V jedné diskuzi pod článkem týkajícím se mého “oblíbeného” OC Chodov jakási dívka podotkla, že by ji zajímalo, jak se oblékám já, když kritizuji pipinky, jež jsou v tomto nákupním centru k vidění v nadprůměrné míře (aby ne, když je tam Kenvelo, Orsay, … …Bože, tak krásný je víkend strávený v buticích!!!). Takže nejprve odpověď na otázku, jak se obléká Karel K.: milá slečno, zpravidla začíná nahý :-D. Tohle jste chtěla vědět? :-D.

A teď k tomu, jak vnímám módu. Nemám rád davovost a vyhovují mi lidé, co mají vlastní styl, který jim nenadiktovala ani komerční firma, ani žádný super-brávo-časopísek za 14,90 Kč s DPH. Bohužel jich není mnoho, takže v milionovém městě častěji narážím na ty “totálně-ty-krávo-be-in-girls.” Rozhodl jsem se tak trošku zmapovat to, jak móda ovlivňuje dnešní holky, slečny, dámy a občas (bohužel) i dospělé ženy.

Upozornění

Pokud v tuto chvíli máte těžké, tmavé stíny kolem očí, maskáčové bokové kalhoty, oranžové tričko s našitými třpytkami, na hlavě pletenou čepici a na nohách chlupaté boty, další text nečtěte – nebude se vám líbit! A pokud ho přes toto upozornění přečtete, srovnejte se s tím samy! Přeci jen v případě, že splňujete výše uvedené parametry, asi není o čem diskutovat ani ve zdejší diskuzi pod článkem :).

  • Panda – oblíbené zejména v poslední době, kdy si slečny zamalovávají oči tak, že vypadají jako oběti domácího násilí. A nebo jako medvídek panda. Najdete deset rozdílů? 😀
    Najdete deset rozdílů? :-D

  • In dý ármy nau – další z trendů, který se zase objevuje (byl tu nedávno). Maskáčové oblečení. Slečnám jako by nedošlo, že maskáče slouží ke skrytí vojáka v terénu. Nebo že by v době fialové krávy Milky byla už i růžová či modrá tráva? Časy se mění.
  • Podporuji Juščenka – aneb hit tuším loňské zimy, kdy přišla do módy oranžová, kterou by předtím puberťačky odmítaly se slovy “ale mamí, vždyť bych v tom vypadala, jako popelář!!” Když ale (tuším) Kenvelo přišlo právě s tímto odstínem, pubošky na základě vlastní úvahy zázračně došly k tomu, že kdo není “orindž”, ten prostě není in. Ještě dnes je možné oranžovou, byť značně opranou, sem tam vidět i jinde, než u pracovníků technických služeb.
  • Čapka Sociálka – pamatuje si čepice, které letěly tuto zimu? Já v ní poprvé viděl přítelkyni mého nastávajícího švagra a říkal jsem si “no jo, je to dívka z malého města a babička jí upletla čepičku, tak jí chudinka nosí.” Jenže pak jsem přijel do Prahy a na hlavě tento “model” měly skoro všechny. A všechny v tom vypadaly stejně sociálně…. Prostě čapka Sociálka, když se dobře prodá, nalezla svou cílovou skupinu, jako dobře řízená střela. Kdyby to upletla babka, nebudou to holky nosit, ale když to bylo v CosmoGirl….?
  • Disco – léta 80. – kdyby moje máti před rokem vytáhla hadry, které nosila, když jsem byl malým capartem, ohrnuly by všechny náctky nos. Není to přeci dost moderní! No a dnes, po dvaceti letech, najednou letí ony stříbrné disco-odrazky stejně, jako tehdy. Ještě by si některé holky mohly dát místo hlavy takovou tu otáčecí kouli z diskotéky. Jednak by se ještě více leskly a druhak by konečně měly na krku něco užitečného 😀
  • Minisukně – no, tady jen dodám jen to, že ještě na konci 80. let je nosívaly jen dívky, které na to opravdu měly nohy. Dnes, když vidím například vyzáblou anorektičku, jak s úsměvem vystavuje své stehenní, lýtkové a holenní kosti obalené seschlou kůží s počínající kožní chorobou z nežraní, si říkám, že by snad bylo lepší to zakázat…. To mám jako kvůli nim na ulici zvracet?
  • Ukážu i pí… – aneb nejen kolty mohou být proklatě nízko. Nejvíce si kalhoty, označované jako bokovky, oblíbila děvčata s evidentní poruchou příjmu potravy. Patrně se domnívají, že chlapy strašně rajcuje pohled na vystouplé pánevní kosti a břicho typu lavor. Pravým opakem jsou pak děvy, jež patrně chtějí svému okolí ukázat, co všechno a kde ještě může přetéct…. Já sám ale raději uvidím přetékající WC 😀
  • Máme za barákem pole, vole! – tedy móda vyšších bot a kalhot zastrčených dovnitř. Poprvé jsem tento model viděl u slečny, která skutečně musí chodit do města přes pole. Usoudil jsem, že je to opatření, proti “orousání” kalhot. Nicméně záhy jsem byl vyveden z omylu, když jsem toto “opatření” viděl v našem hlavním městě, kde je pole pouze kdesi za periferií a ani kaluže moc nenajdete. Asi žádná móda poslední doby nepůsobila buranštěji, než toto.
  • Si neviděl krávu, bo co? – a zase boty. Naštěstí tato móda (snad) rychle přešla. O čem mluvím? O kovbojských botách, jež nosila doslova jedna za druhou. Účel tohoto typu bot je daný divokým západem, jízdou na koni a krocením býků (a občas i krav). No, možná aktérky, jež se tohoto také zúčastnily, chtěly taky mít na chvíli pocit, že jsou na druhé straně :-D. Nekazme těm cowgirlkám iluze….
  • A ani nohu ledního medvěda jsi neviděl? – poslední, co mě dorazilo, byl hit této zimy: chlupaté boty. Jednak to vypadá fakt trapně a druhak snad na každé noze (krom nohy nebohé Heleny Růžičkové – ta si je ale letos neobula!) vypadaly jako implantát nohy ledního medvěda. Pěkná ukázka toho, jak se móda prosadila i proti estetice.

Tak co, jsem in? 😀

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *