Minulý týden jsme se s bývalými i současnými kolegy a kolegyněmi rozhodli uspořádat tradiční “vánoční besídku”. Protože všechny osvědčené podniky měly již plno a rezervace nebraly (patrně jde o následek hospodářské krize), rozhodli jsme se zariskovat, udělat sraz na vyhlášené ostravské Stodolní ulici a najít podnik “přímo z terénu”. Nakonec jsme skončili v Bernie’s Irish Pub, který si dovolím krátce zrecenzovat.

Celková atmosféra: Exteriéry i interiéry podniku se nesou v irském duchu, byť zdaleka ne tak silně, jako v Irish Pubu Jiný svět ve Frýdku-Místku, do kterého majitel investoval jistě přinejmenším jednotky milionů. K posezení je připraveno několik různě velkých stolů s židlemi a (ne právě příjemnými – tvrdými) lavicemi.

Na webových stránkách tato hospůdka láká na skvělou atmosféru a irskou hudbu. Jako ve většině irských hospod v Česku je ale produkovaná hudba slabou stránkou, totálně podrážející deklarovaný směr podniku. Slyšeli jsme běžnou populární muziku, dále album britské zpěvačky Dido, dokonce i polsko-českou Ewu Farnou, která nemá s Irskem vůbec nic společného. Bohužel nejde výhradně o problém Bernie’s – snad v žádné irské hospůdce, ve které jsem byl, jsem neslyšel ani Kelly Family či U2, natož opravdovou tradiční irskou národní hudbu. V Praze jsem v irské slyšel dokonce Michala Davida. O to více si pak cením řeckých podniků, jako je Agiu Georgiu či Knossos, kde se host cítí jako v Řecku nejen po stránce vizuální a chuťové, ale také z hlediska hudebního zážitku.

Obsluha: byli jsme zde v pátek 30. listopadu, kdy se o nás starala nejprve jedna, později dvě slečny, kterým rozhodně nelze upřít poměrně velkou ochotu a příjemné chování k hostům. Rychlost obsluhy byla, zejména po posílení sestavy, poměrně dobrá, byť sem tam jsme zaznamenávali drobnější výpadky. Jako “U Suchánků” jsme si ale nepřipadali :).

Čistota a prostředí: prostředí jsem do jisté míry probral, co se týká čistoty, tak lze konstatovat, že Bernie’s Irish Pub je v tomto směru ne sice na špičkové, ale rozhodně na dobré úrovni. Z podlahy na WC bych tu ale, na rozdíl od Knossosu, nejedl :-D.

I když u našeho stolu nikdo nekouřil a nejbližší kuřácký stolek byl cca dva metry daleko, letělo po návratu domů všechno prádlo do pračky, neboť bylo poměrně citelně nasáklé kouřem. Podnik je tedy kuřácký, leč vzduchotechnika by mohla být lepší.

Kvalita a chuť jídla: Největší nevýhodou tohoto podniku je, že se tu nevaří. Nevaří se nejen irské speciality, ale vůbec žádná jídla. To je docela škoda, protože irská kuchyně má rozhodně co nabídnout a hosté, napájející se pivem, by jistě uvítali do svého žaludku i něco sytějšího. Podle webu je možné objednat si pizzu “na zavolání”, z čehož dedukuji, že podnik nemá vlastní kuchyň. V nabídce tak najdete pouze chipsy, mandle, oříšky a několik dalších pochutin k pivu či vínu.

Kladně hodnotím fakt, že když jsme se s kolegy postupně trousili pro hamburgery do nedalekého “hladového okna”, obsluha neprotestovala proti tomu, abychom si je snědli u stolu.

Z piv mě nejvíce zajímal Guinness 0,4 l za 59 Kč, kterého jsem pil celý večer. Nemohu si stěžovat – chutnal tak, jak měl chutnat, pěna byla v pořádku, snad jen lávového efektu bych si rád užil o něco více. Další část party popíjela hlavně Plzeň a nestěžovala si.

Celkově vzato: jsem přesvědčen o tom, že Bernie’s Irish Pub má na víc. Pokud není kuchyň v technických možnostech těchto prostor, stálo by za to zapracovat alespoň na hudebním podkresu, aby si host připadal opravdu jako v Irsku. Ewa Farná do irské hospody prostě nepatří.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *