Vyjma cestování patří mezi moje největší záliby hudba. Poslouchám všechny možné styly – 80´s, relaxační, rock, pop, taneční, …

Je zajímavé, jak se často podle hudby posuzuje povaha a inteligence posluchačů. Odhaduji, že já bych se tedy řadila do kategorie lidí s nějakou zvláštní formu schizofrenie. 🙂

V posledních letech mě nejvíce “pohltil” trance – hudba, kterou mnoho lidí odsuzuje. Většinou říkají, že to není hudba, nebo že je to “vymývání mozků.” Dříve jsem těmto tvrzením aktivně oponovala. Každá dobře složená skladba má svou osobitost, něco, co vyjadřuje a stimuluje různé pocity. Z mých zkušeností si dovolím tvrdit, že některé skladby mohou posluchače přivést až k poznání extrémních emocionálních prožitků. Lidi, kteří tento hudební styl hází do jednoho pytle s drogami, upozorňuji, že drogy v žádném případě neužívám.

Tady právě vzniká otázka, zda může být tato hudba škodlivá, nebo jestli na ní může vzniknout závislost.

Zúčastnila jsem se několika tanečních akcí a je to pro mne opravdu nezapomenutelný zážitek. Opominu-li “zhulence”, kteří se vyskytují i na akcích jiných hudebních stylů – rock, metal, atd., atmosféru zde považuji za neopakovatelnou. Přátelskost a dobrá nálada tanečníků dodává pocit, že jste součástí celé této taneční “rodiny”. Opravdu rychle zde člověk propadne rytmu hudby a dobré náladě tak, že si přeje, aby odtud nikdy nemusel odejít, aby ten koncert nikdy neskončil a to i přesto, že už se cítí unavený, nebo v něm některé skladby vyvolávají spíše negativní pocity. Párkrát se mi dokonce stalo, že mě hudba iritovala, ale v ten moment snad jako by člověk očekával, že poté přijde skladba, která bude dvojnásobně lepší než všechny ostatní.

Toto jsem pozorovala i při poslechu oné hudby doma. Často se nemohu odtrhnout od jedné skladby třeba hodinu, dvě, …. Nebo se nechám strhnout vyhledáváním dalších a dalších skladeb, které mi poskytnou možnost poznat dosud neobjevené pocity.

Z mých psychologických studií jsem přesvědčená, že se jedná o závislost. Nikde se však nehovoří o tom, že by vznikala závislost na hudbě, nebo by mohla hudba přivádět do tak extrémních emocionálních stavů, proto jsem se s touto otázkou obrátila ještě na svého kamaráda – dlouholetého psychologa. Ten mi potvrdil můj názor, totiž že i bez drog lze za pomoci laseru a této hudby vyvolat halucinace, nebo rozličné emocionální stavy a závislost může vzniknout prakticky na čemkoli.

Otázkou pro mne však je, proč tyto stavy nepopisují i posluchači jiných hudebních stylů.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *