Tak už jsem papírově Ostravák :). Dnes jsem si totiž byl vyzvednout novou občanku. Je to má třetí občanka za poslední čtyři měsíce. Nejprve jsem měl občanku, podle které jsem byl svobodný – skoro jinoch, bo jsem tam měl fotku z asi 15 let :-D. Tu mi koncem loňského září vyměnili za další. V té už jsem byl ženatý a na fotce o nějaký ten pátek starší :)). No a koncem roku jsem si žádal o další průkaz totožnosti – tentokrát z důvodu mého stěhování do Ostravy. Dnes jsem se jí konečně dočkal! Tu starou s pražským bydlištěm jsem si nechal alespoň v podobě elektronické kopie.

Co mě poněkud překvapilo, že úřední hodiny jsou pouze do 17:00 a ještě k tomu jen v pondělí a ve středu (ostatní dny jen do 15:00). Kolega Jan toto mé udivené zjištění komentoval slovy: “No, tady co si nezařídíš ve dne, to si nezařídíš nikdy.” Občas si tady připadám jako zástupce mimozemské civilizace, když mi Ostraváci vysvětlují, co je “tady” na planetě Ostrava jinak, než v centru sluneční soustavy – Praze :-D. Takže jsem z práce letěl jako žíznivá čára, abych stíhal tu kartičku vyzvednout.

Díky nové občance jsem si mohl vyzvednout na poště balíček, který mi poslala kamarádka z Prahy. Ve srovnání s mou starou poštou 419, kde nebyl problém stát klidně i déle než půl hodiny, mě ta naše jiho-ostravská nadchla. Je zde “lístečkový” systém, takže si vezmete lísteček podle toho, co jdete vyřídit a můžete si v klidu sednout na židli. Žádné nervózní ošlapávání na místě a vystávání důlků do podlahové krytiny. Díky lístečkům se dokonce ani nemusíte zabývat pacifikací klientů, kteří se sice dostavili až dlouho po vás, ale přesto se snaží dostat k okénku jako první. Tenhle systém používá i Místní úřad pro Prahu 11 a musím říci, že skutečně výrazně zlepšil odbavování. Na poště jsem dnes nečekal ani minutu, než jsem se dostal na řadu – prostě dokonalé! Dalším pozitivem je, že poštu mám cestou ze zastávky domů, což v Praze také nebylo. A otevírací doba: na rozdíl od úředníků jsou na naší poště každý všední den až do 19:00 a v sobotu od 8 do 12.

Večer jsem pak začal experimentovat s reklamním systémem Google AdSense. Nic nejde úplně hladce, takže například několikanásobný pokus o ověření účtu vždy skončil chybou (resp. jen zobrazením prázdné stránky s nadpisem).

Také jsem si (když už mám tu občanku) připravil všechny potřebné podklady pro vydání elektronického podpisu, který potřebuji kvůli dalšímu reklamnímu systému. I když jsem už jeden podpis měl, Česká pošta není schopná ho prodloužit, takže jsem musel celé martýrium absolvovat znovu. Těší mě alespoň fakt, že příště (prý) bude prodloužení podpisu snadné, rychlé a především bez nutnosti cokoli tisknout a kamkoli chodit. Pro podpis si jdu v pondělí, bo na poště, kde ho vydávají (jedna jediná pro celou Ostravu), mají stejnou pracovní dobu, jako na úřadě. Na celém procesu mě nejvíce zaujala otázka, zda je možné přinést žádost o podpis na jiném médiu, než na tom nejnespolehlivějším – disketě. Vzpomínám, že když Česká pošta s elektronickým podpisem začínala (cca. 1,5 roku nazad?), tak slibovali, že brzy bude možné dodávat žádosti i na jiných médiích (konkrétně byly zmíněny USB klíčenky). Zvědavě jsem tedy nakouknul, jaká je aktuální situace a bohužel musím konstatovat, že stejná, jako tehdy: s ničím jiným, než s prehistorickou disketou na poště nepochodíte… Takže: kupředu, levá! 🙂

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *