Dlouho bloggerskou “scénu velkých jmen” (a nebo jinak “řadu starých gard” 🙂 ) nerozvířilo nic, jako spuštění nového projektu Internet Infa s názvem Bomba.cz.


Vezměme to od začátku: celkem překvapivě se dnes objevila tisková zpráva o tom, že Internet Info (známé například servery Lupa.cz, nebo Root.cz) představuje komunitní videoportál Bomba.cz. Po přečtení titulku jsem chvíli meditoval nad otázkou, zda český internet potřebuje další portál s videem, když ani Stream.cz není proti Youtube.com nijak úchvatný a v podstatě není důvod, proč ho navštěvovat. Dále v textu jsem ale objevil formulaci, že “služba je založena na principu sdružování videí z nejznámějších videoserverů celého světa.” Nejen, že tedy nejde o klasický “videoportál,” kam by uživatelé mohli nahrávat (jistě kvalitní a autorsky korektní) videa, ale on je to jenom “linkovač s rozhraním a pár funkcemi navíc.” Tím jsem na milou Bombu zapomněl.


Během dne jsem pak zaznamenal hodně ostře laděný článek současného šéfredaktora Živě.cz Davida Polesného, který hned v titulku označuje projekt Bomba.cz za českého internetového parazita. Neberu autorovi právo na jeho názor, nicméně vidím tu menší problém s etikou. Pro Computer Press jsem psával a patřilo k firemní kultuře, že se konkurence veřejně nekomentovala, tím spíše když by se mělo jednat o kritický pohled a ještě tohoto ražení. Sám si pamatuji na dlouhou diskuzi na téma, jak v Computeru recenzovat počítačovou literaturu z vlastní i cizích stájí tak, aby to bylo korektní. No jo, jenže to ještě byla doba, kdy byl v čele Computer Pressu Jiří Hlavenka, šéfredaktorem Computeru Pavel Pospíšil a Živě vedl Tomáš Holčík. Tehdy ještě nějaká ta novinářská kultura a etika byla – dovolím si tvrdit – jedním z pilířů.


Fakt, že Computer Press nemá v segmentu, do kterého Bomba.cz spadá, konkurenční projekt, ještě neznamená, že by jej měl takto otevřeně kritizovat. Uvědomme si (a především David Polesný by si toto měl uvědomit), že Computer Press a Internet Info jsou (krom dalšího) “internetové mediální domy” a jako takové jsou samozřejmě konkurenty, ačkoli každý z nich cílí na trošičku jiné obecenstvo. Myslím, že v rámci etického chování by se prostě podobně laděné články měly objevit tak maximálně na osobním blogu redaktorů, nikoli na titulní stránce mainstreamového webu společnosti.


Velice komicky pak působí odpověď Marka Lutonského, nyní ředitele internetových médií, který jednomu ze čtenářů na výtku, že na Živě by měla být maximálně informace o tom, že projekt vznikl a o čem je, bez osobních výpadů, odpověděl: “Nemyslíte, že o tom, co sem patří, rozhoduje šéfredaktor webu (David Polesný), případně vydavatel?” Docela by mě zajímalo, kdo kontroluje šéfredaktora Živě.cz, když ne on sám (ano, předtím mělo Živě šéfredaktory s alespoň nějakou mírou sebereflexe).


Ano, mně se pojetí Bomba.cz taktéž nelíbí, připadá mi jako projekt zbytečný, ale tímto způsobem bych se do něj nenavezl ani jako soukromý pozorovatel zde….


Komentář na negativní článek si neodpustil Tomáš Krause, technický ředitel Internet Info. Na rozdíl od pana Polesného tak ale učinil korektně na svých osobních stránkách. Ani zde se ale neubránil trošku zbytečnému kontrování ve stylu “na hrubý pytel, hrubá záplata.” Má ale pravdu v tom, že označit celý projekt za vykradače, když videoservery typu Youtube.com a další vysloveně nabízejí kódy pro sdílení videa na jakémkoli webu, je přinejmenším nekorektní.


Naopak za poměrně nešťastný počin Internet Infa lze považovat rozesílání výbušnin, nebo chcete-li zábavné pyrotechniky některým vyvoleným v rámci promoakce. Petra (Pixy) Staníčka, který v žádném případě nepatří mezi milovníky ohňostrojů (a kdo ho čte déle, ten to ví velice dobře), tím pořádně rozladili, takže nyní řeší, kam s takto nabytou nabitou věcí…. Krom toho poukazuje na fakt, že klasickou poštou, kterou mu tato zásilka přišla, by se podobné věci asi posílat neměly.


Komentář si neodpustil ani Martin (Arthur Dent) Malý, který si zaslané petardy odmítá vyzvednout. Jeho názor na podobně zaměřené servery ale naprosto sdílím, zejména pak v části, kde kritizuje zamoření linkovacích systémů (např. Linkuj.cz) “veselými videíčky” a zmiňuje, že jeho “problémem není, jak se k těmto zábavným věcem dostat, ale jak se jim vyhnout.”


Asi nejkratší spot věnoval Bombě Daniel (Pooh) Dočekal, který si tradičně neodpustil svou klasickou jízlivost :). Samozřejmě nechybí drobná narážka na portál TN.cz, jehož je Dan velkým milovníkem.


Tak co, kdo ještě nenapsal nic o Bombě.cz? 🙂 Já už v tom taky lítám!

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *