Slováci chystají Velkého bratra.*Zemědělci vylévali mléko.*Může policie řešit, čím si občan vyzdobí domácnost?*Sudeťáci se ukázali-Lisabon je cestou, jak by chtěli získat své území.*Gott ukázal prostředníček.


Velký bratr na Slovensku: Kontrola webových fór a zákaz anonymizérů


Na Slovensku spějí k možná ještě větší totalitě než k jaké jsme zatím došli u nás. Ministerstvo vnitra se tam zapojilo do novelizace zákona o elektronické komunikaci a požaduje například to, aby provozovatel diskuzního fóra povinně archivoval veškerou aktivitu uživatelů minimálně jeden rok nazpět. Ještě o kousek šílenější je požadavek na zákaz anonymizérů, tedy služeb, umožňujících skrytí IP adresy uživatele. Je samozřejmě otázkou, jakým způsobem má být dosaženo plnění tohoto požadavku – tedy zda budou poskytovatelé blokovat všechny proxy servery, nebo jestli bude trestné již samotné použití takové služby. Jak podotýká Jakub Čížek ze Živě.cz: podle navržené definice by anonymizérem mohla být i obyčejná firemní VPNka. Inu, můžeme bratrům Slovákům zatleskat – očividně se jejich politici inspirovali Velkou Británií, která je stále ukázkovějším ztvárněním vize z románu 1984 od George Orwella.




ČSSD navrhuje proplácení prvních tří dnů nemocenské


Minimálně podle logiky, že platím zdravotní pojištění celý měsíc a nikoli jen několik dnů, mi připadá tento nápad rozumný. Jít v současné situaci na nemocenskou znamená zásadním způsobem narušit domácí rozpočet. Ne každý si to může dovolit. Navíc poslanci v tomto případě působí jako ti, kdož hlásají vodu, ale sami pijí víno, neboť během nemoci se jejich platy nekrátí, ale dostávají je v plné výši.


Čistě prakticky: platím-li si povinné zdravotní pojištění, mělo by být věcí dohody (resp. smlouvy), jak mi pojišťovna bude platit v okamžiku, kdy onemocním. Nějak nedokáži pochopit, proč se do takové otázky vměšuje stát svou direktivou.




Zemědělci a mléko


Farmáři vylijí do polí stovky tisíc litrů mléka


Zemědělcům se nelíbí, za kolik od nich odběratelé vykupují mléko. Prý to nepokryje ani jejich náklady. Přesto stále tupě chovají krávy a dodávají mléko na trh. Ti chytřejší zřídili automaty, v nichž prodávají čerstvé mléko za pro ně zajímavější ceny. Bohužel většina rolníků si zvykla na štědré dotace státu, kdy když je sucho, požadují dotace protože se neurodilo, naopak když je moc mokro, chtějí dotace protože jim úrodu zalila voda. Patrně žádné jiné podnikání v této zemi není schopno zajistit takové jistoty a prosperitu.


Po revoluci nám Václav Klaus a další ekonomové slibovali tržní hospodářství (kdo by si nepamatoval všeřešící “neviditelnou ruku trhu”…). Dvacet let poté ale v mnoha segmentech ten opravdový trh nefunguje. Zemědělství je ukázkou, jak se to nemá dělat. Pokud se někdo svobodně rozhodl podnikat v jakémkoli oboru, měl by počítat s riziky. V případě, kdy rizika převyšují klady a zisky, pak není nic jednoduššího, než to lidově řečeno zabalit. Naši zemědělci ale fungují na jiném – přiznejme si že socialistickém – principu. Nedaří-li se, chtějí peníze po státu, pokud se náhodou daří, zisky si s radostí nechají.


Dovolím si zakončit toto téma citací js: “Než aby hýbli prdelemi a vymysleli řešení (nebo se aspoň drželi toho již vymyšleného první skupinou) budou raději jen nadávat a lít mléko demonstrativně do polí.” Bohužel, toto je český způsob řešení problému.




Protest občanů


Už nějaký ten pátek zvedám čtenářům mandle citacemi z Halo novin. Je na čase mírně přitvrdit, takže pro toto téma zabrousíme na stránky Autonomních nacionalistů. Na jejich webu se objevil protest, přinášející téma k zamyšlení nad tím, zda se policie, údajně bojující proti “extrémistům,” nemění na novodobou ideopolicii.


Hlavní otázka zní: proč by kdokoli nemohl mít doma v pokoji vyvěšenou vlajku s hákovým křížem? Samozřejmě bude-li s takovým artefaktem chodit po ulici, bude se jednat o veřejnou prezentaci, která je prokazatelně v rozporu se zákonem zakazujícím podporu fašismu. Obydlí je ale soukromý prostor a jsem přesvědčen o tom, že je na každém, jak si ho “vyzdobí.” Někdo bude mít po stěnách poličky s květinami, jiný modely autíček, další třeba svlečené slečny, čtvrtý si pověsí na zeď hákový kříž. Je podle mne čistě osobní věcí, co na té zdi bude a policii, ale i komukoli jinému, je do toho prd.


Nikoli ale v našem státě. Zde policie udělá prohlídku a zmíněné “suvenýry” zabaví a následně prezentuje jako ukázku úspěšností celé akce. Dovedu-li to do absurdnosti, která ale není našim mocným proti srsti, mohou policisté v podstatě zatknout kohokoli, kdo si jen ve své mysli představí hákový kříž. Mohou zatknout třeba mne, protože jsem si během psaní tohoto textu dovolil vizuálně představit, jak to asi vypadalo v takovém “fašistickém doupěti.” Jaký je rozdíl mezi tím, jestli mám hákový kříž u sebe v pokoji, nebo ve své hlavě?


Dám za pravdu závěru dopisu premiérovi ČR, ve kterém se píše: “těmito akcemi proti mladým lidem, vyvoláváte u nich jenom další chuť stavět se proti současnému režimu.” Ano, přesně o toto jde: stejně, jako se za socialismu někteří lidé stavěli proti pošlapávání národa, budou se i dnes stavět proti podobným praktikám. Razie ve stylu ideopolicie opravdu nejsou tím, za co tady národ před dvaceti lety bojoval. Nejsme daleko tomu, aby obyvatelé této země byli zavíráni do vězení jen proto, že si myslí něco jiného, než jim zdejší režim dovoluje.




Malý kurs zmrdispeaku


Root z populárního serveru D-Fens po delší pauze oprášil tématiku zmrdů a zmrdismu, když napsal článek o argumentech pro Lisabonskou smlouvu. Ty srovnává s protiargumenty a vynáší resumé, že v podstatě veškeré podpůrné argumenty stojí na vodě. Ztotožňuji se s autorem v tom, že v podstatě jakékoli veřejně prezentované “argumenty” pro Lisabon jsou ve skutečnosti jen řečnickým zaobalováním faktu, že se dostaneme do područí velkých států. To, co se nepovedlo fašistům zbraněmi, se nyní daří jejich nástupnickým státům papírem.




Sudetští Němci chtějí po Merkelové, aby odmítla Klausovu výjimku


Sudetští Němci žádají Merkelovou, aby odmítla “Klausovu výjimku”


Děkujeme sudetským Němcům za to, že ukázali všem kritikům a pochybovačům, zač je toho Lisabonská smlouva. Náš prezident správně vytušil zradu a snažil se najít pojistku proti tomu, aby se nejrůznější zrádci a kolaboranti dostali ke svému někdejšímu majetku. Samozřejmě narazil, protože jestli je něco na celé EU opravdu dobře viditelné, pak je to snaha o ovládnutí malých zemí těmi velkými. Jak jsem psal výše: dříve se o toto usilovalo zbraněmi, dnes má de facto to samé zajistit kus papíru. Jedinou výraznější výjimkou je, že letos snad ještě nebudou němečtí fašisté zabíjet Židy v plynových komorách. Majetnické a územní tendence jsou ale opět o něco jasnější právě díky tomu, že se Sudeťáci ozvali s požadavkem, aby německá kancléřka odmítla prezidentův požadavek. Čekal jsem, že Němci nevydrží a ukážou, oč jim jde v pravém světle, ale nečekal jsem, že tak učiní tak brzy. Myslím, že by bylo na čase zamyslet se nad tím, co nám vlastně členství v EU nabízí a oč díky němu můžeme přijít. Poslední dobou mám dojem, že to druhé jaksi vítězí.




Posselt zlehčuje Klausovy obavy o Sudety, ale doma mluví jinak


Tady se můžete v praxi podívat na to, kterak se k naší zemi staví potomci někdejších fašistů. Šéf Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt na jednu stranu tvrdí, že Václav Klaus zbytečně straší Lisabonskou smlouvou. Říká tedy to, co říkají i mnozí jiní, včetně “osobností,” vyzývajících prezidenta k neprodlenému podpisu nebo odstoupení.


Před svými ale novodobý Führer mluví jinak. Konkrétně se nechal slyšet, že “Charta základních práv je v každém případě první přípravou k právům národnostních menšin… …je pro nás také důležitá, protože obsahuje zákaz kolektivního vyhoštění, tedy první krok k evropskému domovskému právu. Ale, milí krajané, to jsou jen první kroky.” Opravdu jen naprostý tupec může v takto jasných vyjádřeních přehlížet snahu Německa o zpochybnění Benešových dekretů a zabrání území, ze kterého byli před 64 lety vystěhováni.


V tuto chvíli je úplně jedno, zda Lisabonská smlouva je či není důležitá pro Evropskou unii, která se snaží protlačit ji horem-dolem, aby získala ještě větší moc. Důležité je, že tento dokument může mít dalekosáhlé důsledky pro naší zem a to nejen z hlediska ztracené suverenity, ale především s ohledem na historicky dané územní rozdělení. Pokud tedy někdo schvaluje podepsání Lisabonu, pak je to u mne buď evropský vlezdoprdelista, nebo německý fašista.




Osobnosti zase píší Klausovi: Podepište, nebo jděte


Odstupte, vyzývají osobnosti Klause


“Vznikla nová iniciativa, která chce, aby prezident přestal prosazovat jen své názory,” píše se v perexu k této aktualitě. Ano, i v letech 1938-1945 se v našem národě našla řada zrádců, kteří šli na ruku fašistům, protože z toho měli vlastní prospěch. Proč se ale podobně chovají lidé, kteří vyzývají Václava Klause k podpisu Lisabonské smlouvy, to opravdu nechápu. Ale možná pochopíme, až se konečně podaří našeho prezidenta zlomit. Což je, jak tak sleduji, na celkem dobré cestě.




Šíma skončil na Primě. Televize mu zatrhla Zemana s Topolánkem v Partii


Vítejte zpět před rokem 1989. Jan Kraus nesměl o prázdninách reprízovat Uvolněte se, prosím!, kde se ukázkově ztrapnila Kateřina Jacques, nyní Milan Šíma nesmí do své politické debaty pozvat společně Miloše Zemana a Mirka Topolánka. Asi se Prima bojí, že by se ukázalo, kam až Topolánek sahá Zemanovi.




Obchod se strachem


David Rath komentuje dění kolem tzv. “prasečí chřipky” jako obchod se strachem a jedinou příčinu mimořádné medializace vidí ve farmaceutických firmách, jež z tohoto tématu chtějí mít prospěch. Je pravda, že mě také podobné myšlenky několikrát napadly, zvláště když sleduji barvitá líčení o tom, jak na chřipku H1N1 umírají lidé, jež by patrně zemřeli i v případě běžné chřipky. Na druhou stranu kdyby ministryně Jurásková neobjednala dostatek vakcín, našel by se někdo jiný, kdo by zase vytýkal tento postup.


Nedělejme si iluze o tom, že by farmaceutickým firmám šlo o dobro lidu více, než o vlastní zisky. Na druhou stranu jestliže je tu potenciální nebezpečí, je vždy lepší investovat do prevence. V tomto tedy stojím na straně Dany Juráskové.




Gott si vyznamenání užívá, nepřátelům ukázal prostředník


Na jednu stranu prominent komunistického režimu, zasloužilý a národní umělec, na stranu druhou člověk s příkladným decentním společenským vystupováním. Jak hluboko už tato země klesla, když i Karel Gott ve svých důchodových letech cítí potřebu ukazovat vztyčený prostředníček? Toto gesto mě nepřekvapilo u Mirka Topolánka, kterého považuji za ukázkového primitiva z hospod nejnižší cenové kategorie. Jen o něco méně mě překvapilo u Miroslava Kalouska, nicméně ani jeho nepovažuji za ukázku příkladného chování. Přeci jen – je to politik. Z toho, že “fakáče” ukázal už i Karel Gott ale usuzuji, že společnost dospěla do bodu totálního mravního úpadku. Poděkovat za to můžeme všem hulvátům, kteří před celým národem ukázali, že primitivní chování může projít – ať už to byl Kalousek, Topolánek, nebo třeba Macek.




Česká dálniční známka není v Evropě žádná láce


Tak si představte, že u nás budeme platit za 1000 kilometrů “dálnic” 1200 Kč ročně. Proti tomu v Německu mají dálnic více než dvanáctkrát tolik a jezdí po nich “zdarma.” Přitom kvalitativní rozdíl mezi českou a německou dálnicí je skutečně propastný – přinejmenším ta německá není postavená z panelů, takže jízda po ní nepřipomíná test životnosti tlumičů a dokonce během jízdy můžete poslouchat rádio.


Zrovna minulý týden jsem trasu Ostrava-Praha (380 km) dlouhých 5 hodin a 45 minut (průměrná rychlost 66 km/h). U Slavkova totiž došlo k dopravní nehodě a policie dálnici uzavřela, takže jsme asi hodinu stáli a další hodinu objížděli. Objízdná trasa se samozřejmě velice rychle ucpala. Nepochopil jsem při tom jednu věc: pokud jsou v autech zranění, proč se uzavírá dálnice? Stačilo by odsunout havarovaná vozidla mimo jízdní pruhy a pak si je hasiči mohou vyštřihovat třeba týden…. Nevidím jediný důvod, proč by kvůli něčí debilitě (a nehoda na dálnici je v 99% způsobena debilitou, z 1% pak technickou závadou) měly stát tisíce lidí v kolonách. Tuplem, když si za průjezd daným místem platím a to ne málo.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *