Není to tak dávno, kdy jsme v diskuzním fóru Terorismus a metro – obrana možná? rozebírali potenciální možné teroristické útoky na pražské metro. Probírali jsme celkem pragmaticky možná místa potenciálního útoku. V kostce se dá říci, že tehdy vznikly dva “názorové proudy”:

První tvrdili, že ideálním terčem útoku by mohl být Nuselský most. Proč? Jednoduše proto, že jeho likvidací by se povedlo jednak rozdělit klíčovou trasu C na dvě části (asi by se jezdilo Háje-Pražského povstání a možná Ládví-Florenc) a především by se povedlo výrazně zhoršit individuální dopravu (“Nuselák” je přeci jen hlavní spojkou mezi jihem-jihovýchodem města a jeho středem).

Druzí zastávali názor, že teroristé by útočili na místo, kde je nejvíce lidí a které je současně klíčové. Jako ideální se pro tyto účely jevily přestupní stanice Muzeum, případně ještě Můstek, nebo Florenc.

Poslední útoky v Londýně IMHO ukázaly, že teroristům může jít o obojí, ale přeci jen je asi dávána přednost druhé variantě….

Bohužel, a to si přiznejme, hurá akce, kdy po útocích vidíte v ulicích i v metru spousty policajtů, jsou víceméně k ničemu. Ochránit pražské metro od podobných útoků, dle mého mínění, prakticky vůbec nejde. Ano, byly odstraněny odpadkové koše, coby případná úložiště bomb – budiž. Ve stanicích I.P.Pavlova a na Vyšehradě stojí zaměstnanci jakési ostrahy, kteří hlídají, aby nikdo nepovolaný nevnikl do Nuselského mostu. ALE – zeptejme se sami sebe:

  1. kolik bomb v Londýně bylo uloženo v koších, nebo podobných prostorách? Výsledek? NULA.
  2. kdo říká, že kdyby teroristé chtěli hodit Nuselský most, šli by pěšky do tunelu a pak buď pokračovali do následující stanice, nebo se vrátili zpět?
  3. kolik lidí si všimne, že někdo nechal pod sedačkou v soupravě igelitku? A kolik z nich zavolá policii?

A tady vidím problém. Ano, je hezké, že jsem v neděli viděl policajty na Hlavním nádraží a na Kačerově (další jsem možná přehlédl, ale předpokládám, že na trase C budou ještě na Muzeu, I.P.Pavlově, možná ještě na Vyšehradě….). Ale je to prd platné. Když někdo bude chtít vyhodit do vzduchu “Nuselák,” tak nepoleze do tubusu mostu, ale prostě nechá nálož načasovanou na cca. 30-45 vteřin v soupravě odjíždějící z I.P.Pavlova, nebo Vyšehradu. Stejně tak může nechat tašku na kterémkoli přestupu a nastaví-li čas “odpalu” na rozumně krátkou dobu (tj. aby stačil utéci), bude mít úspěch. I kdyby si někdo takové tašky všimnul, tak než dorazí policie, bude po všem. A to nemluvím o sebevražedných atentátnících z řad islámských šílenců, kteří jsou ochotni odpálit to kdykoli a kdekoli. Proti těm nezasáhne ani policie, ani kdejaká “ochranka.” Takového člověka většinou nemáte předem šanci poznat.

Patrně první bylo Japonsko a plynový útok na jeho metro. Pak následovalo moskevské metro a skutečně brutální útoky že stran Čečenců. To ještě nikoho v Evropě nějak moc nezneklidňovalo. A nyní přišel na řadu Londýn, který dostatečně ukázal, že teroristé vědí, kde je tepna a současně velice slabé místo velkoměsta. Jejich akce se setkala s úspěchem a dle mého mínění to budou právě tyhle akce, do kterých se teroristé budou pouštět. Přeci jen je jednodušší zabít 1000 lidí v prakticky zcela nezabezpečeném metru, než vyhodit do vzduchu letadlo s 300 pasažéry, nebo ukrást letadla a napálit to s nimi do nějakého baráku.

Naše metro, ač je sebelepší, nemá proti těmto incidentům připravenou prakticky žádnou ochranu. Otázka je, zda je v dohledné době vůbec reálné nějakou takovou ochranu vybudovat. Podle mne to možné není :(.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *