Vydáte-li se osobním vlakem z pražského Masarykova nádraží jednu stanici za Lysou nad Labem, narazíte na “zastávku v poli.” V zastávce ČD – Ostrá první vlak zastavil podle jízdního řádu 2.12.2005 v 11:13h. Není divu, že tomu bylo teprve před čtyřmi roky, neboť při pohledu na okolí by nikdo neočekával, že se zde nachází cokoli zajímavého.

Ostrá u Lysé nad Labem

Jakmile však navštívíte vesničku, objevíte zde vyjma dvou krásných kapliček, pomníku padlým v první světové válce, křížku na návsi, muzea kamen, největší zajímavost – historickou vesnici řemesel a umění Botanicus (otevírací doba od 2. května do 26. září každý den kromě pondělí, v květnu, červnu a září od 10 do 16 hodin, v červenci a srpnu od 10 do 17 hodin). Ta obsahuje historické centrum, krásné zahrady, kde najdete klášterní zahradu, bílou zahradu, zeleninovou zahradu, travnatou plochu, levandule, bludiště, orientální zahradu, hospodářská zvířata, včely :), přírodní zahradu, bylinky a koření, Arboretum, černý bez, sad rakytníku řešetlákového, sady ovocných stromů, volné zahrady a obchod (otevírací doba: ÚT – NE 10 – 16h), ve kterém lze zakoupit přírodní produkty Botanicus.

U vstupu do historického centra a zahrad nás překvapila poměrně vysoká cena vstupného – 90,- Kč/dospělá osoba. Zde si dále můžete zakoupit tzv. groše – 1 groš = 10,- Kč, kterými se platí uvnitř historického centra v případě, že si chcete vyzkoušet svoji zručnost při výrobě bylinného mýdla, medové svíčky, lněného provazu, ručního papíru, odrátování kamínku, rýžování zlata,… nebo se občerstvit. Toto místo však doporučuji navštívit, protože si odtud odnesete opravdu nezapomenutelný zážitek. Nejen, že si zde můžete prohlédnout ukázky tradičních řemesel (z vlastní zkušenosti však doporučuji vesničku navštívit o víkendu, neboť ve všední dny je většina řemesel “zavřená”), ale také ochutnat vynikající “Keltské palačinky” z pohankové mouky, podávané na dřevěném prkně, medovinu a spoustu dalších historicky tradičních dobrot.

Ostrá u Lysé nad Labem

V centru se dále konají historické slavnosti pro veřejnost. Kompletní přehled najdete na http://www.botanicus.cz/index.php?str=kalendar_slavnosti.

Kdyby ani toto všechno nebylo postačující, v okolí pak ještě můžete navštívit torzo bývalého hradu Kostomlaty – Mydlovar, což byl v Čechách zcela ojediněle se vyskytující celocihelný hrad s plášťovou zdí.

(Obě fotografie použity se svolením jejich autora Mariána Michaličky.)


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *