Včera se objevila informace, že jedna z úterních záplat pro Windows XP může po restartu vyvolat tzv. modrou obrazovku smrti (BSOD) s textem PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA a znemožnit start počítače. Ukážeme vám, jak to opravit.


Instalace nejnovějších záplat může vést k havárii systému, končící uživatelům Windows dobře známou “modrou obrazovkou smrti” (BSOD) s hláškou PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA. Podle dosavadních informací je příčinou záplata KB977165 na kritickou chybu, dotýkající se zranitelnosti jádra a umožňující zvýšení oprávnění, řešenou v bulletinu MS10-015. Soudě dle rostoucího počtu příspěvků, v nichž si uživatelé stěžují, že jejich systém po restartu končí v modré obrazovce bez možnosti nastartovat alespoň nouzový režim, se dá předpokládat, že se nejedná o ojedinělý problém. Je ale zajímavé, že se chyba projevuje jen na některých počítačích, zatímco jiné – třebas i stejné konfigurace – fungují i po instalaci aktualizací bez problému.

Jediným možným řešením je start z instalačního CD, spuštění konzoly pro obnovení a odinstalace problematické aktualizace. Odinstalace všech únorových záplat, jak navrhovali někteří uživatelé, se zdá být zbytečná.

Jako první upozornil na tuto chybu ve středu na svém blogu Brian Krebs. Během čtvrtečního odpoledne ji pak zaznamenal i SANS Institutes Internet Storm Centre. Microsoft se zatím (tradičně) nevyjádřil, nicméně dá se předpokládat, že během krátké doby vydá opravenou verzi záplaty.

Bezpečnostní firma Sunbelt radí uživatelům odložit instalaci aktualizace s čislem KB977165 na dobu, kdy bude uvolněna její opravená verze.

Jak vyřešit problém s BSOD po únorových záplatách



  1. Nastartujte počítač z instalačního CD nebo DVD.

  2. Spusťte konzolu pro zotavení (informace o použití konzoly pro zotavení najdete na webu Microsoftu).

  3. Jakmile se dostanete do příkazové řádky, zadejte příkaz CHDIR $NtUninstallKB977165$spuninst.

  4. Následně zadejte BATCH spuninst.txt.

  5. Poté zadejte systemroot.

  6. Když proces odinstalace záplaty skončí, ukončete konzolu příkazem exit.

Uživatelé počítačů bez optické mechaniky (typicky netbooky) jistě uvítají postup, jak nastartovat instalační médium Windows z USB disku.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *