Rozhodl jsem se tak trochu oživit tento blog. Pracovně píšu sedm až osm hodin denně, takže to nebude nijak pravidelné, ale rád bych vydal alespoň jeden článek měsíčně. No a na začátek to nebude nic složitého – připravil jsem si pro vás recept na pečené brambůrky s česnekem a rozmarýnem.

Co budete potřebovat?

Potraviny:

  • Olivový olej
  • Brambory – cca 250 až 300 gramů na osobu
  • Česnek – cca jeden stroužek na osobu
  • Sůl
  • Větvičky čerstvého rozmarýnu – cca 15 až 20 gramů na osobu

Nádobí a pomůcky:

  • Trouba
  • Plech na pečení
  • Pečicí papír
  • Mašlovačka
  • Nůž nebo kráječ
  • Mísa
  • Mistička nebo sklenička

Pečené brambůrky s česnekem a rozmarýnem

Začněte tím, že si připravíte plech na pečení, který navlhčíte vodou a položíte na něj pečicí papír. Zvlhčení vodou přináší benefit v tom, že papír lépe přilne nebude po plechu klouzat. Následně potřete papír olivovým olejem – není potřeba moc, stačí jen zlehka.

Pokud nemají brambory vysloveně ošklivou slupku, není potřeba je škrábat. Nakrájejte je na kolečka tenká asi pět milimetrů. Ideálně tak, aby byly všechny plátky stejně tlusté a propékaly se rovnoměrně – já je krájím na elektrickém kráječi. Nakrájená kolečka vložte do mísy se studenou vodou, aby nezhnědla a pustila trochu škrobu.

Jako další si nakrájejte česnek. Krájejte stroužky napříč na co nejtenčí plátky. Stačí zhruba jeden kousek česneku na jeden plátek brambory – co jsem tak počítal, tak to při středně velkých bramborách vychází na cca jeden stroužek na osobu. Nakrájené česnekové plátky pak vložte do skleničky nebo misky se studenou vodou.

Nyní vyskládejte plátky brambor na plech. Pokud jich budete mít hodně, není problém, pokud se budou trochu překrývat. Poté (ideálně pomocí mašlovačky) brambory potřete olivovým olejem a následně dle chuti posolte (velmi dobrá je pro tyto účely hrubozrnná sůl, ale můžete použít i obyčejnou).

Pak zapněte troubu – já ji nastavuji na 200 °C v režimu standardního pečení. Na každý plátek brambory umístěte kousek česneku, pokud vám nějaký zbude, klidně dejte na jednu bramboru i dva. Nakonec poklaďte brambory s česnekem větvičkami rozmarýnu (můžete je oživit tím, že je předtím na cca deset minut necháte máčet ve vodě).

Pečené brambůrky s česnekem a rozmarýnem

Pečené brambůrky s česnekem a rozmarýnem

Dejte plech s bramborami do trouby a pečte po dobu asi 50 minut. Zejména v úvodní fázi si budete moci vychutnat omamnou vůni rozmarýnu, linoucí se z trouby. Poté vytáhněte plech, sejměte v tu chvíli již vysušený rozmarýn a vraťte brambory zpátky do trouby.

Zbývající doba pečení se bude lišit podle toho, jak tenké plátky brambor jste nakrájeli a jak dobře peče vaše trouba. V mém případě stačí na plátky tenké 5 milimetrů ještě zhruba 20 až 25 minut. Brambory by neměly být měkké, ale ani příliš křupavé.

Pečené brambůrky s česnekem a rozmarýnem si můžete vychutnat buď samostatně (my k nim moc rádi připíjíme dobře vychlazený kefír), nebo je lze použít jako přílohu k nějakému masitému jídlu.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *