Hned v úvodu si vás dovolíme upozornit na článek o updatované verzi, jež nabízí výrazně vyšší rychlost synchronizace dat v rámci lokální sítě – viz Nová verze Dropboxu 0.7.97: Až stokrát rychlejší


Jistě jste už zažili situaci, že jste někde v terénu potřebovali určitý soubor, který ale máte jen na pracovním či domácím počítači. S Dropboxem se vám to nestane – své soubory budete mít dostupné kdykoli a kdekoli, kde je přístup na Internet.


K Dropboxu mě přivedl Jakub Čížek ze Živě, když napsal, že místo online úložiště Ubuntu One (které je implementováno v aktuální verzi Ubuntu 9.10) raději zůstává u osvědčeného Dropboxu, který funguje nejen pod Linuxem.


Dropbox je když…



  • Dropbox je v první řadě online úložiště dat. Své soubory tak máte nahrané na internetovém serveru. Díky webovému rozhraní se k nim dostanete i skrze webový prohlížeč.

  • Dropbox je záloha vašich dat. Protože všechny soubory ve složce Dropboxu jsou v kopii uloženy na serveru, nepřijdete o svá data ani v případě zcizení či poškození hardware.

  • Dropbox funguje skrze synchronizaci, tedy primárně máte soubory na svém počítači a jejich kopii máte uloženou na serveru. Provedete-li změnu, tato změna se promítne do online úložiště.

  • Dropbox podporuje verzování, což v praxi znamená, že pokud například provedete nechtěné změny v dokumentu, můžete se přes online rozhraní vrátit ke kterékoli starší verzi.

  • Dropbox zvládá synchronizaci mezi počítači – co změníte na jednom PC, to se do několika okamžiků (obvykle v řádu vteřin) promítne na všechny ostatní počítače se stejným Dropbox účtem. Tato synchronizace probíhá přes technologii push, čili změny se replikují prakticky okamžitě.

  • Dropbox umí sdílení dat – stačí jen zadat e-mail uživatele, se kterým chcete sdílet vybranou složku a tomuto uživateli se složka přidá do jeho Dropboxu (samozřejmě má-li nainstalovaný Dropbox).


Základní vlastnosti Dropboxu


Synchronizace souborů


Jak již bylo řečeno, Dropbox vám umožňuje automaticky synchronizovat soubory napříč několika počítači.



  • 2 GB diskové kapacity zdarma s možností rozšíření až na 100 GB pro platící uživatele.

  • Synchronizuje soubory s jakoukoli velikostí a jakéhokoli typu (omezením je jen velikost diskového prostoru).

  • Podpora operačních systémů Windows, MacOS a Linux.

  • Automaticky synchronizuje v případě, kdy zjistí nové soubory nebo změnu ve složce.

  • Se svými soubory můžete pracovat i bez připojení k Internetu. Všechny změny se promítnou do online úložiště v okamžiku, kdy se připojíte.

  • Přenosy souborů se umí navázat v případech, kdy vám například vypadne připojení.

  • Efektivní synchronizace – přenášeny jsou jen ty “kousky souborů,” které se změnily, nikoli celé soubory.

  • Nezahlcuje internetové připojení – je možno nastavit omezení rychlosti uploadu.


Sdílení souborů


Sdílení souborů s ostatními uživateli je jednoduché a proveditelné několika kliknutími.



  • Sdílená složka umožňuje spolupráci více uživatelů.

  • Změny provedené ostatními uživateli okamžitě vidíte.

  • Můžete kontrolovat, kdo má přístup ke sdílené složce, včetně možnosti vyhození se sdílení a smazání sdílených souborů z jeho disku.


Automatická záloha


Dropbox zálohuje vaše soubory, aniž byste se o to museli jakkoli starat.



  • Automatická záloha.

  • Možnost obnovení smazaných souborů a složek.

  • Snadný návrat k předchozím verzím souborů.

  • 30-denní historie všech souborů (pro platící uživatele je historie neomezená).


Webový přístup


Kopie vašich souborů jsou ukládány na zabezpečené servery. Skrze webové rozhraní se k nim dostanete z jakéhokoli počítače či mobilního zařízení připojeného k Internetu.



  • Soubory lze přidávat, upravovat, mazat, přejmenovávat atd. přímo z webového prohlížeče.

  • Vyhledávání v souborech.

  • Záznamu/logování posledních provedených změn a aktivit.

  • Možnost vytvoření sdílené složky a přizvání dalších uživatelů.

  • Návrat k předchozím verzím souborů či obnovení smazaných souborů a složek.


Bezpečnost a soukromí



  • Sdílené složky jsou viditelné jen pro ty uživatele, které jste do nich pozvali.

  • Všechny přenosy jsou realizovány přes protokol SSL.

  • Soubory jsou na serveru šifrovány AES-256 a bez vašeho hesla jsou nepřístupné.

  • Dokonce ani zaměstnanci Dropboxu údajně nemají přístup k uživatelským datům.


Instalace Dropboxu


V první řadě si musíte stáhnout klienta Dropboxu. Toho najdete na webu na stránce Install, kde je k dispozici verze pro Windows, Linux (Ubuntu, Fedoru a zdrojové kódy) a Macintosh. Zpravidla vám bude automaticky nabídnuta varianta odpovídající vámi používanému operačnímu systému. Instalační program pro Windows má 14,3 MB.


Po uložení souboru na disk spusťte instalaci, která vás patrně nepřekvapí ničím zvláštním. Důležitý je ale druhý krok, kde musíte zvolit, zda již máte účet u Dropboxu. Právě na tom závisí synchronizace souborů mezi počítači – počítače, jež se mají synchronizovat mezi sebou, musí mít stejný účet. Jestliže účet ještě nemáte a chcete jej založit, zvolíte I don´t have a Dropbox account. Pokud jste si svůj účet již založili, pak vyberete druhou možnost – I already have a Dropbox account. V prvním případě budete požádáni o zadání jména, příjmení, e-mailu a hesla (dvakrát), jakož i o potvrzení licenčních podmínek. Pokud účet máte, bude to o něco jednodušší – zadávat budete jen e-mail a heslo.

Vytvoření účtu Dropboxu

V dalším kroku si můžete vybrat variantu účtu. První je zdarma a nabízí 2 GB místa na serveru. Za necelých 10 USD měsíčně dostanete 50 GB a za 20 USD měsíčně rovných 100 GB. Pokud se vám nechce platit, zvolte první variantu. Platbu je možné provést buď platební kartou (podporovány jsou karty VISA, MasterCard a Amex), nebo přes PayPal.

Výběr varianty účtu

Třetí krok pak pokračuje průvodcem, který vám v krátkosti představí základní vlastnosti aplikace a můžete ho ukončit tlačítkem Skip tour and finish.

Představení vlastností Dropboxu

Standardně Dropbox používá složku My Dropbox umístěnou ve složce s dokumenty. Chcete-li toto změnit, lze to provést buď v posledním kroku průvodce, nebo i dodatečně přes ikonu vedle hodin.

Dialog pro nastavení složky Dropboxu

Dropbox připraven


V Průzkumníkovi se vám následně otevře nově vytvořená složka Dropboxu (se soubory samozřejmě můžete pracovat i v jiných diskových manažerech, tedy nejen v Průzkumníkovi, ale třeba i v Total Commanderu a dalších). Soubory umístěné ve složce Dropboxu se skutečně fyzicky nacházejí na vašem počítači – nejedná se tedy o žádný vzdálený přístup k složce ležící kdesi na serveru. Cokoli, co do této složky nahrajete, změníte, smažete, nebo jinak modifikujete, se během několika vteřin replikuje na server. Odtud se to teprve následně replikuje (za předpokladu, že máte více počítačů se stejným účtem) na ostatní počítače. Jak již bylo řečeno – není nutné, aby všechny počítače byly v daném okamžiku zapnuté a připojené k internetu – změny se promítnou ve chvíli, kdy se počítač připojí.


V pravém dolním rohu vedle hodin se zobrazí ikonka modré krabičky, signalizující, že klient Dropboxu je aktivní. Její vzhled se mění podle aktuálního stavu – zelená “fajfka” značí, že všechny soubory jsou synchronizovány se serverem, modré otáčející se kolečko znamená probíhající synchronizaci a červený křížek ohlašuje problém. Samotný klient není náročný na systémové prostředky – z paměti si ukousne necelých 13 MB.


Webové rozhraní


Ke svým souborům se dostanete i přes webový prohlížeč. To využijete nejen ve chvíli, kdy například potřebujete ten který dokument a nemáte u sebe počítač, ale i ke správě souborů. Jednoduše si otevřete www.dropbox.com, kde zadáte svůj e-mail a heslo (jde o ty samé údaje, které jste zvolili při registraci).


Základní operace


Ve webovém rozhraní najdete několik záložek. První Getting started vám napoví, jaké kroky byste měli udělat, abyste využívali Dropbox na 100%.


Záložka Files pak slouží pro práci se soubory. Můžete je prohlížet, stahovat, vracet se ke starším verzím, přesouvat, přejmenovávat, kopírovat, mazat a nahrávat (lze i více souborů najednou). Vše se samozřejmě ihned nebo následně projeví i ve složce My Dropbox na vašem počítači. V této sekci také můžete vytvářet nové podsložky a nastavovat sdílení.


Na záložce Recent Events najdete záznamy o veškerém dění – tedy například které soubory byly nahrány, smazány, upraveny atd.. Změny lze sledovat i přes RSS kanál.


Sdílení složek


Záložka Sharing umožňuje nastavit sdílení. Po kliknutí na tlačítko Share a folder budete dotázáni, zda si přejete sdílet již existující, nebo nově vytvořenou složku. Poté zadáte adresu či adresy těch, kterým chcete složku nasdílet a dát tak k dispozici v ní uložené soubory. Co se týká přístupových práv – je zde jen možnost plného přístupu, takže pozvaní uživatelé mohou soubory nejen prohlížet, ale také měnit či mazat. Vysdílená složka pak v Průkumníkovi dostane jinou ikonku.

Přizvání účastníka do sdílené složky

Uživateli, kterému složku sdílíte, přijde mail s “pozvánkou.” Následně se přihlásí na webu Dropboxu a akceptuje (nebo může i ignorovat) vámi nabídnutou složku. Ta se mu následně promítne/zkopíruje i do jeho počítače včetně všech uložených souborů, se kterými může následně pracovat. Tímto způsobem lze sdílet data nejen napříč počítači, ale například i s kolegy či přáteli, se kterými chcete nějakým způsobem spolupracovat. Nově přidaná sdílená složka se promítne na všech počítačích s daným účtem.

Složka Dropboxu se sdílenou složkou Karel

Samozřejmě v případě, kdy pozvaný příjemce nepoužívá Dropbox, musí si nejprve založit účet (s e-mailovou adresou, na níž jste mu poslali pozvánku) a nejlépe i nainstalovat klienta (což ale není podmínkou, pokud vystačí s webovým rozhraním).


Velkou výhodou proti posílání souborů e-mailem či předávání na USB disku je skutečnost, že nemusíte evidovat, kdo má právě aktuální verzi a připomínat dotyčnému, ať vám ji pošle či předá, protože všichni spolupracující vždy mají soubor v tom samém a tedy nejaktuálnějším stavu.


Toto vše a k tomu ještě několik dalších funkcí, máte dostupné odkudkoli skrze webový prohlížeč. Podporované browsery jsou: Internet Explorer 7 a 8, Safari 3 a 4, Firefox 3.xx a Opera 9 a 10.


Práce s Dropboxem


Jestliže máte spuštěného klienta, nemusíte se o nic starat (snad jen občas zkontrolujte stav ikonky vedle hodin). Normálně ukládáte dokumenty do složky My Dropbox, pracujete s nimi dle libosti a klient sám obstarává příslušné akce na serveru a synchronizaci.


Přes kontextové menu (tj. kliknutím pravým tlačítkem myši) ikony v system trayi můžete rychle otevřít lokální složku Dropboxu, přejít do webového rozhraní, či si prohlédnout poslední soubory, u kterých proběhly nějaké změny. Najdete zde také informaci o tom, kolik z dostupné kapacity aktuálně využíváte a v jakém stavu je synchronizace.


Pod položkou Preferences se dostanete k nastavení aplikace. Zde lze “odlinkovat” počítač (tj přerušit jeho synchronizaci se serverem), změnit složku, která bude synchronizována a určit, zda se má zobrazovat ikona Dropboxu v system tray a jestli se má klient spouštět společně s operačním systémem (vřele doporučujeme).

Nastavení Dropboxu

Na záložce Network pak lze nastavit parametry síťového připojení, jako je maximální povolená rychlost uploadu a downloadu, případně zadat proxy server. Žádné další nastavení zde nenajdete a ostatně to ani není nutné.


Podíváte-li se do složky skrze Průzkumníka, máte možnost pracovat s Dropboxem i skrze kontextové menu. Podle situace se zde nabízejí následující položky:



  • Browse on Dropbox Website – otevře zvolenou složku na serveru ve výchozím webovém prohlížeči.

  • Show deleted files – totéž, akorát zobrazí smazané soubory.

  • Sharing options – zobrazí ve webovém prohlížeči sdílení složky, kde lze zasílat e-maily pozvaným uživatelům, nebo vybrané uživatele ze sdílení vyhodit.


Kromě toho je užitečné, že soubory a složky ve složce My Dropbox mají vedle ikonky malý označník, podle kterého poznáte jejich stav (jsou synchronizované, synchronizují se, jsou sdílené, …).


Proč tedy používat Dropbox?


Dropbox ocení především ti, kdož potřebují přistupovat ke svým dokumentům kdykoli a kdekoli. Nesporným pozitivem je také zálohování takto uložených souborů v jejich kopii na serveru, včetně možnosti návratu k předchozí verzi či obnovení již smazaného souboru (funguje i v případě, kdy soubor vysypete z Koše). Díky tomu nemusíte řešit ztrátu dat ani v případě fatální chyby software či hardware.


Přidanou hodnotou je synchronizace mezi více počítači, což ocení především ti, kdož například pracují na pracovním i domácím PC, nebo na stolním počítači a notebooku. Můžete tak zapomenout na flash disky nebo soustavné přeposílání upravených dokumentů mailem, protože své soubory budete mít dostupné vždy v poslední verzi.


Své příznivce si určitě najde i sdílení, díky kterému je možné celkem efektivně pracovat v týmu s tím, že všichni zúčastnění mají v daném okamžiku dostupný aktuální stav.


Negativa bych na tomto užitečném softwaru hledal jen těžko. Za cca. měsíc používání jsem jen jedinkrát narazil na problém s dostupností synchronizačních serverů a výpadek netrval déle než deset minut. Ke kolizi v uložených dokumentech došlo jen dvakrát – v obou případech proto, že jsem daný soubor zapomněl otevřený na jednom PC a na druhém jsem prováděl další úpravy. Dropbox toto řeší tím, že do složky uloží obě verze souboru s pozměněným názvem a upozorní na tuto skutečnost změnou ikony v trayi.


Pochvalu si zaslouží i podpora všech významnějších operačních systémů, takže své dokumenty budete mít dostupné bez ohledu na to, v jakém prostředí aktuálně pracujete.


PS: věnujte také pozornost článku o aktuálnější verzi Dropboxu – viz Nová verze Dropboxu 0.7.97: Až stokrát rychlejší


Informace o Dropboxu

  • Testovaná verze: 0.6.570
  • Stránky výrobce: www.dropbox.com
  • Velikost souboru: 14,2 MB (verze pro Windows)
  • Licence: freeware – 2 GB prostoru zdarma, více za poplatek
  • Podporované operační systémy: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Macintosh, Linux /dostupné jsou instalační balíčky pro Fedoru, Ubuntu s zdrojové kódy/ (my jsme testovali pod Windows 2000, XP, 7, Ubuntu 9.10 a Ubuntu 9.10 Remix)
Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *