Když jsem na Bonuswebu četl o uvolnění hry Truck Racing, byl jsem poměrně skeptický. Závody tahačů jsem jako malý sledoval v televizi, ale jako hru jsem tento segment motoristického sportu nikdy neviděl. Skutečnost, že je hra nabízena zdarma coby součást propagace firmy Renault, mě naplňovala spíše obavami – většina her tohoto typu bývá velmi nevalné úrovně. Dokonce ani Volvo: The Game, které na zakázku udělala moje nejoblíbenější firma Simbin, nedosahovalo kvalit placených titulů téže značky. Tvrzení o ultrarealistickém režimu mě ale zlákala, takže jsem si 222 MB hru stáhnul, nainstaloval a otestoval.

Truck Racing: Menu s výběrem tratě

Musím uznat, že se jedná o příjemné překvapení především v oblasti fyzikálního modelu. S volantem jsem si opravdu připadal jako v náklaďáku, jehož kabina se nakláněla a pohupovala tak, jak bych očekával. Výrazně je znát váha celého kolosu, kterou pocítíte především v zatáčkách. Zvuková stránka taktéž nemá vážnějších chyb – snad jen hudební doprovod mi připomněl mé dřívější experimenty se soubory MIDI. Hlavním bonbónkem je ale poškozování vozu, jež je indikováno na grafickém ukazateli v pravém dolním rohu. Nárazy do soupeřů a okolí tratě se negativně projeví nejen na ukazateli, ale také na jízdních vlastnostech. Vývojáři nezapomněli ani na opotřebování pneumatik, takže nejprve můžete sledovat jejich postupné zahřívání a s ohledem na razanci jízdy i jejich následné sjíždění. To se adekvátně projevuje na jízdním modelu, takže s pneumatikami “v červeném” už budete mít výrazně větší problém udržet se na dráze než s ideálně zahřátými a nesjetým vzorkem. Zejména poslední kola závodu se pak stanou takovým malým bojem mezi mužem a technikou :). Hodně záleží na tom, jakým způsobem jezdíte – budete-li například v každé zatáčce driftovat, zničíte gumy podstatně rychleji než při opatrnější jízdě. V takových okamžicích oceníte podporu zpětné vazby, díky které na volantu poměrně přesně poznáte, co se s vozem děje – kdy se například utrhl ze stopy a kdy se naopak “chytil.” Zpětná odezva vás také spolehlivě informuje, když přejedete obrubník, nebo dojde ke kontaktu se soupeřem.

Truck Racing: Série zatáček

Grafická stránka je tak půl na půl – kamiony jsou zpracovány opravdu pěkně, působí skutečně, odlesky vypadají reálně…. Při prudkém brzdění spatříte kouř od pneumatik, pokud někdo vyjede mimo trať, uvidíte odletující prach, při kontaktu vozů dokonce létají jiskry, jež ale patří spíše k té slabší části grafiky. Co mě překvapilo, že z výfuků nestoupal absolutně žádný dým – patrně tím chtěl Renault zdůraznit své zaměření na ekologii, nicméně u tahačů jsme na nějaké to “zakouření” zvyklí. Kladně ale nemohu mluvit o trati a jejím okolí – tam je znát snaha o maximální zjednodušení a plynulost, což ovšem v konečném výsledku znamená, že vizuální stránka vypadá jako v levných budgetovkách.

Truck Racing: Pohled z kabiny kamionu

Pozitivem je poměrně detailní nastavení obtížnosti. Klasikou je zapínání a vypínání nejrůznějších asistentů, které ocení především začátečníci, nebo ti, kdož budou hrát na klávesnici. Pro majitele volantů ale doporučuji všechny pomocníky vypnout, protože jedině tak se dá užívat realistického zážitku. Soupeři, kterých je dohromady patnáct, mají tři úrovně obtížnosti, přičemž nejnižší jsem doslova deklasoval, naopak v nejtěžší třídě jsem dojížděl v polovině startovního pole. Protože se jedná o “značkovou zakázkovou” hru, neuvidíte zde jiné vozy než Renault, vzájemně se lišící jen v použitém skinu. To ale podle mne není zásadně na škodu. Podstatně smutnější je skutečnost, že k dispozici je pouze jeden jediný okruh a to je opravdu málo. Navíc se obávám, že ani nejde o reálnou trať, což vidím jako další mínus. Přeci jen i to Volvo od Simbinů nabídlo dva okruhy, které skutečně existují, ačkoli v televizi je nejspíše neuvidíte. Absence okruhů tak patrně přispěje k tomu, že se hra, ač je jinak opravdu dobrá, poměrně brzy omrzí.

Truck Racing: Další možný pohled

Celkově vzato jde v kategorii freeware o jeden z nejslušnějších titulů, který je v současné době k mání. Potěší jak nezvyklost výběru motoristické disciplíny, tak především fyzikální model, který sice nedosahuje kvalit špičkových komerčních titulů, ale rozhodně překonává většinu těch “zadarmových.” Truck Racing vidím spíše jako občasnou oddechovku – kdyby bylo k dispozici více okruhů, jistě by se jednalo o zábavu na několik večerů. Každopádně stojí za vyzkoušení!


Stáhnout hru Renault Truck Racing.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *