neskutečně rád za naší oranžovou republiku a že doufám, že ve středu vyjde i hlasování o důvěře vládě a mistr světa Topolánek si bude moci odfičet i s plnou parádou zpět na Valašsko.


Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *