Tento komentář ke článku 10 rozdílů: Co přinesly volby pro vaší peněženku měl být původně součástí včerejších Týdnovin, nicméně v rámci jejich zeštíhlování ho vydávám samostatně. Co tedy přinesou připravovaná opatření nové vlády občanům? Několik pozitiv, ale samozřejmě i celou řadu negativ.

Přeji tímto zejména voličům TOP09 na mateřských a rodičovských dovolených pěkně prožití následujících čtyřech let. Dostanou to, co si vybrali a nejspíš i zasloužili. Sám mám velký problém pochopit, jak někdo mohl volit stranu fakticky složenou z knížete Schwarzenberga a ex-ministra financí Kalouska. Ve shodě s některými politickými komentátory (a paradoxně také s předsedou Zelených Liškou) se domnívám, že voliči tuto volební rychlokvašku volili jen kvůli Schwarzenbergovi (i když pořád nechápu proč by volili někoho, kdo se vyjadřuje podobně, jako já, když jsem se vracíval z jaterně hodně náročných tahů). Kdyby si opravdu přečetli volební program jeho strany, patrně by si většina z nich raději uřezala ruku, než aby “to hodili” právě jim.

Jeden z přehledů, jak se budeme mít zase o něco hůře než dosud, přineslo Aktuálně.cz. Zkusím to vzít letem světem v několika bodech.


  • Státní podporu nově dostane jen ten, kdo stavební spoření skutečně použije na financování vlastního bydlení. – Souhlasím. Jednak proto se to spoření jmenuje stavební a také proto, že nevidím jiný důvod, než podporu bydlení, proč by měl stát komukoli nabízet výhodné výnosy.

  • Budou si moci (míněno občané) běžně koupit státní dluhopisy. – Opět souhlasím a podivuji se nad tím, proč to tak není již nyní. Proč například povodňové dluhopisy prodáme kamsi na západ, přesto že by mohly být nejen výhodnou formou investice, ale také projevem dobrovolné mezilidské solidarity.

  • Po více než dvaceti letech od listopadu 1989 by konečně mohlo dojít i k narovnání bytového trhu. Během dalších čtyř let může skončit regulace nájemného… – Nesouhlasím. Po dvaceti letech po revoluci moc dobře vím, že “narovnání trhu” a “uvolnění cen” ve skutečnosti nepřinese nic jiného, než obyčejné zdražování. Skutečně volný trh u nás funguje jen v omezeném počtu segmentů (napadá mě prodej výpočetní techniky), jinak je to jeden velký kartel.

  • klesne peněžitá pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek nebo porodné. Možná i všechny tři dávky současně. – Zde jsem tak 50 na 50. Na jednu stranu ano, pokud si někdo pořídí dítě, měl by být schopen ho zajistit. Například já s manželkou budeme o potomkovi uvažovat až v momentě, kdy bude jisté, že ho nejen uživíme, ale také se postaráme o jeho budoucnost. Na druhou stranu nesouhlasím, protože většina slušných lidí celý život platí daně a narozením potomka “připravuje” státu budoucího poplatníka. Nejvíce mě ale zaráží, že se sice budou snižovat dávky, ale nějak se nemluví o snižování odvodů. Zcela ve stylu dosavadních vlád tedy za stejné množství odvedených peněz dostaneme méně.

  • Téměř jisté je další postupné zvyšování spotřebních daní na tvrdý alkohol a tabák – jak jinak. Z občanů je potřeba vybrat co možná nejvíce peněz, aby tento bordel mohl ještě chvíli fungovat. Finance získané navíc, se pak prošustrují ve státních zakázkách a budeme nadále v mínusu.

  • Ani jedna ze stran totiž nechce zvyšovat dosavadní sazby DPH. – Alespoň jedno opravdové pozitivum. Být u moci Paroubek, patrně bychom se dočkali poměrně drsného zdanění.

  • První tři dny nemoci zůstanou nadále bez jakékoliv kompenzace od státu či zaměstnavatele – klasická ukázka nevýhodnosti státem řízeného financování. Platíme sice stále stejné odvody, ale když potřebujeme, dostáváme za ně méně. Zde by byl prostor pro komerční sektor, kde by klient pojišťovny jasně věděl, co a za kolik dostane, což u státu není.

  • Daň z příjmů fyzických ani právnických osob zřejmě nevzroste, jak plánovali sociální demokraté. – To je dobrá zpráva pro všechny pracující. Progresivní daň, jak ji chtěla zavést ČSSD, byla nesmyslem, trestajícím ty pracovitější, kvalifikovanější a chytřejší. Když už musíme platit daň z příjmu, nechť platí každý stejné procento!

  • ODS, TOP 09 i Věci veřejné jim chtějí pro příští rok snížit rozpočty, tedy zřejmě i platy. A to víc, než původně předpokládal loňský úsporný balíček – přinejmenším o pět procent. – V mnoha oborech už dnes není ve státním sektoru možné sehnat kvalifikované odborníky. Jdou raději do soukromého sektoru, kde si za stejnou práci vydělají více. Osobně jsem odhodlán v případě snížení platu o více než 3% také hledat uplatnění u soukromé firmy. Jistě nebudu sám.

  • Dosavadní tarifní systém platů chtějí strany výhledově nahradit odměňováním podle výsledků, umožňujícím větší motivaci k efektivnímu výkonu. To vidím ve státním jako hodně velké sci-fi. Tabulky jsou samozřejmě samy o sobě silně omezující a demotivující. Pokud by se čistě náhodou povedlo změnit systém odměňování podle schopností a výsledků, stal by se stát jistě zajímavějším zaměstnavatelem než je dnes.

  • Výjimkou mají být platy učitelů. Ty klesnout nemají, Věci veřejné je dokonce chtějí zvýšit – peníze na to chtějí získat z rozpočtu ministerstva obrany. Tady mi ale skutečně zůstává rozum stát! Proč právě učitelé by měli mít jiný přístup, než hasiči, lékaři, zdravotní sestry a další profese, aktivně se podílející na záchraně životů, zdraví a majetku? Připadá mi to nespravedlivé!

  • Kompenzací pro ty, kdo využijí penzijních fondů, mají být nižší platby sociálního pojištění do státního (průběžného) systému. – Tato formulace mě překvapuje svou mírou rozumnosti. To je totiž přesně to, co jsem od důchodové reformy chtěl. Chápal jsem plány pravice tak, že budu jako občan odvádět stále stejně peněz do průběžného systému a k tomu ještě (povinně?!) platit povinně penzijní připojištění. Že by to nakonec bylo jinak?

  • Všechny tři strany hovoří o normálním zdanění zaměstnaneckých benefitů, tedy i stravenek, režijních jízdenek a podobných výhod. – Však oni na základě tlaku odborových organizací nakonec ustoupí. Uvidíte sami.

  • Poplatky u lékaře se budou platit i v nejbližších letech. Pouze Věci veřejné prosazují zrušit poplatek v lékárnách (za recept). Co se dá dělat. Snad to ČSSD nepoužije jako slib v pátých volbách za sebou…. Každopádně poplatky jsou nesmysl, nic neregulují a v praxi předvádějí, jak stát oškubává své občany více a více, aniž by za to dával něco navíc zpátky.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *