Najezeni, slunko sviti, je krasnych 16 hodin. V Cechach dle poslednich indicii ze SMS stale prsi a je zima, zde je 26°. Domorodci jsou tim zrejme taky zaskoceni, to by vysvetlovalo, proc jsou furt venku. Nastavujem navigacku na Langeland a ridime se instrukcimi linoucimi se z ni. Neni nad to jet nekam a nemit poneti, kde vlastne jsi a kudy jedes. V pripade EMP utoku bude s takovou 95% ridicu v haji bo nenajde pomalu ani cestu domu bez GPS. Vjizdime na dalnici, pomalu to rozjizdime, ale vidime par km pred nama, hned u mesta na dalnici frontu a je nam jasne, ze je to zacpa. Super. A to jsem myslel, ze zacpy za mestem jsou jen v patek odpoledne a SO rano..Stoupam pro jistotu do praveho pruhu, bo je pobliz sjezd do nekam. Stojime tak 5 minut a kdyz se behem 5 minut nehnem ani o 1 auto, vyuzivam toho, ze jsme tak 10m od sjezdu z dalnice a podobne jako ti za mnou sjizdim doprava. Ti pred nama, co uz jsou za sjezdem trenujou parkovani ve meste – nebo spis vyjezd z parkovani, kdyz te experti kolegove-ridici uzavrou z obou stran a t mas pak 50cm dohromady kolem auta, abys vyjel. Sleduju tance aut na miste, snazicich se vykroutit ze zacpy a dojet ke sjezdu. To bude pak efekt domina az se jich par vykrouti, protoze ti se slabsi povahou a mensimi schopnosti rizeni kdyz ziskaji prostor kolem uz pravdepodobne taky vyuzijou k odjezdu. Blba navigacka nas vede zpatky na dalnici. No to vis ze jo. Sledujume dav, ktery jede aspon priblizne stejnym smerem jako vede dalnice a vjizdime na dalsi dalnici a uz to ficime. Pootevrene okna, slunko, “american dream”. Ktery za 3 minuty nas dovadi do zacpy. No, zacpa jak zacpa. Po 15 minutach jsme o nejakych 500m dal a pichnu to pod velkym mostem a cekam, az ti prede mnou se pohnou dale nez ob 5 aut. A oni se 20 minut nepohli. Mezitim je prutrz mracen a kolegyne mne v duchu pochvaluje, ze jsme zustali stat pod mostem a muzem mit otevrene okynka, zatimco vsichni ostatni v tom dusnu sedi zavreni s klimou. Samozrejme to nerekne a jen nadava na zacpu. Stastny to clovek, zivotem v zacpach nepoznamenany.

No, po cca hodine a pul jsme se hnuli o dalsich 1500 metru a dostali se na spojnici 2 dalnic, z nichz bych typl, ze ta nova co se napojovala zprava byla na, na ktere jsme jeli prvne. Tak stojime spolu, vepredu nas moc nepousteji. No, blabla, po 3 hodinach jsme se ze zacpy vyhrabali, po odboceni na nejaky most jsme na dalnici dale uvideli nejake jezero – zrejme jeste ze vcerejsiho silneho deste jim to zatopilo plochu tak 50 x 200m na dalnici, proto to komplet uzavreli. To se ti, co zitra v pondeli rano budou jet do prace budou divit az jich tady bude pul milionu a pojedou to pres okliku jako my ted.

Navigacka nas furt se snazi donutit odbocit nebo “az to bude mozne, otocte se”, zrejme z5 na dalnici. My ale jedem ve snekovem provozu s davem, co urcite vi, kam jede. Dest furt lije, ale uz neni tak silny, po pulhodce uz jen mrholi a vysvita slunko a my uz jsme zpatky na dalnici. Po nejakych 90 km z ni odbocujeme a jedeme po silnicich prvni tridy. Tady narozdil od CZ tento nazev ale opravdu plati – hrbol nebo diru clovek aby hledal. Domorodci taky celkem rychle litaji, ale podobne jako v CZ jsou v 10-20 km/hod navic limitu – typl bych, ze zde maji taky odstupnovane pokuty dle prevyseni povolene rychlosti. Ale zase je zde mene prizdisracu, co jedou 70 v devadesatce a 40 ve meste, takze provoz je fajn, aut moc neni a ty co jsou jedou akorat.

Jak tak projizdime krajinou, musim uznat ,ze maji FAKT malo lesu. Pochopitelne, nekde musi pestovat zradlo pro tech 30 000 000 prasat a blize nespecifikovane mnozstvi krav. Ale ze vsude to je same pole a pole, az to pripomina Kodan s muzei a muzei a cihlovymi baraky, to mne preqapuje. Obcas se pase nejaka ta kravicka, coz mi kolegyne neustale ukazuje s radosti v ocich. Navrhuju ji, at si poridi statek s 2 kravama a polem a kozickama, kdyz ji to tak fascinuje. Pry kdo to ma dojit.. Nj, a tos myslela, ze krava je jak tamagochi? Ze ji pustis na pole, ona se naji, podoji, necha odstat, zpracuje a pak mas na chlebu vlastni maslo se syrem? Ze pry tomu nerozumim. No nevim, kdo cemu nerozumi, ale kravu mit je tak dobre, pokud mas zajemce o to se o ni starat. Ja kdyz uz, tak bych si poridil yakky, bo jsou samostatni a i v zime si pod snehem vyhrabavaji travu a nejsou tak neschopni jak krava. Yakk, koza, slepice a nekolik odrud prasete je spravny zaklad statku, bo se o sebe postaraji, staci jim jen udelat misto na prespani oddelene a ohradit prostory. Ale to ji nerikam, bo by zase jen rypala, ze jsem teoretik a prd tomu rozumim a delam ze se kocham pasouci se kravickou na poli at ma radost.

Na druhou stranu je moc fajn, ze se ji libi takove veci a ne ve meste mne upozornovat na hadry v obchodakach nebo na babskou bizuterii, chtit poradit pri vyberu suvenyru apod..

Kdyz jezdim Ceskem, nebo se divam na letecke/katastralni mapy, prijde mi, ze v Cechach je hrozne moc poli. Skoro kazde mesto je obklopene polema, kolem silnic taky se pestuje kde co, aby po nacichani se zplodin a CO2 z vyfuku rostlinky rosly pekne tezke a velke, protoze takove se lip prodavaji a rychleji nasyti dobytek. Taky zemedelci urcite pobiraji ekologicke dotace za odstranovani sklenikovych plynu z aut diky vysazovani rostlin u silnic. Rostliny jak je prece kazdemu znamo CO2 predelavaji na O2. Kazdopadne Dansko z tohoto pohledu by byl ekologicky leader, protoze zde jedine stromy rostou jako plevel mezi parcelama poli a misto stromu zrejme Danove vysazuji vetrne elektrarny. Turbiny opravdu staly bezne primo na polich a bylo jich moc. Taky se jim to vyplati, protoze diky obklopeni morem ze vsech stran zde vytvari idealni podminky pro vetrnou energii, ale mne osobne prisla krajina bez lesu dost mrtva. Proto diky aspon za ty kravy.

Projizdime pekny most, to bude ten prvni, jedeme opet mezi poli, a jsme na druhem moste. Kolem malebna krajinka, podobna Lucembursku. Vida, jestli Kodan mi pripominala Anglicke mesta, pak mimo mesto to je jako Lucembursko mimo-mesto, ale beze stromu a obcasnych svahu se serpentinama. Langeland projizdime, a jedeme dal. Kolegyne chtela videt nejjiznejsi cip ostrova, kde dle mapy nic neni. Zrejme tam bude nejaky utes. Vysoky, velky a ona chce udelat pozici Titanic a pak hazet dolu kameni a sledovat dobu do dopadu. Koukam na ni – napada mne, ze uvazuje i o treti moznosti – shodit tam mne – za vsechno dobre. Radsi se budu drzet dal od kraje i od ni, jen tak pro jistotu. Jaxem byl maly, deda mi rikal vzdycky – “zena je jako opice s granatem v ruce – vzdycky je treba se mit na pozoru, bo nevis, co udela”. A vzdycky za to dostaval od babicky po hlave a tvrdil u toho “vidis, za pravdu kazdy bije”, nacez dostaval jeste vetsi nakladacku. Kdyz uz dle navigacky jsme projeli Langeland, jedene proste na smer Jih. Po nejakych 20 minutach dojizdime do dediny, ktera paradoxne je na mape v GPS. Vypada ale spis jako chatarska osada, ale v danskem stylu. V danskem, protoze nejde o drevene budky o plose do 16m2 s pozemkem 400 m2 jako v CZ, nybrz o plnohodnotne domy. Maji komin, mansardu, zahradu do 1600 m2. Parkujeme to nejdriv u cesty co nejblize velkeho kopce, za kterym ocekavame, ze bude more. Mne to neda, stojim kolama na pozemku – tak to radsi preparkuju na silnici o 100m dal od kopce, na asfalt, vyjdu, zkontroluju, ze neni nikde znacka zakaz stani nebo neco podobneho. Pro jistotu. Co kdyby nekdo zavolal policii jako to udajne delaji v Dojclandu kdyz vidi cizi SPZ pred domem.

Co se policie tyce, za celou dobu jsme krome toho policisty za velkou kaluzi, ktery asi po1 v zivote drzel obusek a ridil dopravu – nepotkali nikde zadnou hlidku, radary u cesty, radary nad cestou. NIC. A presto se zde bouracka resila s klidem, kulturne, lidi nejezdi jak prasata bud 90 nebo 160 po dalnici a 65 nebo 120 mimo mesto, ale jezdi se +- 5km/h ve meste, +-10 mimo mesto, +- 15 na dalnici od povolene rychlosti. V CZ mame tolik policie, ale dle novin je kazdy treti ridic pirat, kazdy paty policista je uplatna svine a kazdy obyvatel bez rozdilu krade a zavidi sousedovi. Zajimalo by mne, jak moc tato medialni masaz nasira lidi proti policii, a policisty zase proti lidem. Je to o lidech a o tom, ze si kazdy hlida sebe, protoze stat z nej nema jen dojnou kravu jako v CZ? Nebo protoze zde stat se nerozkradl jako to udelala mafianska banda v CZ po revoluci, kdy se jen menili tajemnici a lidi v TV, miliardy mizely, podniky krachovaly a lidem se vnucoval dojem, ze “prime investice ze zahranici zvednou uroven Ceskych Vyrobku na svetovou uroven”, ale zapominalo se dodat, ze zadny podnikatel nebude investovat, aniz by na tom chtel vydelat. Tudiz ze pokud vlozi do zeme 1 miliardu, pocita s tim, ze tak 2 miliardy odsud odveze? Vyjimkou jsou nektere nemecke spolecnosti, ti vidi pobocky v CZ jako opravdu sve dcery, nikoli jako dojne kravy pro matku v domovske zemi. Kazdopadne, bohuzel nemohu poreferovat o zkusenosti s mistni policii, pozitivni, ale predpokladam, ze co do pokut budou vysoke, co do pristupu a operativity budou solidni a prijemni lide.

Vylezame z auta, vahame, zda jit tak nalehko, jak jsme prijeli protoze v Kodani bylo teplo. Rozhodujeme se, ze s timto vetrem, ktery by v CZ uz nazyvali pomalu tornadem to neni dobry napad, berem neco na sebe, fotak a jdeme pres pole vyslapat tak 30m vysoky kopec. Nahore je opravdu neco jako utes, dole jsou skaly a sutry v mori. Vlastovky litaji ve vetru, zrejme maji nekde v techto utesech hnizda a ted zkouseji najit vetrne equilibrium, coz vetsine docela jde – delaji si ve vetru vlnky bez mavani kridel a jen plachti. Prohlizim si osadu – pristav, lode, domky. Nektere maji za domem mensi pole. Na poli mezi domky a utesem roste trava, nekde v dalce u utesu rostou stromy se zazloutlym listim. To neni moc logicke – sazet listnaty strom u more je sadismus pro strom, sul ve vzduchu takovy strom pekne nici a zlute listi je toho dukazem. U more je treba sazet borovice v nekolik rad, aby ta sul nesla do “vnitrozeme”. Mozna oni chteji tu sul do vnitrozeme, aby kravam nemuseli davat lizat sul – proc taky, kdyz ji je plno na trave na polich, kde se pasou. Sejdeme tak 200m dal po utesu z kopce a jsme na plazi. Pokud to kameni a megasutry lze plazi nazyvat. Kolegyne si zde neco foti, pak se vyda sbirat musle. Ja tak sedim a premyslim, odskocim si preventivne, sedim. Nejaky par se objevi za nama, a pozdravi a pokracuji dal po pobrezi. Kolegyne se vraci, ze pry nenasla zadne musle. Tak ji ukazuju ten par, ktery se zrovna pro neco nahyba a rikam ji, at se nedivi, kdyz ma tady kazdodenni navstevniky-konkurenci, co chodi sbirat musle tez. Dela smutne oci, ze nic nenasla a oni urcite toho maji doma plne pytle uz. Navrhuju ji, ze ji tady muzu nechat, ale to se ji nelibi. Nevim proc. Kravicky, more, co vic si prat. Prosim ji vyfotit pro mne nekolik domku – maji fakt zajimave udelanou strechu, chtel bych si to nechat pro inspiraci nekdy v budoucnu mozna a pomalu se vracime k autu, sundavame teple hadry a sedame. Nastavujem do navigacky mesto s Legolandem a jedeme dle instrukci. Prvni divne je, ze nejedem po hlavni, po ktere jsme prijeli, ale po nejakych serpentinach mezi polemi. Schvalne vyhlizim, zda nekde jsou vceli uly nebo slepice, ale nepotkavame nic nez pole a pole s kravama. Uff. Uz vim, proc Lego vymysleli danove – oni nevymesleli nic, jen hodili svuj zivotni styl a krajinny raz do formy plastu.

Kdyz jsme uz 8 km od mesta, kde ma byt Legoland, nastavuju na GPS nejblizsi odpocivadlo a po kilometru nas to staci nekam mimo silnici 1. tridy a po dalsich 500 metrech je sjezd z cesty. Cekal jsem, ze to bude mit aspon WC nebo popelnice, ale zde je odpocivadlo podobne jako v CZ, aneb kus cesty tak pro 3 kamiony soubezne s hlavni silnici, oddelene stromy (coz je nadstavba oproti CZ). Nu coz, zvykacka, wc do krovi na malou, prevliknout a spat. Celodenni pohyb a luxusni sedadla delaji sve, usinam a nevim jak, kolegyne poucena z minula noci uz neusina na boku, ale leha si jako ja na zada, chvili brbla, ze na zadech neusne, ale nez ja stihnu si lehnout pohodlne, ta uz davno spi. Taxe pridavam.

Další díly cestopisu Dánsko aneb Eurosterilita


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *