Asi máloco mě dokáže zvednout ze židle tak, jako uživatel, který si koupí “hafo”-pixelový digitální foťák a následně rozesílá desetimegové e-maily se třemi fotkami. Přitom běžné monitory (22″) dnes mají na šířku maximálně kolem 1900 pixelů a na výšku 1100 pixelů. Na běžné prohlížení nemá smysl používat fotky s vyšším rozlišením!! Proto jsem se rozhodl připravit jednoduchou “kuchařku,” jak snadno a rychle zmenšit více fotografií najednou tzv. “dávkovou konverzí.”


Co budete potřebovat?



Jak na to?


Celý následující postup je pro IrfanView verze 4.25, nicméně předpokládám, že bude fungovat i u verzí starších a novějších.



  1. IrfanView nainstalujte. Není v tom žádný háček – snad jen odstraňte zatržítko pro instalaci Google Toolbaru (za předpokladu, že o toto rozšíření Internet Exploreru nestojíte). Následně nainstalujte češtinu.

  2. IrfanView spusťte a z menu File zvolte Batch Conversion/Rename, nebo stiskněte klávesu B. Tím se otevře okno s celou řadou voleb.

  3. Nejprve v pravé horní části (Oblast hledání) přejděte do složky, v níž máte uložené obrázky, které chcete zmenšit. Pokud se neorientujete podle názvu souborů, zapněte si zobrazování náhledů, což provedete tlačítkem situovaným zcela vpravo nahoře, kde z nabízených možností vyberete Miniatury.

  4. Postupně označte soubory, které chcete zmenšovat (pro označování jednotlivých souborů použijte levé tlačítko myši se současně stisknutou klávesou Ctrl) a přidejte je do seznamu tlačítkem Add. V případě, že potřebujete zmenšit všechny fotografie v dané složce, můžete si usnadnit přidání do seznamu tlačítkem Add all. Vybrané soubory pak uvidíte v sekci Input files v pravé dolní části okna.

  5. Nyní se vraťme pohledem do levé části okna. Protože chceme soubory zmenšovat, musí být v sekci Work as aktivní volba Batch Conversion.

  6. Níže v nastavení Batch conversion settings lze v roletkovém menu vybrat výstupní formát (Output format). Pro fotografie doporučujeme ponechat volbu JPG, pro čárovou grafiku, loga, snímky obrazovky apod. pak volte buď GIF, nebo PNG.
  7. Nyní přichází to nejdůležitější – aktivujte zatržítko Use advanced options, čímž se zpřístupní tlačítko Advanced. Poté, co na něj kliknete, se otevře další dialogové okno.

  8. Zde aktivujte zatržítko RESIZE. Následně můžete vybírat z několika možností.
    • První volba Set one or both sides to Width, Height vám umožní vybrat si požadovenou šířku a/nebo výšku obrázku. Osobně používám tuto variantu, přičemž nastavuji šířku (Width) na 1024 pixelů.

    • Druhou volbou Set long size to: určujete, na kolik pixelů bude zmenšena delší strana fotografie. To se hodí především v případě, kdy váš fotoaparát ukládá rozdílně fotky vyfocené na výšku a na šířku. Opět doporučuji nastavovat tuto hodnotu někam mezi 1000 a 1200 pixelů.

    • Třetí volba Set long size to: je v podstatě stejná, jako předcházející, jen umožňuje nastavení velikosti kratší strany snímku.

    • Čtvrtá volba Set new size as percentage of original nabízí zmenšení obrázku na dané procento původní velikosti. Tuto variantu bych používal v případě, že máte všechny obrázky stejně velké. Opět doporučuji nastavit procenta tak, aby ve výsledku měla širší strana mezi 1000 a 1200 pixely.

  9. Pozornost věnujte ještě zatržítku Preserve aspect ratio (proportional), které zajišťuje, že výška i šířka obrázku budou zmenšeny ve stejném poměru a nedojde tak k deformaci snímku. Doporučujeme též aktivovat Use resample function (better kvality), které zajišťuje lepší kvalitu výsledných obrázků. Zbytečné není ani poslední ze tří zatržítek Dont enlarge smaller images, jehož volbou zajistíte, aby menší obrázky nebyly zvětšovány, čímž by se snížila jejich kvalita.
  10. V podstatě máme nastaveno vše potřebné, takže potvrdíme tlačítkem OK a vrátíme se do předchozího okna.

  11. Ve výchozím nastavení se zmenšené obrázky ukládají do složky C:TEMP. Pokud chcete ukládat jinam, můžete to nastavit v sekci Output directory for result files, kde je k dispozici tlačítko Browse (procházet).

  12. Zbývá poslední krok – tlačítko Start Batch, kterým celou konverzi spustíte.


Jak již bylo řečeno: zmenšené snímky se ukládají do zadané složky. Původní obrázky tedy zůstávají nezměněné, tudíž se nemusíte obávat ztráty jejich kvality. Výše uvedeným postupem vytvoříte pouze kopie s menším rozlišením. Podle nastavení budou výsledné soubory zabírat přibližně čtvrtinu až desetinu původní velikosti, což je při posílání e-mailem opravdu podstatný rozdíl.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *