Na trhu je celá řada nástrojů pro práci s grafikou, počínaje těmi zdarma jako je například GIMP, přes relativně laciný “vylaďovač” fotografií Zoner Photo Studio, až po profesionální aplikace, jako je třeba Corel Draw nebo Adobe Photoshop. Pokud jste někdy potřebovali do obrázku přidat maličkost – například šipku ukazující na tlačítko v rozhraní aplikace, nebo rámeček apod. – pravděpodobně jste zjistili, že v profesionálních grafických programech bývají tyto triviální operace zbytečně složité. Proto bychom vám dnes chtěli představit PicPick, který je jednoduchý a relativně snadno v něm uděláte celou řadu věcí.

K čemu je PicPick dobrý?

PicPick je uživatelsky přívětivý program, nabízející paletu funkcí pro editaci obrázků. Najdete v něm nástroje, které budou užitečné webové designéry, grafiky, ale i pro průměrné uživatele počítače, kteří občas potřebují upravit nějaký obrázek.

Sám výrobce svůj nástroj popisuje jako “řešení vše v jednom” a nutno uznat, že PicPick je ve svém segmentu takovým “švýcarským nožem.”

Poněkud nezvyklý způsob….

Po spuštění se nezobrazí okno aplikace, nýbrž program se minimalizuje do systémové lišty (oblast vedle hodin) a k jeho funkcím se dostanete kliknutím na ikonu. Poté se objeví se nabídka se seznamem nástrojů, jako je editor obrázků, kapátko pro výběr barev, snímání obrazovky, paleta barev, lupa, pravítko, úhloměr a několik dalších.

Menu PicPicku se skrývá v systémové oblasti
Menu PicPicku se skrývá v systémové oblasti

Významné plus dostává tato aplikace za kompletně přeložené uživatelské rozhraní, díky kterému se přibližuje i uživatelům, kteří nezvládají nebo nechtějí pracovat s cozojazyčnými programy. PicPick je schopen komunikovat v bezmála třiceti jazycích, kromě naší mateřštiny například také ve slovenštině.

Editor obrázků

Editor obrázků nabízí sice jen základní sadu funkcí, vyznačuje se ale čistým, intuitivním rozhraním, ve kterém se rychle zorientujete. Prostředí může vzdáleně připomínat “ribbon” panely z posledních verzí MS Office, nicméně chová se předvídatelně a jednotlivé nabídky zůstávají na svých místech. Hlavním plusem editoru je přímočarost a jednoduchost. Chcete například udělat kolem snímku rámeček? Kliknete na tlačítko Efekty, zvolíte Rámeček a vyberete si jeden z nabízených. Podobně jednoduše můžete do obrázku přidávat šipky, čáry, text, nebo ohraničení, což oceníte například při vytváření manuálů nebo popisků aplikací. Postup je opět jednoduchý a intuitivní: kliknete na požadovaný prvek (šipku, rámeček, …), v další části okna si vyberete tloušťku čáry a její průhlednost a nakonec zvolíte barvu. Pak už můžete začít malovat dle libosti. Více než tisíce slov napoví následující obrázek, ve kterém jsme se vyřádili na screenshotu prohlížeče Chrome.

Editor obrázků PicPick
Editor obrázků PicPick

Výsledný obrázek je možné uložit ve formátech BMP, PNG, JPG a GIF, což lze považovat za dostatečnou nabídku.

Přidávat šipky, čáry, ohraničení apod. je velmi jednoduché
Přidávat šipky, čáry, ohraničení apod. je velmi jednoduché

Zachytávání obrazovky

Vynikající je i zachytávání snímků obrazovky, umístěné poněkud nepochopitelně v menu pod názvem Kopírovat. Na rozdíl od systémové klávesy PrintScreen nabízí neuvěřitelně širokou nabídku toho, co a jak můžete zachytit a co s daným screenshotem dále uděláte. Kromě pořízení snímku celé obrazovky nebo jen aktivního okna můžete snímat pouze ovládací prvky aplikace, vybrat oblast myší, či (například v případě webových stránek) celý dokument, včetně částí, jež jsou v daném okamžiku mimo obrazovku. Pořízené snímky je možné otevřít v editoru, kopírovat do schránky, tisknout, ukládat jako soubory na disk, ale také nahrát na Facebook, Twitter, FTP, odeslat e-mailem, nebo je vložit do některého z programů MS Office.

Problémy nečiní ani zachycení obrazovky na počítačích se dvěma monitory.

Kapátko

Potřebovali jste někdy vědět, jakou barvu má nějaký bod na obrazovce? Možností, jak to zjistit, je samozřejmě více – například si můžete udělat screenshot, vložit ho do grafického editoru a použít kapátko k načtení barvy. Jenže proč se drbat přes hlavu, když s PicPickem je to jednodušší?! Vyvoláte funkci Kapátko a v rohu obrazovky se objeví lupa, zvětšující oblast kolem kursoru myši pro přesnější zaměření. Po kliknutí se otevře paleta, ze které odečtete barvu ve formátech RGB, HTML, C++ a Delphi. Příslušnou hodnotu pak jednoduše zkopírujete do schránky.

Paleta barev
Paleta barev

Paleta barev

Paleta barev je tatáž, jakou jsme mohli vidět po použití kapátka. Jednoduše si vyberete barvu dle potřeby a následně zkopírujete její kód ve formátu, který vám nejlépe vyhovuje.

Další funkce v bodech

  • Pravítko – umožňuje změřit vzdálenost dvou bodů na obrazovce ve vertikálním nebo horizontálním směru. Vzdálenost měří v bodech, palcích, nebo v centimetrech.
  • Lupa – zvětší část obrazovky pod kursorem 2x až 10x.
  • Úhloměr – unikátní funkce, kterou v mnoha jiných programech nenajdete. Umožňuje změřit úhel mezi dvěma úsečkami.
  • Záměrný kříž – pro zarovnávání grafických objektů, design aplikace, nebo pro výpočet relativní souřadnice na obrazovce.
  • Bílá tabule – změní obrazovku na tabuli, na kterou můžete kreslit. Původní obraz však ponechává, takže vlastně kreslíte do aplikace. Ideální například pro školení uživatelského rozhraní nějakého programu.

Snadno přenosný

PicPick si neukládá žádné nastavení do registrů či systémových složek. To ho předurčuje k uložení na flash disk, odkud ho můžete spouštět bez předchozí instalace.

Resumé

PicPick je uživatelsky přívětivý program vytváření a úpravu obrázků, vhodný především pro vývojáře, grafiky, ale i domácí uživatele. Nabízí mnoho nástrojů od pokročilého snímání obrazovky, přes výborný editor (skvěle se v něm přidávají šipky, čáry, popisky, …) a konče sadou speciálních funkcí. Kromě příjemného a intuitivního rozhraní se vyznačuje solidní rychlostí.

Tento software je poskytován jako freeware pouze osobní použití. V jiném případě budete muset zaplatit 20 USD za licenci pro komerční využití.

Informace o programu PicPick

Testovaná verze: 2.3.8 z 15. ledna 2011
Stránky výrobce: http://picpick.wiziple.net
Stránka programu: http://picpick.wiziple.net/features
Velikost souboru: 3,36 MB
Licence: freeware pro nekomerční účely
Podporované operační systémy: Windows 98, ME, NT, 2000, XP, Vista, 7
Minimální požadavky: nejsou uvedeny
Instaluje se: ano, ale dá se použít i jako portable verze
Česká lokalizace: ano
Odkaz ke stažení: http://ab623c63-download.picpick.org/download_start.html

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *