Buďme šťastni za všechny sváry, programové rozpory i ostrá slova, která v těchto dnech padnou při povolebních jednáních o nové vládě. Za komunismu nemusel jednat nikdo s nikým, vše bylo předem dáno.

Bezva paměť. Voliči tehdy, kdy jednotnou kandidátku volilo 99,6% voličů, byli moc chytří. Téměř tolik chytří, jako ti co dali o víkendu hlas pravici. V roce 1986 stačilo blbých 15% přeškrtnutých kandidátek a bylo by všechno jinak.

Zato dnes to není předurčeno až tolik jednoznačně, nicméně předurčeno to je, jak vidno. Po levici plivou permanentně všechny sdělovací prostředky a omílají kolem dokola jakýkoli úlet. Do Paroubka jedou neustále a zatvrzele. Neustálé opakování negativně působících okamžiků, správný úhel záběrů, vytrhávání z kontextu, prostě manipulace non plus ultra. Úlety pravice jsou  zmiňovány ojediněle, jen mžikem, aby se neřeklo, aby jakoby v zásadních věcech nebylo dáno všechno předem. Zářící úsměv budoucího premiéra v okamžiku kdy mu bylo sděleno o inzultaci Sobotky, pouze mžik a jen jednou, žádné opakování kolem dokola. V zápětí obrat a je dokonáno, běží už jen pokrytecké rozhorlení. Byl dobrým svazákem, funkcionářem, bude to i dobrý premiér. Kam se hrabe cenzura, kam se hrabe někdejší lhaní. Dnes je toho lhaní, překrucování a manipulování tolik, že se v tom nejde vyznat. Ano, je to hodně pestrobarevné. Konec konců, novináři jsou stejných charakterů jako tehdy.

A přestože jsem za totáče nebyl jedním z voličů čítajících 99,6%, tak dnes proti někdejšímu naivnímu očekávání, kdy jsem byl přesvědčen jak nám ti komančové lžou, vídám jejich lhaní reálněji. Bezdomovce, nezaměstnané, naprostou svévoli v uplatnění práva, křivdy jak prase, švindlování na právnické fakultě. Korupci ne, ta se odehrává jinde, ve vyšších kruzích. O té se pouze neustále a nekonkrétně píše. A samotní korupčníci, prokazatelní lháři a podvodníci, se bijí v prsa, jak s tou korupci zatočí. A většina z těch ještě žijících bývalých voličů, co se tolik stydí spolu s dnešním premiérem, spolu s mládeží nakaženou demokratickým chaosem současné doby, dává volební hlas podvodníkům, neuvěřitelně drzým zlodějům křičícím chyťte zloděje. Aby je za nedlouho odírali a odřeli jak jen to půjde. Dočkají se študenti. Dočkají.

Ale ano, souhlas. Není  to až tolik jednoznačné, tu a tam překvápko nastane. Ale, že by to bylo lepší? Lepší? Na to se zeptejme bezdomovců  a nezaměstnaných, lidí těžce podvedených a okradených o životní úspory. Těch se ptejme.

Luděk Prokop, 31.5.2010

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *