Uvažujete, co koupit svým blízkým? Pokud je na vašem seznamu nějaký kuřák, mohli byste zauvažovat nad elektronickou cigaretou. Dostal jsem na otestování sadu SuperSmoke UNICAAT MAN, kterou bych vám dnes rád představil.

Nikotin.cz, který sadu prodává, ji představuje slovy: “Obsahuje náplně na 14 dní a stojí jako 14 krabiček cigaret.” Pojďme se podívat, co za 1 100 korun dostanete, a zda za tu cenu opravdu budete vy nebo obdarovaný kouřit dva týdny.

Co najdeme v balíčku

Hned na začátek musím zmínit pěknou krabičku, která rozhodně zaujme, i kdybyste ji nebalili do dárkového papíru.

Krabička rozhodně zaujme
Krabička rozhodně zaujme

Po svléknutí vrchního barevného obalu se objeví bílá kostka, rozdělená úhlopříčně na dvě poloviny.

Po svléknutí vrchního barevného obalu se objeví bílá kostka, rozdělená úhlopříčně na dvě poloviny
Po svléknutí vrchního barevného obalu se objeví bílá kostka, rozdělená úhlopříčně na dvě poloviny

Po odklopení najdete v dolní části baterii, odpařovač a tři náplně, dále příručky: podrobný návod, rychlý průvodce, bezpečnostní informace a papírek s krátkým povídáním dodavatele. Po rozebrání horní části krychle najdete v igelitovém sáčku adaptér do zásuvky, napájecí kabel s praktickým samonavíjecím mechanismem a náhradní hlavici do odpařovače.

V dolní části je baterie, odpařovač, tři náplně a příručky
V dolní části je baterie, odpařovač, tři náplně a příručky

V dolní části je baterie, odpařovač, tři náplně a příručky
V dolní části je baterie, odpařovač, tři náplně a příručky

Pojďme si celé příslušenství projít do nejmenších podrobností.

Kompletní obsah balení SuperSmoke UNICAAT MAN
Kompletní obsah balení SuperSmoke UNICAAT MAN
  • 1 ks baterie UNICAAT eGo USB 650 mAh šedá
    Osobně tento výběr chválím. Možná by se více hodily dvě baterie, aby jedna mohla být v nabíječce a druhá v elektronické cigaretě, nicméně to bychom se asi nevešli do uvedené ceny. Kapacita 650 mAh vystačí slabšímu kuřákovi na celý den, silnější bude muset odpoledne hledat nabíječku. Pokud ale pracujete u počítače, můžete baterku připojit k USB portu a kouřit prakticky bez omezení – baterie umí dodávat proud i během nabíjení. Pokud by jedna baterie nestačila, není problém dokoupit další, nebo třeba i silnější model. Konektor pro nabíjení je pod šroubovací kovovou krytkou na spodní straně baterie. Probíhající nabíjení je indikováno červenou LED nad konektorem, která po dokončení nabíjení zhasne.
  • 1 ks odpařovač eGo-K kouřový
    Osobně mi eGo-K vyhovuje ze všech dosud vyzkoušených produktů nejvíce. Velmi snadno se plní přímo z lahvičky (nepotřebujete tedy stříkačku s jehlou), pojme 1,6 ml liquidu, pěkně dýmí, neprotéká a liquid se nedostává do úst. V balení jsem našel novější verzi s demontovatelnou hlavou, což poměrně citelně snižuje náklady. Nemusíte totiž měnit celý odpařovač, ale pouze jeho “vnitřnosti”, které stojí přibližně polovinu ceny. Jedna hlava mi přitom – i přestože na své e-cigaretě poměrně často překračuji běžné napětí – bez problémů vydrží dva až tři týdny. Pokud by se vám nelíbilo kouřové provedení, lze eGo-K sehnat v sedmi různých barvách.
  • 1 ks nabíjecí kabel UNICAAT USB
    Slouží k připojení baterie k USB portu. Jak již zaznělo, jedná se o samonavíjecí provedení. Délka rozvinutého kabelu je lehce přes 60 centimetrů, a pokud by vám nestačila, teoreticky je možné ji protáhnout běžnou USB prodlužovačkou. Nabíjet můžete buď ze zásuvky skrze přiložený adaptér, nebo z USB portu počítače. Stejně tak by nabíjení mělo fungovat v auto-nabíječce s USB výstupem – ta ale součástí balení není.
  • Nabíječka a samonavíjecí kabel
    Nabíječka a samonavíjecí kabel
  • 1ks odpařovací hlavice eGo-K – standard
    Vnímám jako velmi pozitivní krok, díky kterému s úvodní sadou vydržíte o dost déle než deklarované dva týdny. Jak jsem říkal, z mých zkušeností plyne, že průměrná životnost hlavy v eGo-K je přibližně 2 až 3 týdny. S rezervou byste tedy s náhradní hlavou měli vystačit minimálně měsíc.
  • 1 ks redukce 230V/USB
    Klasická cestovní nabíječka, do které připojíte dodávaný USB kabel a můžete nabíjet baterku ze zásuvky. Chválím kompaktní provedení, které spolu se samonavíjecím mechanismem kabelu nezabere místo.
  • 1 ks manuál
    Manuály tohoto dodavatele jsem zatím vždy hodnotil kladně – jsou stručné a přesto zcela dostačující, čtivé a bez chyb. Nejinak je tomu i v tomto případě. Podrobný návod se vešel na dvanáct malých černobíle tištěných stránek, na kterých najdete výstižné popisy i názorné obrázky. Knížka vás provede úvodní instalací, rozebere jednotlivé části elektronické cigarety, vysvětlí práci s baterií a plnění odpařovače, nezapomene ani na výměnu hlavice. Na závěr jsou další informace, včetně záručních.
  • 1 ks quick start manuál
    Ideální pro nedočkavce, kteří budou chtít elektronickou cigaretu hned vyzkoušet – na čtyřech stránkách obrázkovou formou vysvětluje plnění, způsob použití a nabíjení.
  • 1 ks nálepka – šedá-linie a 1 ks nálepka – černá-karbon
    Pokud by se vám nelíbil podle mého názoru podařený šedý design baterie, můžete ji polepit buď hladkou šedou samolepkou s linkami, nebo hrubou černou nálepkou.
  • 1ks 10ml SILVERA eNo.1
    Má poměrně výraznou chuť, kterou bych přirovnal k vůni čerstvě otevřených cigaret Sparta. Na jazyku zanechává příchuť a skoro jistě bude vyhovovat těm, kteří od elektronické cigarety čekají, že bude poskytovat podobný chuťový zážitek, jako klasické cigáro. Na webu Nikotin.cz popisují vlastnosti tohoto tabáku takto: “Kdo čichnul k vyfouknutému dýmu, tak cítil vůni cigaret, ovšem bez nepříjemného kouře.”
  • 1ks 10ml HOLLYWOOD Red
    Hollywood Red má svou chutí připomínat americké cigarety. Nutno říci, že záměr se poměrně hodně povedl – z hlediska chuti skutečně mohu konstatovat, že chutná podobně, jako když si přivoníte k nezapálené červené Marlborce. V tomto případě mluvíme o náplni, která má v jednom mililitru 18 miligramů nikotinu, což je ideální pro středně silné kuřáky, kteří kouřili kolem 20 běžných cigaret denně.
  • 1ks 10ml HOLLYWOOD Black
    A na závěr tu máme největší hardcore: Hollywood Black je z hlediska chuti prakticky identický s předchozí variantou. Liší se ale vydatností – jeden mililitr kapaliny obsahuje 24 miligramů nikotinu. 10ml lahvička tak z hlediska obsaženého nikotinu odpovídá 300 cigaretám – tedy kartónu a půl. Zde vidíte jednu z dalších výhod elektronického kouření: pokud například pojedete na dovolenou, 300 cigaret zabere poměrně dost místa, nemluvě o tom, že do mnohých zemí nepřevezete více než dvě krabičky na osobu. Finanční stránku si asi spočítáte sami.
  • 1 ks papírový skládací stojánek

Proč pro pány?

Důvody, proč je toto balení označeno jako “pro pány”, jsou tři: tím prvním je barevné provedení baterie (baterii můžete polepit buď šedou, nebo černou samolepkou), druhým pak kouřové provedení odpařovače. Poslední rozdíl spočívá ve volbě liquidů – součástí obou balení jsou liquidy HOLLYWOOD Red a Black, pánská sestava nabízí jako třetí trochu drsnější SILVERA eNo. 1.

Baterii můžete vizuálně oživit samolepkami
Baterii můžete vizuálně oživit samolepkami

1 100 Kč na dva týdny – není to blamáž?

Pojďme počítat.

  • U elektronické cigarety je nutné počítat se spotřebou liqiudu a občasnou výměnou “mizéru” (atomizéru/cartomizéru/tankomizéru) – v tomto případě odpařovače, respektive jeho hlavy.
  • 1 100 Kč na 14 dnů, to je 79 korun denně, tedy cena jedné lepší krabičky cigaret.
  • V balení je jeden odpařovač a jedna rezervní hlava – to bude takřka s jistotou stačit na delší dobu než jen první dva týdny.
  • Dále zde máme tři 10ml liquidy, tedy celkem 30 ml. Jde o dvě varianty s 18 miligramy nikotinu na jeden mililitr a jednu se 24 mg/ml, což dělá celkem 600 miligramů nikotinu. Klasické cigarety přitom mívají kolem 0,7 až 0,8 mg v jednom cigáru. Tři lahvičky tedy odpovídají 750 až 857 cigárům. I kdyby novopečený ekuřák kouřil 2 mililitry denně, tedy množství odpovídající 36 až 48 cigaretám), balení mu na 14 dnů vystačí.
Testováno a certifikováno
Testováno a certifikováno

Za kolik se kouří dál?

  • Záleží především na tom, jaké “nástavce” budete používat. Pokud to bude eGo-K, pak náhradní hlavice vyjde na 70 Kč a vydrží, jak jsem psal, asi dva až tři týdny. To dělá asi 3 až 5 korun denně.
  • Budeme-li počítat s průměrnou spotřebou jedné krabičky klasických cigaret denně, měl by vám stačit mililitr liquidu na den. Osobně mi nejvíce chutnají ochucené liquidy LIQUA, které se dají pořídit za cenu kolem 119 korun za 30 mililitrů. Za liquid tedy denně dáte denně kolem 4 korun. I kdybyste zvýšili svou spotřebu o 50 % (což se může stát, protože elektronické cigáro mnoha kuřákům vysloveně chutná), pořád se vejdete do 6 Kč denně.
  • Pokud budete kupovat menší balení, cenová výhodnost je poněkud nižší – například 10ml lahvička SuperSmoke HOLLYWOOD Red vyjde na 159 korun, tj. denní spotřeba by se při 1,5 ml pohybovala kolem 24 korun.

Denní náklady se tak pohybují mezi 7 a 11 korunami v případě cenově výhodnějších balení až po 29 korun při nákupu menších lahviček. Srovnejte si to s cenou jedné krabičky klasických cigaret, a po ekonomické stránce je jasno. Obzvlášť, když úsporu spočítáte v ročním měřítku. Vůbec nemluvím o tom, že se dají sehnat i “neznačkové” náplně s ještě nižší cenou.

Cigareta SuperSmoke UNICAAT MAN ve složeném stavu
Cigareta SuperSmoke UNICAAT MAN ve složeném stavu

Za ušetřené peníze si pak e-kuřák může koupit například další baterii, nebo třeba “dělo” SuperSmoke LAVATUBE, se kterým si můžete užít dýmu i nikotinu dle libosti, neboť má nastavitelné napětí.

Proč tedy darovat e-cigáro?

  • E-kouření je zdravější. Při konzumaci nikotinu nevdechuje kuřák spaliny hoření tabáku.
  • E-kouření je levnější. Při krabičce cigaret denně mohou roční úspory dosáhnout odhadem 20 000 Kč. Za ušetřené peníze může e-kuřák vyrazit na hezkou dovolenou :).
  • E-kuřák nesmrdí a neobtěžuje tak zápachem své okolí. Sám jsem patřil ke kuřákům, kterým cigáro a zakouřené prostory zapáchaly. S e-cígem tento problém nemám a nemá s ním problém ani moje manželka, která je zapřísáhlou nekuřačkou.
  • E-kuřák nepodporuje státní rozpočet – zatímco kuřák klasických cigaret zaplatí z krabičky za 69 Kč státu 53,50 Kč (42 Kč spotřební daň a 11,50 Kč DPH), e-kuřák platí z liquidu a příslušenství jen DPH.
  • Sám mohu potvrdit pozitivní dopady na mé zdraví – zbavil jsem se nepříjemného ranního kašle a o něco se mi zlepšil i čich. Také se nezadýchávám při fyzické námaze tak, jako dříve.

Kde koupit?

Nebudu vám nutit žádného dodavatele, ale pokud se mě zeptáte, kde nakupuji já, vězte, že jsem spokojený s nabídkou e-shopu Nikotin.cz. Objednal jsem si zde opakovaně, zboží vždy v pořádku dorazilo nejpozději do dvou dnů. SuperSmoke UNICAAT MAN zde nabízejí za již zmíněných 1 100 Kč.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *