Již jen necelý měsíc zbývá do prvního semifinálového kola letošního ročníku hudební soutěže Eurovision Song Contest. Pojďme se podívat, co zajímavého se stalo v posledních dvou týdnech.

Album písní letošního Eurosongu

Na oficiálním webu se již objevila nabídka alba Eurovision Song Contest Malmö 2013 se studiovými nahrávkami všech 39 písniček. Celé album přijde na 14,99 eur (cca 390 Kč), jednotlivé skladby lze pořídit za 1,29 eur (cca 35 Kč).

Pokud si nechcete album kupovat, můžete si na stránce poslechnout alespoň půlminutové ukázky.

Za stejné ceny se prodává totéž album s písničkami v karaoke verzi, takže pokud si chcete udělat Eurosong u sebe v obýváku, máte příležitost.

Natáčení bulharské pohlednice

Jednotlivé země se, kromě svých interpretů a písniček, prezentují v průběhu vysílání také krátkými šoty – “pohlednicemi”. Proti předchozím rokům, kdy byly “pohlednice” určeny primárně k propagaci hostitelské země, letošní předěly budou kromě zajímavých míst ukazovat také interprety v jejich domovině.

Bulharská televize informovala o natáčení klipu v hlavním městě Sofii. Diváci uvidí Národní muzeum historie, švédský tým prý ohromila katedrála Alexandra Něvského a starobylý komplex Serdica. Dalším zajímavým místem pro natáčení je Stoyanův domov. Po Sofii se točilo také ve druhém největším městě Bulharska – v historické části Plovdivu.

Maďaři připravují své vystoupení

V následujících dnech budou probíhat zkoušky vystoupení. Maďarský štáb již předložit návrhy pro nastavení jeviště a práci s kamerou, konečné slovo ale budou mít producenti show, kteří se starají o to, aby celá přehlídka byla nejen profesionální, ale také zábavná a rozmanitá.

Vzhledem k tomu, že píseň Kedvesem znamená “miláčku”, chtějí Maďaři intimní a romantické prostředí. Nicméně zdůrazňují, že skladba není stereotypní milostnou písničkou, ale text je hravý a dokonce i trochu vtipný. Nechtějí tedy používat typické symboly lásky, ale spíše abstrakci, podobně jako je to vidět v oficiálním klipu.

Poslední vstupenky šly do prodeje

4. dubna šla do prodeje poslední várka vstupenek. Zatímco na semifinálových večerech ještě nějaké to volné místečko zbývá, finále je již nyní kompletně vyprodané.

Další pohlednice přišla z Dánska

Štáb hostitelské televizní stanice cestuje po celé Evropě a zaznamenává pohlednice pro každou vystupující zemi. Jejich další cesta je dovedla do Kodaně, vzdálené jen 35 kilometrů od Malmö, ve kterém se bude konat letošní Eurosong. Zde proběhlo natáčení dánské pohlednice. Průvodkyní se stala zástupkyně Dánska – zpěvačka Emmelie de Forest, která vystoupí s písničkou Only Teardrops.

V dánské pohlednici Emmelie představí některá ze svých oblíbených míst, jež ráda navštěvuje, když zrovna nezpívá nebo nenahrává. Pokud vládnete dánštinou, můžete se podívat na část rozhovoru z průběhu natáčení.

Slovinka Hannah chce roztančit Malmö

Rodilá Američanka Hannah Mancini, zástupkyně Slovinska, je zaneprázdněna přípravou vystoupení se třemi tanečníky ze skupiny Maestro. Slovinská televize zveřejnila krátkou ukázku z nácviku choreografie.

Průvodkyni večerem oblékne Jean-Paul Gaultier

Asi především dámskou část publika bude zajímat, že moderátorka a průvodkyně Petra Mede bude ve finálový večer oblečena v šatech navržených Jean-Paul Gaultierem. Šaty moderátorů Eurovision Song Contestu jsou vždy centrem pozornosti a je jasné, že tento rok nebude výjimkou.

“Iniciativa přišla od Muzea architektury, kde v červnu bude mít výstavu Jean-Paul Gaultier. Kontaktovali nás a zeptali se, jestli to bylo možné spolupracovat. Samozřejmě jsme velmi šťastní,” říká Christer Björkman, producent letošní show. On a Petra Mede již ve studiu Gaultier diskutovali nad materiály a barvami připravovaných šatů.

Chorvaté představili oficiální klip

Chorvatští reprezentanti Klapa s mora představili oficiální video ke své písničce Mižerja. Klip kromě zpěváků ukazuje také scenérie dalmatských měst Kaštela a Trogir (historické centrum Trogiru je zahrnuto do seznamu UNESCO). Video se natáčelo pod taktovkou režiséra Zorana Nikoliće.

San Marino představilo anglickou verzi reprezentační písně

Zástupkyně San Marina Valentina Monetta představila anglickou verzi své skladby Crisalide, která se jmenuje Chrysalis. Anglický text napsal Jim Leary. Na Eurosongu ale zazní písnička v italštině.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *