Dnes se podíváme na eurodanceovou italskou skupinu, která vznikla roku 1987. Založil ji producent Gianfranco Bortolotti a největších úspěchů dosáhla v roce 1993. Jejím největším hitem z pohledu hitparád byla písnička U Got 2 Let The Music, která se v britské hitparádě vyšplhala až na stříbrnou příčku a bodovala i ve zbytku Evropy.

Původně se toto hudební uskupení jmenovalo Hi-NRG – název Cappella začali používat v již zmíněném roce 1987. Skutečný debut datujeme do roku 1988, kdy byl vydán singl Bauhaus (Push the Beat), který se mihnul na spodních příčkách prodeje ve Velké Británii.

O rok později následovala skladba Helyom Halib, jež v Británii málem dosáhla na “top 10”. V té době byl v čele skupiny zpěvák Ettore Foresti.

Taktéž roku 1989 vychází další, nutno dodat že nepříliš známý singl House Energy Revenge.

V roce 1990 přichází Cappella s dalšími dvěma písničkami – Get Out Of My Case a Everybody Listen To It – ani jedna se však významněji neprosadila. Stejně, jako o rok mladší singl Everybody.

Vlna úspěchů nastupuje s rokem 1992 – nejprve to byla skladba Take Me Away, se kterou Cappella uspěla především v Irsku, kde se dostala na dvanácté místo tamní hitparády.

Následovala první opravdová pecka U Got 2 Know, založená na zvuku písně Happy House od Siouxsie and the Banshees, se kterou se konečně podařilo prolomit smůlu a dostat se na ostrovech do horní desítky.

Navždy největším hitem se stala v říjnu roku 1993 písnička U Got 2 Let The Music, stavějící na základech Sounds Like a Melody od Alphaville – v Británii byla nejvýše na druhém (v útoku na první příčku zabránil Meat Loaf se skladbou I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That) ), ve Švýcarsku, Nizozemsku a Finsku dokonce na prvním místě v prodeji singlů.

Podobně úspěšně začal rok 1994, kdy v únoru Cappella vydala další hitovku Move On Baby. Skladba opět přinesla první příčku ve Švýcarsku, Nizozemsku a Finsku a sedmou v Británii.

Zbývající dva singly roku 94 už ale zaznamenaly sestupnou tendenci – jednalo se o červnový hit U & Me a pozdější Move It Up. Krátce poté od kapely odchází tanečnice Kelly Overett, která později vystupuje samostatně jako Kelly O.

V letech 1995 se Cappella vrátila se zpěvačkou Alison Jordan, se kterou do roku 1998 vydala celkem devět písniček, které se ale staly spíše klubovými záležitostmi a v hitparádách se objevovaly rok od roku níže.

Don’t Be Proud

Tell Me The Way

I Need Your Love

Turn It Up and Down

Do You Run Away Now

Be My Baby

U Tore My World Apart

Throwin’ Away

U R The Power Of Love

Po šestileté přestávce vyšel roku 2004 singl Angel, který ale opět nezaujal, pravděpodobně proto ani nenásledovalo vydání alba, respektive vyšlo pouze vzpomínkové album a DVD největších hitů. Od té doby se nad skupinou definitivně zavřela voda.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *