Levý horní roh Logo horní pravý roh
Horní levý roh
Reklama
Reklama Vyhledávání
Nejnovější články
Takto bude vypadat telefon Google Pixel! Unikl první obrázek.
Doučování matematiky Hradec Králové
Týdnoviny aneb Stát jako firma fungující z dotací
Rubriky
Aktuálně
Android
Android - tipy a triky
Čína - cestopis
Filmové recenze
Hodnocení restaurací
Komentáře
Maturitní otázky
Na čem právě dělám
Počítače
Recepty
Reklamy
Svatba
Tipy na výlet
Týdnoviny
Ukrajina
Z Internetu
Nové komentáře
Reklama
ZaRohem.cz > Hodnocení restaurací > Hodnocení restaurací: Knossos, Ostrava

Hodnocení restaurací: Knossos, Ostrava

1.11.2012 | Visnery
  • Název podniku: Knossos Greek Cuisine
  • Adresa podniku: Kafkova 1380/15, 702 00, Ostrava-Moravská Ostrava
  • www podniku: http://knossos-restaurant.cz

Celková atmosféra: Kolem restaurace Knossos jezdíme každý den, neboť manžel poblíž pracuje. Člověk poměrně nerad mění věci, se kterými je spokojen, a my už jednu řeckou v Ostravě objevili, přesto všechno jsme tuhle restauraci chtěli vyzkoušet. Rozhodně nelitujeme! Shodou okolností v den, kdy jsem se do restaurace chystali, mi přišel email od majitele restaurace, který četl, že jsem vyzkoušela i další řecké podniky v okolí, a že se mám zastavit vyzkoušet i ten jejich. Email vyzněl velmi přátelsky a srdečně od pana majitele a tak jsme o to více natěšeni vyrazili.

Co vás zaujme na první pohled? Ne příliš vhodně zvolené místo podniku, skvělý servis, řecká vřelost a srdečnost, příjemné prostředí a od jídla už pak ani nic špatného čekat nemůžete, když vidíte to všechno skvělé okolo. Podrobněji o tomhle všem níže.

Obsluha: Nechci, aby to vyznělo příliš nadšeně, ale přesto všechno mi to nedá :) Takto dokonalý servis, jako jsme zažili v restauraci Knossos, jsme ještě v žádné (ani té nejlepší) restauraci nezažili. Proces stolování se totiž odehrával nejen v příjemné atmosféře, ale občas jste měli pocit, že obsluha je telepatická a vycítí, co zrovna potřebujete. Sáhla jsem po párátkách, které ale na stole primárně nebyly postaveny a v tu chvíli se blíži číšník i s párátky. Ve chvíli, kdy nám u předkrmu došlo pečivo, stál u nás číšník a ptal se, zdali jej nechceme doplnit. Manžel měl souvlaki (na špízu) a ve chvíli, kdy oddělil maso od špejle, byl zde číšník, který mu podal prázdný talíř na odložení špejlí. Pokud by chtěl někdo namítat, že číšník neměl co dělat, a tak nás celou dobu pozoroval, aby nás obsloužil, tak v žádném případě. Měl tam i další hosty a lidi sedící přímo u něj u baru, kterým zajišťoval servis. Nejedná se o hogofogo chování, ale jen obyčejnou lidskou vnímavost, která se v dané profesi skutečně cení. To vše završí skutečně příjemné vystupování majitele i dalšího personálu.

Čistota a prostředí: Zařízení je vkusné, čisté a příjemné. Interiér není nikterak přeplácaný, má spoustu hezkých řeckých prvků, veškeré stropy jsou obložené dřevem. Toalety jsou stranou a musí je člověk chvíli hledat, zato jsou luxusně udělané a velmi čisté a příjemné.

Kvalita a chuť jídla: Malá výtka k jídelnímu lístku - na menu chybí originální názvy pokrmů. Smažený kořeněný sýr je pro mě naprosto nepochopitelná položka. O jaký sýr se jedná? Bude to eidam s kořením, nebo se dočkám halloumi, případně sýru Manouri? Nebo sýr zapečený s paprikou je pro mě absolutně neznělé jídlo, ale kdybych věděla, že se jedná o Bujurdi, tak bych si ho dala s chutí. Vím, že jiní by mohli mít opačný problém a to, že by jim nic neříkal originál. Navrhovala bych originální název a za tím stručné vysvětlení oč se jedná, případně do závorky. Dosti bylo kritiky :)

Menu je zdravě obsáhlé a obsahuje skutečně jen vybrané a chutné pokrmy, které k Řecku patří. Meze (neboli řecké předkrmy) tvoří značnou část jídelníčku, za což lze restauraci jen a jen pochválit. Skvělé působí také ryby a plody moře, kde je nabídka také velmi pestrá.

My jsme vyzkoušeli variaci předkrmů, což byla naprostá pecka. Krom obvyklých past (s červenou řepou, lilková, tzatziki, fetou atd.) obsahoval předkrm také smažené lilkové rolky, masové kuličky a také pastu z tresčích jiker. Z toho jsem měla upřímnou radost, protože v jiných řeckých (v ČR) restauracích se sehnat nedá a mně moc z Řecka chybí. U některých předkrmů bych váhala, zdali byly vyrobené kuchařem v této restauraci, nebo spíše koupené již hotové.

Hlavní chod v mém případě představoval smažené kalamáry s neuvěřitelně dobrým listovým salátkem. Nemám, co vytknout, chutnaly naprosto dokonale. Manžel si dal Minotaurův talíř (vepř. souvlaki, kuřecí souvlaki, biteki, jehněcí kotleta). Jehněčí jsem mu snědla, je to moje nejoblíbenější maso a moc mi chutnalo. Skutečně vynikající. Porce byly velmi solidní, rozhodně jsme nestrádali a spíše naopak jsem se od stolu nemohla zvednout. K pití jsem si dala výtečný čerstvý bylinkový řecký čaj s medem a citrónem. Bylinky byly skutečně čerstvé, nic nasušeného. Výborné. Na dezert nám nezbylo místo, ale dostali jsme, jako pozornost podniku řecký dezert galataubureko. Taktéž výtečné :)

Chcete-li poznat skutečné profesionály, ale zároveň přátelskou atmosféru v kuchyni i za barem, zajděte si do této restaurace, budete zde cítit skutečně, jako v Řecku a bude vám tady i tak chutnat.

Karel K. dodává

Když jsme cestou z práce projížděli ulicí Hornopolní kolem reklamního poutače, upozorňující na blízkou řeckou restauraci, manželka opakovaně navrhovala, abychom podnik navštívili. Dlouho jsem odolával ve skeptickém domnění, že s ohledem na lokalitu půjde o nějakou "řeckou restauraci" (v uvozovkách), jako byla na Nádražní ulici, která pro nás byla velkým zklamáním.

Když žena "otravovala" pořád dokola, nedalo mi to, a podnik jsem si "prolustroval". S překvapením jsem přišel na to, že patří řeckému majiteli, což byl pro mne příslib jisté úrovně. Naplánovali jsme tedy naši návštěvu na úterý 23. října večer, kdy jsme ji také uskutečnili.

Prostředí restaurace je moderní, podnik je hezky a vkusně vybavený, všude dokonalá čistota. Zajdeme-li do detailů, mohu konstatovat, že i na záchodech by se dalo jíst z podlahy. Na základě návštěvy několika restaurací na řeckém poloostrově Chalkidiki mohu konstatovat, že pokud se nebudete dívat z okna do pošmourné Kafkovy ulice, budete si opravdu připadat jako v Řecku. Atmosféru dokresluje současná řecká hudba, což velmi chválím! Nemohu u této přležitosti nevzpomenout irskou restauraci ve Frýdku-Místku, do jejíhož vybavení majitel investoval miliony, aby ji co nejvíce přiblížil irskému stylu, ale vše totálně srazila hudba znějící z reproduktorů - Helena Vondráčková je sice možná národním pokladem, ale určitě ne irským.

Starali se o nás majitel podniku a mladý číšník. Oběma patří jednička s hvězdičkou - byli velmi milí, profesionální, pozorní a "typicky řecky" pohostinní. Z obou jsem měl dojem, že nás v restauraci rádi vidí, a že jsou rádi, že jsme jejich hosty, což v drtivé většině ostravských provozoven není pravidlem. Myslel jsem, že jen tak někdo nepřekoná ochotu řecké servírky v porubské Agiu-Georgiu, nebo "jihomoraváka" Otu Pokorného z pražské Gurmanie. Oba pánové z Knossosu nás ale přesvědčili, že jsou vynikajícími hostiteli, které jejich práce opravdu baví. Z těchto dvou by si 99,9 % českých číšníků mělo brát příklad!

Pár příkladů perfektního servisu:

  • Manželka se natáhla pro párátko, ale ve skleničce již žádné nebylo. Nemusela nic říkat a během minuty přiběhl číšník s novými párátky.
  • K předkrmu je podáván domácí (mimochodem vynikající) chléb. Když jsme si vzali poslední krajíc, prakticky okamžitě se objevil číšník s otázkou, zda si přejeme další.
  • Dostali jsme vodu zdarma, bez toho, abychom si o ni museli říkat. Sice na vodě zdarma netrvám, ale beru to jako milé plus a výraz pohostinnosti.
  • Po vydatném předkrmu nám číšník dal malou pauzu, abychom si mohli lehce odpočinout před dalším pokračováním. Prostě nenosil jídlo stylem "najezte se a co nejdříve vypadněte", ale evidentně myslel na své hosty.
  • Dvakrát jsme byli dotázáni, zda je vše v pořádku.

To vše za neustálých příjemných úsměvů a ochoty, se kterou se v českých podnicích opravdu nesetkávám často. V případě Knossosu musím ocenit nejen profesionalitu, která povyšuje "obsluhu" na skutečný "servis" zákazníkovi, ale také vysloveně pozitivní naladění všech lidí "na place", kterým doplňovali již tak příjemnou atmosféru.

Z nápojového lístku jsem si vybral frappé a správně jsem byl dotázán, jak si ho přeji - tedy kolik mléka a cukru.

K jídlu jsme zvolili variaci předkrmů. Ta byla skutečně bohatá nejen co do objemu (z jednoho talíře jsme se docela solidně najedli oba dva), ale i co do pestrosti. Jmenujme například tři nebo čtyři druhy oliv, jikrovou pastu, kterou snad ani v Česku není možné sehnat, tzatziky, lilkovou pastu a další pochoutky. Spolu s již zmiňovaným výborným domácím chlebem to byl prostě koncert pro chuťové pohárky.

Jako hlavní chod jsem si dal Minotaurův talíř, obsahující vepřové souvlaki, kuřecí souvlaki, biteki a jehněčí kotletu. Ačkoli jsem si neobjednal přílohu, dostal jsem na talíř i několik opečených brambor (chválím a děkuji!) a najedl jsem se opravdu dosyta. Jednotlivá masíčka byla měkká, dobře připravená a výtečně dochucená. Mohu srovnat s řeckými originály a konstatovat, že toto není "jako řecká", ale opravdová a poctivá řecká kuchyň!

Na rozdíl od porubského Agiu-Georgiu nabízejí v Knossosu také čtyři dezerty. Povím vám: chuť by byla a věřím tomu, že by byly výborné, ale tentokrát se do mne už neměly šanci vejít.

Jen neradi jsme se rozloučili s panem majitelem, který nás přišel dokonce i vyprovodit, a ještě neraději jsme se vydali do potemnělé a studené Ostravy.

V recenzi krnovského Hermesu jsem stanovil následující pořadí řeckých restaurací:

  • 100 bodů by dostaly některé restaurace v Řecku.
  • 90 bodů by dostala Agiu Georgiu v Ostravě.
  • 85 bodů by dostala Athina v Třinci.
  • 65 bodů by dostal Hermes v Krnově.

Chcete vědět, kam bych v tomto žebříčku usadil Knossos? Můj verdikt zní takto: 95 bodů. K dokonalé atmosféře chybělo snad jedině moře :).

Jestliže jste z Ostravy či okolí (dojet sem opravdu stojí za to) a chcete poznat, jak chutná opravdová řecká kuchyně, nasát příjemnou atmosféru a vychutnat si, jaké to je, být v podniku vítaným hostem, vřele a bez zaváhání doporučuji Knossos navštívit! My se sem rozhodně rádi a často budeme vracet :).


 
Dočetli jste až sem a chcete pokračovat?
Diskuze ke článku Tisk článku 

© Visnery - všechna práva vyhrazena autorovi tohoto článku. Jakékoli další šíření tohoto článku je porušením zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a právech souvisejících s právem autorským. Bez předchozího písemného souhlasu autora je zakázána jakákoli další publikace, přetištění nebo distribuce článku či jeho části.

Diskuze ke článku
kamarat cenova uroven
 

Oblíbenci
D-FENS
Arthur Dent
Zrcadlo
Test Osobnosti
Hansuv.net
Zumba.ZaRohem.cz
Lafiho výlevník
Elektronické cigarety
ZaRohem.cz
Úvodní stránka
RSS články
RSS diskuze
Redakce
E-mail
Ochrana osobních údajů
Výročí dne
Je 6.12.2016
Dnes má svátek Mikuláš
původ jména je řecký a znamená: vítězný v lidu
Nové komantáře
Sodastream - zkušenosti, postřehy. Koupit či nekou
Hana 25.11.2016 22:18
Dobrý den, dlouho jsem váhala zda SodaStream koupi...
Test SMART ForTwo aneb Jak jsme řídili trpaslíka
nikoš 9.11.2016 14:04
felda jako prvni auto neni spatna - az na tu bezpe...
Hromadné zmenšení obrázků/fotografií
Vlada 21.10.2016 13:16
Moc dekuji za clanek. Pomohl mi k rychlemu zmensen...
Jak zašifrovat flashdisk či přenosný disk?
George 4.8.2016 12:03
Ahoj Díky za hezky popis TC a chci se zeptat co v ...
Test osobnosti aneb Který typ je nejběžnější a kte
ava 16.7.2016 18:25
XXXJ Super takže mi to zase nic neřeklo......
TOPlist