Kromě Opery, kterou používám jako výchozí prohlížeč, jsem začal používat také Chrome. Prohlížeč je to rychlý, příjemně se používá, ale k dokonalosti (zastupované v mém pohledu Operou) mu chybí celá řada věcí. Naštěstí je možné prakticky všechny nedostatky řešit instalací tzv. rozšíření. Dnes vám představím deset, které mi připadají nejužitečnější.

  • AdBlock – blokování reklam ve webových stránkách. Umí zablokovat reklamy ještě před jejich stažením, čímž snižuje datové přenosy a zvyšuje rychlost načítání stránek. K dispozici jsou specifické filtry pro různé země, mezi kterými nechybí ani Česko a umí také blokovat reklamní proužky v Youtube videích. Zatím musím konstatovat, že tento doplněk funguje bezvadně a všechny weby, jež jsem od jeho instalace navštívil, jsou prosté jakýchkoli reklam.
  • goo.gl URL Shortener – v souvislosti se spuštěním tzv. “zkracovací služby” goo.gl byl uvolněn také doplněk, s jehož pomocí můžete zkrátit adresu otevřené stránky jedním kliknutím. V nastavení pak najdete možnost zkopírování adresy do schránky a její odeslání e-mailem či do vybraných sociálních služeb. Jediná výtka se týká chybné interpretace českých znaků v názvu stránky při odeslání e-mailem a na Twitter.
  • Google Calendar Checker (by Google) – zobrazuje v nástrojové liště čas zbývající do nejbližší události naplánované v Kalendáři Google. Kliknutím otevře webovou stránku Kalendáře.
  • Google Mail Checker Plus – ukazuje v nástrojové liště počet nepřečtených zpráv ve schránce na GMailu. Kromě otevření vybrané zprávy nebo celé schránky umožňuje přímo z rozšíření označit mail hvězdičkou, jako přečtený, nahlásit nevyžádanou poštu a smazat zprávu. V nastavení najdete i české rozhraní a možnost výběru deseti různých sad ikon.
  • Gowalla Friends – zobrazuje počet posledních checkinů vašich přátel na Gowalle. Po rozkliknutí ukáže seznam posledních událostí.
  • Last.fm free music player – naprostá nezbytnost pro abonenty sociální služby Last.fm. Na webu si vyberete seznam skladeb, které chcete poslouchat (interpreta, své oblíbené skladby, …) a přehrávač vám je přehraje, aniž byste museli nechávat otevřenou stránku Last.fm. Písničky můžete přehrávat v nahodilém pořadí, přeskakovat a označovat jako oblíbené.
  • Rozšíření Odběry RSS (od Googlu) – je to možná překvapivé, ale Chrome ani v dnes uvolněné sedmé verzi nativně nepodporuje práci s RSS kanály. To řeší právě toto rozšíření, jež na stránkách poskytujících RSS odběr nabídne dobře známou ikonu. Po kliknutí dostanete možnost volby, jak chcete kanál odebírat – na výběr je Google Reader, iGoogle, Bloglines, My Yahoo, případně si můžete nastavit vlastní webovou čtečku.
  • Send from Gmail (by Google) – chcete odesílat e-maily ze svého GMailu? Jednoduché řešení – nainstalujte si tento doplněk! Když kliknete na e-mailovou adresu ve webové stránce, neotevře se výchozí poštovní klient, ale GMail s předvyplněnou adresou příjemce. Po kliknutí na ikonu v panelu nástrojů je nabídnuto vytvoření nové zprávy v GMailu.
  • Speed Dial – těžce návyková věc z Opery: Rychlý přístup neboli tabulka s tlačítky pro nejčastěji navštěvované weby. Dovoluje nastavit až 9×9 náhledů, čímž patrně překonává všechny své konkurenty. Zástupce může reprezentovat jedno z nabízených log, libovolný obrázek, nebo náhled odkazované stránky, aktualizovaný v zadaném intervalu. Volitelně je také možné změnit barvu pozadí stránky, rozestupy zástupců a aktivovat několik přídavných prvků.
  • Unofficial Google Tasks – šikovný správce Úkolů Google. V liště zobrazuje počet nedokončených úkolů, kliknutím se pak dostanete k jejich správě. Podporuje prakticky vše, co můžete potřebovat, včetně vytváření, úpravy a mazání úkolů i jejich seznamů. Příznivcům produktů Apple pak bude vyhovovat ovládání, nikoli nepodobné iPhonu.
Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *