Nástrojů na zrychlení startu operačního systému je poměrně velké množství. Dnes si představíme jeden, který je velmi intuitivní a poradí i méně zkušenému uživateli.

Start operačního systému nejvíce brzdí programy, které se spouští současně se startem Windows. Nejčastěji se jedná o nástroje pro automatickou aktualizaci toho či onoho produktu, nebo o zavaděče pro jejich rychlejší spuštění. Ztratit přehled nad tím, co se vlastně při startu systému spouští, je poměrně snadné. Určitě ale zaznamenáte postupné prodlužování času od zapnutí počítače a přihlášení až do okamžiku, kdy se s Windows dá rozumně pracovat.

Jak tedy zjistit, které aplikace nejvíce zdržují start systému a připravují vás o drahocenný čas? Pěkně vizuálně vám to ukáže nástroj Soluto.

Jak dlouho systém startuje a co ho brzdí?

Po instalaci budete vyzváni k restartu počítače. Během spouštění systému nastartuje i Soluto a začne měřit čas, který trvá startování jednotlivých aplikací. Výsledky pak prezentuje v přehledné časové ose, kde v horní části okna zjistíte, jak dlouho start trval a kolik programů bylo spuštěno.

Výzva k restartu počítače
Výzva k restartu počítače

Jednotlivé aplikace jsou roztříděné do tří sekcí: No-brainer (můžete odstranit bez obav), Potentially removable (potenciálně odstranitelné) a Cannot be removed with Soluto (není možné odstranit). V každé sekci jsou pak seřazeny zleva od těch, které zdržují nejvíce, až po ty nejméně náročné.

Výsledky jsou seřazeny do časové osy
Výsledky jsou seřazeny do časové osy

Jdeme čistit!

Vyřazovat aplikace ze spouštění po startu systému může mít v krajním případě fatální následky, takže je potřeba postupovat s rozvahou. Soluto pro lepší orientaci nabízí systém “co udělali ostatní uživatelé?” Buďme konkrétní: pokud zastavíte myší nad sekcí No-brainer a poté nad některou z aplikací, zobrazí se po chvilce sekce Recommendation (doporučení). V ní uvidíte koláčový graf zobrazující, co s danou aplikací udělali ostatní uživatelé Soluta, tedy zda její start pozastavili (Pause) nebo jen odložili (Delay). Svou volbu pak provedete stiskem příslušného tlačítka napravo od grafu.

Podrobnosti o aplikaci spouštěné při startu
Podrobnosti o aplikaci spouštěné při startu

Jestliže ke svému rozhodnutí potřebujete více informací, je tu ještě volba Advanced, která otevře okno s dalšími podrobnostmi. Zde byste měli najít údaje o tom, jak dlouho máte daný program nainstalovaný, k čemu slouží, proč je spouštěn při startu systému a několik dalších detailů.

Potřebujete k rozhodnutí více informací? Soluto vám je poskytne
???

Programy, jejichž automatické spouštění jste odložili nebo pozastavili, se zobrazí v pravé části okna v sekci Removed applications, kde uvidíte, kolik času jste aktuálně ušetřili. Změny se projevují také v horní části okna, kde je vidět odhadovaný čas startu operačního systému a počet programů, které budou spuštěny.

Co byste měli vědět

Nástrojem Soluto nedojde k odinstalaci či odstranění daného programu.

V případě, že odložíte start (volba Delay) dojde jen k záměrnému zpoždění jeho spuštění. Smysl je následující: zatímco běžně se při startu Windows spouští desítky programů najednou a dochází tak k poměrně velkému počtu požadavků na pevný disk, aplikace s odloženým startem počkají, než začne systém reagovat a spustí se teprve poté.

V případě, že start nějaké aplikaci zakážete/pozastavíte (volba Pause), odstraní se pouze ze seznamu programů, jež se spouští společně se systémem. Na pevném disku ale program zůstane a můžete ho dále používat. Samozřejmě čím méně programů se spouští společně s Windows, tím rychleji systém nastartuje a bude schopný práce.

Resumé

Soluto je praktický nástroj, který uživatelsky přívětivým způsobem umožňuje spravovat aplikace, které se spouští společně s operačním systémem. Uživateli přitom dává poměrně dostatek podkladů k tomu, aby se mohl rozhodnout, který program se má a který je zbytečné spouštět tímto způsobem. Vše je přitom prezentováno pochopitelnou a intuitivní formou. Jedinou nevýhodou je tak čistě anglické rozhraní aplikace.

Informace o programu Soluto

Testovaná verze: 1.1.1132.0 ze 13. října 2010
Stránky výrobce: soluto.com
Velikost souboru: 957 kB (další soubory jsou pak staženy během instalace)
Licence: freeware
Podporované operační systémy: Windows 7, Vista, XP
Minimální požadavky: 512 MB RAM, 20 MB volného místa na HDD, spouštění pod účtem s administrátorskými právy
Instaluje se: ano
Komunikuje česky: ne
Odkaz ke stažení: http://updater.prodenv2.mysoluto.com/updates/solutoinstaller.exe

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *