Kdysi jsem se zabýval “internetovou žurnalistikou” a jeden z mých závěrů zněl, že výhodou i nevýhodou tohoto fenoménu je, že na Internetu může publikovat kdo chce a co chce. Bohužel podle toho to také vypadá.

Zatímco dříve bývala klasická (rozuměj papírová) Mladá fronta DNES celkem seriózním médiem, její internetová sestřička iDnes postupně sklouzávala k bulváru. Souběžně s tím klesala i úroveň předkládaných informací.

Jedním ze základních pravidel novináře by přitom mělo být, že si ověří informaci alespoň ze dvou nezávislých zdrojů. Jak to s tímto pravidlem vypadá ve skutečnosti, ukazuje iDnes ve svém článku Na Žižkově se čelně srazily tramvaje.

Srážka tramvají v podání iDnes

Kdyby byl pan Michal Šula, který je autorem článku, na místě, nebo pokud by se alespoň trošku snažil zjistit, co se opravdu stalo, nemohl by nikdy napsat blábol o čelní srážce. Ostatně podívejte se na obrázek, který krátce po nehodě pořídil kamerový systém.

Srážka tramvají v reále

Bohužel toto není zdaleka jediný případ, kdy novináři totálně překroutí fakta. Je ale pravda, že na iDnesu je podobných excesů dost a dost. I takhle se dnes dá dělat “žurnalistika.”

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *