V lednovém článku Zkušenost s elektronickou cigaretou: Jak jsem se stal e-kuřákem jsem se vám svěřil s tím, že jsem přešel z klasických cigaret na elektronické. V závěru jsem udělal výčet kladů a záporů, který bych nyní, dva měsíce poté a po nabytí dalších zkušeností, rád revidoval.

Zmiňoval jsem, že jsem si při plnění cartomizéru elektronické cigarety injekční stříkačkou na veřejnosti připadal tak trochu jako narkoman. Kromě toho při této činnosti hrozilo riziko potřísnění oblečení mastným liquidem. Možností, jak vyřešit uvedené nepříjemnosti, je několik.

Tou první je pořízení speciální lahvičky na liquid, která má ve víčku tupou jehlu. Doma tedy v klidu přeliji stříkačkou liquid z původní lahvičky do této, a na veřejnosti pak doplňuji cigáro pro kolemjdoucí méně podezřelým způsobem.

Vlevo klasická lahvička s eliquidem, vpravo s jehlou pro jednodušší plnění
Vlevo klasická lahvička s eliquidem, vpravo s jehlou pro jednodušší plnění

Druhou možností je pořízení cartomizéru či tankomizéru s jednodušší formou plnění. Mám k dispozici tyto modely:

Průhledný Clearomizer, u kterého lze sundat krytku a nakapat liquid i z lahvičky bez jehly.

Průhledný Clearomizer Průhledný Clearomizer
Průhledný Clearomizer

U tohoto modelu spíše vynikne chuť liquidu a je dobře vidět, kolik náplně ještě zbývá. Vydává ale méně kouře a hit je o něco slabší. Nepříliš příjemné bylo občasné pronikání liquidu do úst, projevující se zejména po naplnění.

Druhým praktickým kouskem v mé sbírce je tankomizér UNICAAT eGo-C. Má snímatelnou krytku, takže k plnění nepotřebuji stříkačku, ani speciální lahvičku s jehlou – liquid je možné kapat přímo z normální lahvičky. Nevyhnutelnou součástí procesu je ale potenciální riziko potřísnění prstů při snímání a nandávání krytky. Průhledné provedení dovoluje sledovat stav náplně, podání chuti je silné, stejně tak i s kouřem a hitem jsem hodně spokojený. Při nesprávném nasazení krytky ale může dojít k protékání liquidu do e-cíga. Celý proces se dá absolvovat i bez sundávání a nandávání krytky – s pomocí jehly skrze otvor v jejím středu.

Toto řešení je šikovné také z finančního hlediska – po přepálení odpařovače není nutné kupovat celý tankomizér, ale stačí pouze vyměnit za náhradní, který přijde baťovských na 99 Kč.

tankomizér UNICAAT eGo-C
tankomizér UNICAAT eGo-C
tankomizér UNICAAT eGo-C
tankomizér UNICAAT eGo-C

Dlouho jsem používal také cartomizér eGo-W, který je sice obtížnější na naplnění, respektive bez jehly se v tomto případě neobejdu, zato jeho nádržka pojme bezmála dva mililitry liquidu, a vystačila mi tak obvykle na celý den. Hit je sice o něco slabší, stejně jako kouř by mohl být silnější. Díky “okénku” mám přehled nad tím, kdy je nutné doplnit zásoby, aniž bych musel ochutnat chuť pálícího se knotu :). Aby cigárko chutnalo, jak má, doporučuji při změně příchuti tank nejprve naplnit vodou, protřepat, následně vodu vysát stříkačkou, a teprve poté naplnit novým liquidem. Poměrně praktické je také šroubovací víčko s úchytem, za které si můžete celé e-cígo pověsit do kapsy u košile, kde bude vypadat nenápadně – skoro jako větší propisovačka.

cartomizér eGo-W
cartomizér eGo-W
cartomizér eGo-W
cartomizér eGo-W

Mým největším oblíbencem se předchůdce tankomizéru UNICAAT eGo-C, nabízející podle mého mínění nejlepší podání chuti, silný hit i dostatečnou kouřivost. S tímto modelem se mi nikdy nestalo, že by se mi liquid dostal do úst. Okénko v horní části je sice jen orientační, ale k přehledu, zda v tanku ještě zbývá nějaký liquid, bohatě postačuje. Daní za komfortní a dobré pokouřeníčko je ale maličko komplikovanější plnění – bez jehly či lahvičky s jehlou se prostě neobejdu.

předchůdce cartomizéru UNICAAT eGo-C
předchůdce cartomizéru UNICAAT eGo-C
předchůdce cartomizéru UNICAAT eGo-C
předchůdce cartomizéru UNICAAT eGo-C

Mimochodem: pořídil jsem si také praktické plastové pouzdro na zip (vypadá jako malý penál), kam se mi veškeré “feťácké nádobíčko” vejde i s náhradní baterkou a jedním liquidem navíc :).

Praktické plastové pouzdro na zip
Praktické plastové pouzdro na zip

Nemohu si pomoci, ale kromě toho, že se po zdravotní stránce cítím lépe, nesmrdím, nemusím chodit kouřit na balkón a významně šetřím peníze, mi celá elektronická cigareta připadá i docela zábavná. Tolik možnosti experimentovat, zkoušet a poznávat, nemluvě o nespočtu příchutí, jsem prostě s klasickým cigárem neměl. Takže po více než čtyřech měsících e-kouření mohu spolehlivě říci: ke klasickému cigáru už bych se nevrátil.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *