Objížďky D1 na letních gumách? Ano i ne!



Příběh o povinných zimních gumách na tankodromu v Kocourkově pokračuje. Nemohl jsem si nevzpomenout na známý Cimrmanův paradox s horníky, hromadícími se v dole. Představte si, jaké překvapení nastalo, když na D1čce začaly platit značky “Povinná zimní výbava.” Na Vysočině se teď diví, že jim po okreskách, které na takovou zátěž nejsou stavěné, začaly drandit těžké kamiony na letních gumách. No kdo by to byl čekal, že? Někdy, nebo spíše většinou, mám dojem, že úředníkům na ministerstvech chybí mozek, když nejsou schopni domyslet tak jednoduše předvídatelné důsledky.



Vysočina proti rostoucí dopravě na místních komunikacích protestuje a chystá protiopatření. Jedna varianta mluví o tom, že by se měly umístit značky, přikazující zimní pneu, i na výjezdech z dálnice. Takže když pojede například ze Slovenska kamion, jehož řidič nekontroluje na Internetu, kam ten den ministerští úředníci přesunuli značky a spatří informaci, že dál smí jen s zimním “obutím,” sjede z dálnice a hned na exitu narazí na stejnou značku. Co teď? Otáčet se v takovém místě nesmí, na dálnici zpátky také nemůže…?! Asi bude muset zastavit a počkat do konce dubna, kdy značka přestane platit. To zase bude v obchodech zkažených potravin!!



Že mozek nechybí jen na ministerstvu, ale i na Vysočině, dokazuje další nápad – totiž umístit “C15 – Povinnou zimní výbavu” na všechny komunikace, kterými se dá přijet do kraje. Značka by byla omezená jen na několik metrů či kilometrů, čímž by vzniklo jakési uzavřené pásmo, uvnitř kterého by místní mohli jezdit na letních mráz-nemráz, náledí-nenáledí, ale komukoli jinému by byl vjezd s letními pneumatikami zakázán. Otázkou je, jak by si měl počínat motorista, žijící “uvnitř kruhu,” který nepřezuje a vyjede mimo kraj. Při svém návratu narazí na značku, která mu zabrání v jízdě a nezbude mu nic jiného, než přezout. Opravdu velice logické! Navíc místním to, na rozdíl od tranzitních a okolních řidičů, na letních asi nebude tak klouzat, když budou mít takové privilegium.





Stříbrné policejní octavie jsou jako maskované, stěžují si řidiči



Novou barvou policie je modrá, zelená od ledna ustupuje



“Ministr vnitra Ivan Langer finišuje s reformou policie,” tvrdí článek na iDnesu. Reforma spočívala ve vymalování několika služeben a nákupu aut s novým polepem. Mluvit o reformě, když se jedná v podstatě jen o přebarvení, je podobné, jako mluvit o rekonstrukci domu, když vytapetujete jednu místnost. Policie potřebuje reformy, o tom žádná, ale mělo by jít především o reformy personální, neboť ve srovnání se socialistickou VB nemá současná policie ani kredit, ani respekt. Tam vidím hodně prostoru k opravdovým reformám.



Druhá věc je, že nová auta, která by se údajně měla vyznačovat vyšší viditelností, jsou ve skutečnosti mnohem hůře rozeznatelná, než ta stará, se zeleným pruhem. Sám jsem jich už několik viděl na Ostravsku a musím konstatovat, že jsou – především díky stříbrné metalíze – opravdu nenápadná. Pokud šlo o to, aby nebyla vidět při měření rychlosti, pak se dílo podařilo. Obávám se ale, že k vyšší bezpečnosti policistů toto provedení v žádném případě nepřispěje.





Petice proti vzestupu KSČM už má přes 18.000 podpisů



Netolerance voličů pravice, především pak zastánců ODS, je obecně známým pojmem. Kdo má jiný názor, dovoluje si nesouhlasit, nebo se dokonce slovem dotknout Mirka Topolánka či propagovat levici, je označen div ne za vyvrhele společnosti a nebýt platné legislativy, byl by patrně ukamenován. Je nesporné, že současná vládní garnitura dovedla zemi do takového stavu, kdy se začínají objevovat zásadní nesouhlasné hlasy. Hovoří se například o stávce, která by 12. ledna měla postihnout všechny, kdož používají prostředky hromadné dopravy, stoupají preference opozičních stran (v posledních průzkumech už měla ČSSD skoro 45% – viz níže) a proti asociální politice už dokonce vystupují některé pravicové poslankyně. Nespokojenost občanů se projevuje i ve volebních preferencích. Od revoluce jsme několikrát vyzkoušeli, jak vládne ODS a ČSSD. Můžeme to hodnotit různě, podle politické orientace. Samozřejmě se najdou i tací, kteří nejsou spokojeni ani s jednou z variant. Zejména z těchto řad se pak rekrutují noví voliči KSČM. Je to běžný jev, s jakým se v demokratické společnosti musí počítat.



Nebyl by to ale náš Banánistán, aby bující demokracii nebyla učiněna přítrž. Proto vznikla petice, která “vyzývá zejména vládu a zákonodárce mimo jiné k tomu, aby se postavili proti návratu komunistů k reálné politické moci.” Toto je naprosto typická ukázka politické netolerance, popírající vše, za co jsme v listopadu 1989 bojovali! Ideální by asi bylo, kdyby se do Ústavy zakomponovala větička o vedoucí úloze ODS, aby se náhodou ke korytu už nikdy nemohl dostat někdo jiný.



Podobných útoků na demokracii v našem státě je, bohužel, během vlády “modrých ptáků” stále více – ať už se jedná o pokusy zrušit Národní stranu, nebo KSČM. Považuji podobné tendence za naprosto nepřípustné a v mém případě mohou vést až k protestu, který bych vyjádřil volbou jednou ze zmíněných stran v nejbližších parlamentních volbách. Pak by si milí iniciátoři petice mohli jít třeba stěžovat na lampárnu.





Reportéři natáčeli praktiky europoslanců, vyvedla je ochranka



Pracanti v Bruselu: Berou 14 000 Euro a v pátek už je víkend!



Co má společného český manuálně pracující, nebo zdravotní sestra a úředník v Bruselu? Oba berou 14 000. Manuál a sestra v korunách, bruselský úředník v eurech.



Liší se ale v jedné věci, kterou ukázala německá televize RTL. Ti přijeli se štábem v pátek ráno do evropského parlamentu a nestačili se divit! Europoslanci přicházeli do práce s kufry na kolečkách a taškami plnými oblečení k vyprání. Že by se v Parlamentu pralo špinavé prádlo? Nikoli! Milí poslanci překonali v soutěži o “nejlepší ochcání systému” i Čechy, kteří v této disciplíně běžně patří k evropské špičce. Prostě přijeli do práce, zapsali si příchod a následně odfrčeli domů. Snadno si tak prodloužili víkend, aniž by přišli o peníze.



Při natáčení došlo i k několika komickým situacím, když například jedna z poslankyň při spatření kamer provedla otočku na podpatku tak nešťastně, že vrazila do zdi. Patřičně přitom také nadávala. Jak to dopadlo? Ač měli reportéři povolení k natáčení v těchto prostorách, byli na příkaz tajemníka Parlamentu vyvedeni. Přeci jen i demokracie má své meze a ukazovat, jak ti nejmocnější z mocných podvádějí, to se přeci nemá! Ještě byste si z toho, vy holoto, mohli vzít příklad! Místo toho, aby byli lumpové potrestáni, byl deportován ten, kdo na špínu v jedné z nejvyšších evropských institucí ukázal.



Zmíněný případ jasně ukazuje, jak funguje vedení Evropské unie. Časy, kdy se nesmělo ukazovat na porušování zákonů a různé nesrovnalosti, jsme v naší republice už měli. Jak se zdá, díky ČSSD, prosazující podpis Lisabonské smlouvy, i díky ODS se tyto časy brzy vrátí zpátky.





Nafta stojí výrazně méně. Levnější jízdenky ale nebudou



To je v naší zemi normální jev: jakmile něco zdraží, okamžitě následuje reakce v podobě zvýšení všech navazujících cen. Když dojde ke zlevnění, ceny zůstávají na poslední známé úrovni. Když se pak opět zdraží – byť třeba jen na předchozí úroveň, opět následuje skok cen směrem nahoru.



Jednou z ukázek těchto praktik je ČEZ. Proti nesmyslnému zvyšování cen elektrické energie se můžete vyjádřit již tuto neděli formou protestu.





Středočeský kraj odmítl výstavbu amerického radaru



Vidíte to? Jen se do čela středočeského kraje dostal David Rath, už se přijímají usnesení, která odpovídají názoru 66% obyvatel této republiky. Je mi samozřejmě jasné, že Rath je populista a požadavek byl přijat především proto, že se o to zasazovala KSČM. Ukazuje to ale další věc: jedinou politickou stranou, která je v Parlamentu a prosazuje názory většiny lidí, ať už se jedná o radar, nebo Lisabonskou smlouvu, jsou komunisté. Je to možná smutné, ale je to tak. Pak se ostatní diví, že komunistům stoupají preference, když na rozdíl od ODS, Zelených a KDU-ČSL dělají “politiku pro lidi.”





Stromeček = stovka do kapsy



Tohle se milému prodavači vánočních stromečků opravdu povedlo! Asi nemá doma televizi a nesleduje média, jinak by musel poznat, že se snaží okrást tiskovou mluvčí Sdružení na obranu spotřebitelů Ivanu Pickovou. Gratulujeme a předáváme putovní titul “Kiks týdne.”





OPEC hrozí největším omezením produkce ropy v historii



Kartel OPEC dále omezuje těžbu ropy, její cena však stejně klesla na 40 dolarů za barel



Přišlo to, co jsem čekal – Organizaci zemí, vyvážejících ropu (OPEC), se pochopitelně nelíbil vývoj cen této suroviny na trhu. Velice rychle tedy přišlo oznámení o snížení těžby, od kterého se očekávalo, že přinese vzestup ceny. Překvapivě ale trh zareagoval zcela opačně a cena ropy klesla na rekordních 40 USD za barel. Smůla, chlapci, tohle vám nevyšlo :)).





Sarkozy se zostra pustil do ČR, nevyvěšujeme vlajky EU



Sarkozy kritizoval Česko, že neozdobilo úřady vlajkami EU



Liška se zúčastní demonstrace za vyvěšení vlajky EU na Hradě



Toto téma jsem nakonec rozvinul do samostatného článku, který, myslím si, stojí za přečtení. Pokud vás zajímá, jak jsem komentoval výše odkazované články, přečtěte si Buzerace z EU: Soudruzi, vy nemáte vyvěšenou vlajku?!.



PS: přidávám odkaz, který v diskuzi pod článkem zanechal čtenář s nickem NEsoudruh. Ve článku Chce nás Francie v EU? uvidíte na fotografiích Buckinghamský palác v Londýně, královský palác ve Stockholmu, bratislavský Hrad a dokonce i královský palác v Bruselu (ano, přátelé, v tom Bruselu, odkud přivezli modrý hadr s hvězdami eurozmrdi v čele s  Danielem Cohnem-Bendim). Na všech budovách vlaje národní vlajka, ale ani na jedné z nich není vlajka Evropské Unie. Když je mistr Sarkozy tak raněn tím, že nemáme vlajku EU na Pražském hradě, tak tohle ho dozajista musí zabít! Jsem zvědavý, zda stejným způsobem bude pindat i na účet britské královské rodiny! Tak, Sarkozy, ukaž co umíš!



PS II: Byly tu nápady, že by vlajka EU mohla vlát nad Hradem v době, kdy nebude prezident v Česku. Mám lepší nápad: mohla by se vyvěšovat v okamžiku, kdy prezident činí “velkou potřebu” na záchodě. Jasně by to vyjadřovalo názor na tuto bruselskou buzeraci :).





Znalec: Most ve Studénce kvůli špalíkům nespadl



Odborník: Zřícení mostu ve Studénce dřevěné podložky nezavinily (17.12.2008 17:45 )



Kvůli dřevěným podložkám most ve Studénce nespadl, tvrdí odborník



Máme tu další novinky ohledně pádu mostu ve Studénce. Zatímco minulý týden přišli odborníci, spolupracující s policií na vyšetření příčin tragické nehody, s tím, že za pád mostu mohly dřevěné destičky, na kterých most stál, firma Bögl and Krýsl, která podle dosavadního šetření pád mostu zavinila, přišla s jiným odborníkem, který tvrdí opak. Podkládání 400 tun vážící konstrukce dřevěnými prkýnky je prý naprosto v pohodě a jde o běžný postup. Naproti tomu vyšetřovatelé tvrdí, že něco podobného ještě neviděli. Že by neznali “běžné pracovní postupy?” Nebo jen neznají postupy, které jsou běžné v Bögl and Krýsl? Myslím, že každý trošku uvažující člověk, který vidět na fotkách vrstvu prkýnek, naskládaných na sebe a na tom ležící most, musí přinejmenším zapochybovat o stabilitě celé konstrukce. Že to asi nebylo úplně v pořádku dokazuje jedna maličkost – totiž to, že se celá stavba i s prkýnkama 8.8.2008 zřítila do kolejiště před přijíždějící vlak.



Překvapuje mě nebetyčná drzost, ať už ze strany arogantního ředitele ODS-DSO, tak i ze strany subdodavatele Bögl and Krýsl. Něco podobného jsem naposledy viděl u řidiče Krbce, který svou riskantní jízdou zavinil tragickou nehodu autobusu u Nažidel. Pan Krbec pak přesto dostal fešácký kriminál, kde může chodit na procházky a stýkat se s manželkou. V Česku je prostě normální, že v okamžiku, kdy by každý slušný člověk vyjadřoval maximální pokoru a tiše se styděl, nastupuje nabubřelá arogance a drzé, arogantní chování. Ostatně současný předseda vlády je toho živoucím důkazem.





Socialisté dál posilují, ODS ztrácí více než 17 procent



Dobrá zpráva: především předsedovi vlády Topolánkovi, ministru zdravotnictví Julínkovi, ministru dopravy Řebíčkovi a jeho kamarádíčkům může ČSSD poděkovat za impozantní výsledek. Podle CVVM by ČSSD v případných parlamentních volbách získala 44,5%, ODS jen 27%, KSČM 14% a Lidovci se Zelenými po 6%. ČSSD by tak mohla uzavřít buď velkou koalici s KSČM, díky které by měla 58,5% hlasů ve sněmovně, nebo poněkud vratší s KDU-ČSL a Zelenými, přičemž by měli 56,5%. Opravdu hodně doufám, že současná vláda povede zemi tímto směrem, aby při – doufejme předčasných – následujících volbách zmizela v propadlišti dějin i se všemi těmi kreaturami a podezřelými spojeními.





Zpátky do lavic: Vystupují kosmonauti z raketoplánu, nebo s raketoplánu?



Další užitečný diktátek z dílny iDnesu, tentokrát zaměřený na předložky S a Z. Zkusíte si ho? Já měl 0 chyb, takže jednička s hvězdičkou :))





Neprojde-li radar, neprojde ani Lisabon, varoval Topolánek



V tomto případě jsem premiéra Topolánka nepochopil. Co, proboha, mají společného radar a Lisabonská smlouva? Radar je obranný systém Spojených států, který má podle odborníků chránit USA před útokem z východu, přičemž nás se (kromě samotného umístění) nijak zvlášť netýká, přesněji řečeno: nás chránit nebude. Očividně není důvod, proč bychom jeho výstavbu měli schvalovat. To Lisabonská smlouva se nás týká až moc, protože definuje práva naší země v rámci Evropské unie. Pod slovem “definuje” bychom si spíše měli představit slovo “omezuje.” Topolánkův myšlenkový pochod, že pokud neprojde radar, neprojde ani smlouva, ale považuji za nesmyslný. Pravdou je, že kdyby neprošlo ani jedno, ani druhé, vyhovělo by se většině obyvatel této země. V případě současné vládní garnitury, ale i ČSSD, není zájem o to, co chtějí občané. Doufám, že si na tohle “o nás bez nás” vzpomenete, až půjdete k příštím volbám!

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *