Tak jsem si řekl, že zkusím udělat kalkulaci, zda a jak moc se vyplatí domácí výroba jogurtu v jogurtovači. Tedy kromě toho, že vím, co jsem si do toho dal a mám pokaždé úplně čerstvý jogurt. Teď dělám třetí várku za sebou, přičemž první byla ze Selského bílého jogurtu z Kunína, na další dvě jsem si pak nechal jednu skleničku svého jogurtu.

Výroba jogurtu v jogurtovači

Jogurt vždy připravuji ze 200 gramů základu (tj. již hotového bílého jogurtu) a 1,2 litrů mléka. Jogurtovač zapínám na 11 hodin, pak ještě nechávám vyrobené jogurty pár hodin stát, ať nejdou z tepla rovnou do ledničky.

Vyplatí se domácí výroba jogurtu v jogurtovači?

Vyplatí se domácí výroba jogurtu v jogurtovači?

Na stávající tři várky jsem celkem potřeboval:

Z toho vznikly tři várky po šesti skleničkách (sedmou jsem vždy použil jako základ na další várku) po 200 gramech. To máme celkem 3,6 kilogramů jogurtu za 64,94 Kč, tedy v přepočtu 18,04 Kč za kilogram

Dostáváme se ke kýženému výsledku: jedna 200g sklenička tak vyjde na 3,61 Kč, tedy více než čtyřikrát levněji než původní jogurt z obchodu. Plus trocha elektřiny na výrobu. Takže se to co? Takže se to vyplatí! Navíc neprodukujeme zbytečný plastový odpad, protože skleničky používáme opakovaně.

Jak prospívá bílý jogurt našemu zdraví?

Bílý jogurt, bohatý na živé kultury probiotik, má významný vliv na zdraví trávicího systému. Tyto probiotické kultury, jako jsou laktobacily a bifidobakterie, podporují rovnováhu střevní mikroflóry. Pravidelná konzumace bílého jogurtu může pomoci zlepšit trávení, snížit nadýmání a bolesti břicha. Probiotika také podporují imunitní systém tím, že napomáhají udržovat optimální podmínky ve střevech pro růst prospěšných bakterií.

Jedním z významných aspektů bílého jogurtu je jeho bohatý obsah vápníku. Vápník je nezbytný pro zdraví kostí a zubů, a jeho dostatečný příjem může pomoci předcházet onemocněním spojeným s oslabenou kostní hmotou, jako je osteoporóza. Pravidelná konzumace bílého jogurtu představuje chutný způsob, jak získat potřebný vápník a posílit svou kostní strukturu. Bílý jogurt je  také skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, které mohou podpořit pocit sytosti a pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Výroba jogurtu v jogurtovači je populární způsob, jak si zajistit čerstvý a lahodný jogurt přímo z pohodlí domova. Jogurtovač potom vytváří optimální podmínky pro fermentaci mléka. Udržuje konstantní teplotu a vlhkost, které jsou nezbytné pro růst probiotických kultur a přeměnu mléka na jogurt. Výhodou výroby jogurtu v jogurtovači je kontrola nad ingrediencemi a procesem, což umožňuje přizpůsobit si jogurt dle vlastních preferencí a potřeb.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *