Gulášek za 750 milionů*Jak dál s osobou blízkou?*V USA pálí knihy*EU nám diktuje, jak se má jmenovat pomazánkové máslo.


Gulášek za 750 milionů

Hned na začátku Týdnovin bych vám chtěl doporučit dokument Gulášek za 750 milionů, který běžel 9. září na ČT2. Kromě ukázek mítinků několika politických stran (Svobodní samozřejmě chybí) vypovídá o mentalitě českých voličů a jejich pohledu na politiku a volby. Přiznám se, že když jsem viděl některé z dotazovaných, bylo mi trochu smutno, na druhou stranu jsem dostal odpověď na otázku, proč v této zemi pořád vládnou dokola ti samí “profláknutí” lidé. Obzvláště pikantní pak je skupinka cikánů, kteří srdnatě volí ČSSD. Proč asi? Přesně to je jeden z důvodů, proč striktně odmítám nabídku sociálního státu v jeho stávající podobě: podporuje vyžírky na úkor pracujících.

O dnešní době bohužel vypovídá například slečna, která úplně na konci dokumentu říká, že volit nepůjde, protože jí je všechno úplně jedno. To je problém velké části našich spoluobčanů – je jim úplně jedno, co se v této zemi děje. O to více jsem rád, že mám manželku, s níž jsme se sice v politickém názoru “rozešli” a každý volíme na jiné straně politického spektra, ale které “to není jedno,” aktivně sleduje dění, má vlastní názor a vyjadřuje svůj názor ve volbách.


Vykroužkovaní poslanci mají trafiku. ODS je poslala do vedení VZP

I když voliči vystavili některým politikům “stopku” tím, že dali preferenční hlasy níže umístěným, neznamená to, že by šli dotčení “od válu.” Napříč všemi politickými stranami je evidentní snaha udržet své lidi na teplých místech, kde je budeme platit my z našich daní či jiných povinných odvodů. To je i případ VZP, do jejíhož čela ODSka dosadila dva své neúspěšné kandidáty: Josefa Kochana a Miloše Pateru. Stejně tak se do vedení největší tuzemské zdravotní pojišťovny dostali neúspěšní komunisté a sociální demokraté. Potřebuje snad český volič ještě transparentnější důkaz, že ona “pravice” a “levice,” tak často zjednodušovaná na týmy ODS vs. ČSSD+KSČM, je ve skutečnosti jedna banda?

Nemohu si při této příležitosti nevzpomenout na e-mail od jednoho mého kamaráda, kde byla fotografie zdi s nápisem: “Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali.”


Facebook za 200Kč – no nekupte to!

Je pravda, že dle počtu členů nejrůznějších podvodných skupin lze nepochybně konstatovat, že intelekt statisíců uživatelů Facebooku je na hodně nízké úrovni. Patrně na tento fakt spoléhá společnost Mironet, která nabízí za pouhých 190 Kč “instalaci aplikace Facebook do Vašeho mobilního telefonu.” Jak konstatuje Dan Dočekal: “No, nekupte to!” Je asi jasné, na jaké uživatele tato nabídka cílí – slušně řečeno právě na ty, kteří se pak zapojí do skupiny typu “Nebudu platit za Facebook 100 Kč měsíčně” či “Každý člen dostane zdarma iPhone.”

Patrně o moc dál, co se týká zdatnosti, nebudou ani technici Mironetu, když jim instalace aplikace pro FB má trvat přibližně jednu hodinu. Kdybych pracoval tímto tempem, tak bych se v Ostravě neuchytil ani ve státní nemocnici :-D.


Na osobu blízkou se nevymluvíte. Zaplatí majitel, o body nepřijde

Výmluva řidičů má na kahánku

Institut “osoby blízké” je sice garantován Listinou základních práv a svobod, což ale nebrání našim politikům v soustavných snahách o její zrušení. Přeci jen v zemi, kde si poslanci vytírají pozadí s ústavou, nemůžeme čekat, že by měli respekt k právům a svobodám občanů. Přesto tentokrát nebudu k návrhu, vycházejícímu z nizozemského modelu, tak kritický. Připadá mi totiž vcelku rozumný.

Za spáchané přestupky bude jednoduše odpovědný majitel vozidla, který bude muset zaplatit pokutu, body ale nedostane. Případné dokazování, že v daný moment jezdil s autem někdo jiný, je na jeho bedrech. Tím by se změnil současný přístup, kdy byla “osoba blízká” velmi často (údajně až v polovině případů) využívána (či chcete-li zneužívána) jako prostředek, jak se vyhnout trestu za přestupek.

Samozřejmě beru argument, že v některých případech opravdu jde o využití základního práva nevypovídat, pokud by tím dotyčný uškodil sobě či osobě blízké, nicméně česká nátura proměnila toto právo ve způsob, jak se vyhnout trestu. Docházelo tak k paradoxům, kdy jeden řidič za překročení rychlosti dostal pokutu, neboť měl smůlu a zastavila ho hlídka, zatímco druhý za to samé porušení zákona odcházel bez trestu. Docela výstižně nový model obhájil Stanislav Huml, IMHO jeden z mála rozumných dopravních policistů: totiž že je na majiteli vozidla, aby si pak doma vyřešil, kdo s jeho autem páchá přestupky.


Svoboda nám mizí mezi prsty, aneb tak už se zase pálí knihy…

František Matějka upozornil na událost, které česká média nevěnovala příliš velkou pozornost. Ostatně není divu: kdo by si dovolil zpochybňovat Spojené státy coby “symbol svobody?” Jenže kdo sleduje dění za mořem alespoň trochu pozorněji, tomu jistě neušlo, že svoboda v USA dostala v posledních letech pořádné rány, zejména za vlády George Bushe mladšího v rámci tzv. “boje proti terorismu.”

Praktickou ukázkou toho, jak funguje svoboda ve Spojených státech, je vykoupení a spálení desítky tisíc knih, v nichž bývalý veterán popisuje americkou misi v Afganistánu. Matějka kriticky konstatuje: “Hodně lidí chápe za vrchol svobody stav, kdy může jet přes hranice bez pasu, koupit si schválené potraviny z celého světa, vybrat si z padesáti piv a pustit si svou plazmu. Přitom to není nic jiného, než novodobá kost pro psa.”

Autor na konci článku předpovídá, že pokud se situace nezmění, vyjdou do deseti let lidé do ulic, aby bojovali za svou svobodu. Osobně si myslím, že se hluboce mýlí. Stačí si vzpomenout na úvodní stať dnešních Týdnovin: většině lidí je totiž úplně jedno, co se v této zemi děje, včetně toho, že postupně přicházejí o své svobody. Těch, kteří hlasitě křičí a snaží se svobodu hájit, je bohužel naprosté minimum.


Pomazánkové máslo není máslo. Evropská komise kvůli tomu žaluje Česko

Nepoznáte-li rozdíl mezi máslem a pomazánkovým máslem, jste pitomí

Vím, že Evropská unie je v mnoha směrech skutečně absurdní, nicméně žalovat někoho za to, že nějakým způsobem pojmenovává určitý produkt, to mi hlava nebere. Nevidím důvod, proč bychom po více než třiceti letech měli přejmenovávat pomazánkové máslo. Požadavek EU bych tak pochopil jen v případě exportu, kde by doslovný překlad mohl neznalé zákazníky zmást. Chtít ale, aby se pomazánkové máslo jmenovalo jinak na našem vlastním území, kde asi každý ví, co si pod tímto názvem koupí, mi připadá jako nemístný zásah.

Zachováme-li logiku Evropské komise, že cizinec v Česku může omylem koupit tento produkt v domnění, že se jedná o tradiční máslo, pak by EU musela nařídit jednotný společný jazyk pro všechny země. Pokud si například ve Francii koupím zboží s názvem escargot, mám právo se divit, že jsou to hlemýždi a požadovat změnu označení? A proč se v Německu pivo jmenuje Bier, když tomu nikdo jiný kromě Němců nemusí rozumět? Stejně tak by si zahraniční turisté měli zvyknout, že pod označením “pomazánkové máslo” najdou pro Čechy a Slováky specifický produkt.

Nechci být vulgární, ale mám stále intenzivnější pocit, že jednou se tady z těch nařízení a regulací z Bruselu doslova posereme. Teď jenom čekám na to, kdy přijde nařízení, že všechny názvy a nápisy v naší zemi musí být kromě češtiny ještě v němčině, aby jim Helmut s Helgou rozuměli.

Napadá mě: pamatuje si někdo z dob “hrozného období pod nadvládou Sovětského svazu,” že by nám soudruzi z východu diktovali, jak máme pojmenovávat své potraviny? Já tedy ne.


Domácnostem se účty za elektřinu zvýší o tisícikoruny

Domácnosti za elektřinu zaplatí až o 7700 korun více

Tak se nám pomalu ale jistě začíná ukazovat, co pod taktovkou nové vlády čeká občany. Kromě snížení platů státních zaměstnanců, připravovaného radikálního zvýšení spodní sazby DPH až na 16%, či zdražení pobytu v nemocnici, si musíme na příští léta připravit významně více peněz na elektrickou energii. V návaznosti na to pak podraží i veškeré produkty, k jejichž výrobě je nutná elektřina, tedy prakticky úplně všechno.  Jisté je v tuto chvíli jedno: částka, která občanům zbude po odečtení daní a nezbytných životních nákladů, velmi zásadně klesne. V některých případech pak dost možná skončí tento výpočet mínusem. I bez ekonomické školy je evidentní, že toto opravdu trhu nepomůže – pokud budou mít lidé méně zbytných peněz, budou také méně utrácet, logicky klesne poptávka a s ní i nabídka a ve finále tak do státního rozpočtu přiteče ještě méně peněz než dosud. Spirála se pomalu roztáčí a kdo ví, kde se zastaví. Začínám mít stále intenzivnější obavy, že cesta, kterou jsme po letošních volbách nastoupili, je snad ještě horší, než kdyby vyhrála levice.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *