Dal jsem si tu práci a prošel všechna vystoupení ex-ministra zdravotnictví Davida Ratha v Poslanecké sněmovně. Některé pasáže jeho projevů je, podle mého názoru, dobré připomenout – proto jsem udělal tento souhrn výroků, jež považuji za nejlepší. Nepopírám, ba naopak často veřejně proklamuji, že Rath je mým oblíbeným politikem a se všemi níže publikovanými tvrzeními se tedy celkem logicky ztotožňuji.


Článek bude užitečný i pro křiklouny, kteří často nepravdivě tvrdí, že tento politik používá nevhodný slovník. Nejen z níže uvedeného, ale ostatně i ze všech vystoupení ve Sněmovně, je zřejmé, že David Rath jedná v mezích slušnosti a vytknout mu lze jen části, které zejména voliči pravice mohou vnímat jako arogantní – tedy zejména ty případy, kdy přímočaře říká, co si myslí o politicích z ODS.


Jako malé popíchnutí pro ty, kdož by se snad chtěli trefovat do způsobu projevu ex-ministra zdravotnictví, přidávám odkaz na článek, v němž jsou uveřejněny výsledky názoru odborníků, kteří hodnotili “správné užívání spisovné češtiny, způsob vyjadřování, rétorické schopnosti a nonverbální komunikaci.” Právě David Rath skončil na druhém místě za prezidentem Klausem. Naopak předseda ODS Topolánek dopadl se svými vulgarismy tak, jak se dalo čekat: skončil druhý od konce.


29.6.2006 o prezidentu Václavu Klausovi a ODS:


Mají prezidenta republiky, kterého samozřejmě nikdo už dávno nepodezírá, že to myslel vážně, že bude nadstranickým prezidentem. On to tričko ODS nikdy neodložil a jednoznačně s touto stranou hraje a jde jí na ruku. Jeho názory jsou jako tekutina, každý den zaujímají tvar podle nádoby, do které je nalije. Jednou nejmenuje menšinovou vládu, protože přece je potřeba stability v České republice, je potřeba minimálně 101 podpisů. Podruhé klidně menšinovou vládu jmenuje. Jednou varuje, třeba před volbami, před nebezpečím, že komunistické hlasy mohou držet nějakou vládu. Podruhé pokorně přichází do klubu KSČM, zda by mu nějaký hlas KSČM nedala.


18.10.2007 k ministru Bursíkovi, když se na interpelace nedostavila většina členů vlády:


Možná by nám mohl pan vicepremiér Bursík vysvětlit, zda náhodou vládu neskolila nějaká těžká epidemie, protože jinak si nedovedu vysvětlit takovou mizivou účast členů vlády, členů kabinetu, na dnešním jednání, protože doufám, že nikdo z nás nepodezírá členy vlády z toho, že by pohrdali Sněmovnou a byli vůči ní takto arogantní.


4.12.2007 místopředsedkyni Parlamentu Miroslavě Němcové:


Prosím, abyste si konečně skutečně našla čas, jednací řád přečetla a zkusila si ho zapamatovat. Je to už poněkolikáté, když jsme vás zde museli poučovat o tom, jak jednací řád Sněmovny vypadá a jak se má dodržovat.


Tentýž den ke Sněmovně o reformě zdravotnictví:


Víte, tuto reformu píší lidé mladí, zdraví, bohatí, kteří třeba dostávali od VZP osmdesát, sto tisíc měsíčně za poradenství, to píší lidé, kteří s reálným životem nemají nic společného. Důchodce viděli tak leda v nějakém seriálu, o ARO možná četli, možná ho navštívili na hodinu za svých studií. To jsou lidé, kteří o reálném životě lidí nevědí vůbec nic, ale mají tisíce chytrých hraběcích rad pro všechny, jak to mají udělat. Že zneužívají péči, že samozřejmě nevědí co s časem, tak vysedávají u doktorů.


31.1.2008 k premiéru Topolánkovi:


Tak, pane premiére, já myslím, že jste nás nepřekvapil. Místo abyste odpovídal věcně o tom, jestli vaše vláda změnila, či nezměnila motivační program ČEZ, tak zase používáte vulgarity. Já myslím, že většina lidí v České republice už si dávno na vás názor udělala. Vy nemáte jediné, ani zlomek práva o někom říkat, co kdo je, protože vy jste absolutně králem všech hulvátů, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.


13.3.2008 na adresu nepřítomného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka:


Pohledem do těch vládních lavic mě napadá otázka, jestli nám vládu nevyhubila nějaká zákeřná infekce. Pana ministra Julínka nevídáme na zdravotním výboru prakticky vůbec, na interpelace taky moc nechodí, tak vůbec jestli pan ministr ještě existuje.


30.4.2008 ke Sněmovně:


Dámy a pánové, v úvodu dnešní schůze jsme slyšeli pana premiéra, jak své vládnutí pochválil. Já mu to neberu, svět není černobílý. A ani vláda Mirka Topolánka není černobílá a není jen špatná. Ale je převážně špatná.


30.4.2008 k Mirkovi Topolánkovi:


Pane Mirku Topolánku, stoupněte si za tento pultík, a prosím, přečtěte slova ze svého předvolebního slibu, ze své smlouvy s voliči. Co jste tam napsal a co jste podepsal? Podepsal jste slova: Slibujeme, že nezvýšíme, resp. snížíme doplatky na léky. No jestli je snížení, že třeba ze 20 korun šly na stovku, tak se u Topolánků počítá zajímavým způsobem. Vypadá to tak, že když přijdete domů a paní Talmanové řeknete “tak mně na Úřadu vlády přidali”, musí se připravit na to, že bude víc šetřit. Jinak si to prostě vysvětlit nedovedu. Anebo jste těm lidem záměrně lhal. Horší. Vy jste dokonce záměrně podepsal smlouvu, kterou jste nedodržel.

 Lidé, kteří podepíší s někým smlouvu, jejíž text nedodrží, tak se jmenují – jak, pane Topolánku? Jak je nazývá český jazyk? Mohl byste zde vystoupit a říct, co vás třeba i v té vojenské škole možná za minulého režimu naučili vedle toho marxismu-leninismu, jak se správně pochoduje a velí, tak co vás naučili, jak se říká lidem, kteří podepíší smlouvu a pak ji nedodrží. Já myslím, že by bylo dobře, abyste to tady řekl, aby to lidé věděli, jestli jste byl vychován stejně jako zbytek obyvatel České republiky a jestli umíte nazývat věci – stejné věci stejnými názvy.


4.6.2008 ke Sněmovně:


Dámy a pánové, já bych nevystupoval, kdyby tady pan ministr Langer se teď nedožadoval nějaké politické korektnosti nebo slušnosti. Chtěl bych vás informovat, že v době před pár desítkami minut, když jsem seděl u stolku předkladatelů, tak mě do očí nazval několikrát chodícím vepřovým a pak řekl, že by mě, kdybych nebyl poslanec, nechal zavřít.


6.6.2008 k premiéru Topolánkovi o stavu v českých nemocnicích:


Pan premiér se za mými zády směje. Pane premiére, já vám doporučuji, když budete mít zdravotní problém, abyste si nějakou z nich vyhledal, zkusil si tam lehnout a zjistil třeba, kolik sester tam pracuje, jak je personální situace tragická, zjistil, jak tam scházejí kvalifikovaní lékaři, zjistil, jak tam jsou mnohá oddělení bez náhrady zrušena. Bylo by to možná dobře. Ne, jak říkáte “já jsem tam byl”, že jste zajel na ředitelství, dostal chlebíčky, kávu, případně koňáček a ukázali vám Potěmkinovu vesnici, a vy jste zase ve svém audi odfrčel někam jinam na další koňáček a chlebíčky. Ono je potřeba se tam dostat jako běžný pacient. Prostě si lehnout na lůžko. Pak byste měl pohled z úplně jiné strany, jaký skutečně je, ne tu vybudovanou potěmkiádu.


11.6.2008 ministru vnitra Ivanu Langerovi:


Než řeknu procedurální návrh, ještě bych panu ministrovi Langerovi připomněl, že nám ještě nevysvětlil, kdo že to má jít bručet, když tady říká něco o naběračkách, tak kdyby to jaksi vysvětlil. 

A poprosil bych o procedurální… Něco na mě gestikuluje. Asi já půjdu bručet, že, pane ministře? Tak jste to myslel, ne? Ano, ano, tak jste to myslel, že třeba já půjdu bručet, protože si vás dovoluji kritizovat, nebo jak jste to myslel. Ale to je u vás normální, takže já s tím počítám. A bohužel, až jednou budou demokratické poměry v této zemi a nebude tady vládnout ODS, tak možná půjdete bručet vy za to, co jste všechno špatného udělal, ale doposud my počítáme s tím nejhorším, samozřejmě.

18.6.2008 k placení poplatků ve zdravotnictví:


Čili dámy a pánové, pokud v České republice my si plácáme po zádech a tak si plácá ministr Julínek, jaký je pašák, že poplatky způsobily pokles návštěvnosti u lékařů a že je to vlastně dobře a že způsobily pokles spotřeby léků, třeba zásadně léků na vysoký tlak, tak si ministr Julínek a premiér Topolánek poplácávají po zádech, že jsou pašáci, a přitom vlastně říkají: Tady je spousta lidí, kteří to odnesou svým zdravím, svým životem A ve finále, tedy v konci, česká společnost a české zdravotní pojištění bude muset zaplatit mnohem víc, protože samozřejmě víc stojí léčba mozkové mrtvice a jejích následků a komplikací než stojí trvalá chronická léčba vysokého tlaku.


4.7.2008 ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi:


To je trochu debata hluchých, pane ministře. Trošku si zjistěte, jak zní zákony České republiky, a pak se jednoduše dostanete i k té výsledovce. Je mi dost líto, že ministr vlády vůbec netuší, kde se třeba výsledky hospodaření firem transparentně zveřejňují.

Čili to je mi jednak líto, a za druhé: Pane ministře, řekněte, kolik vám platí farmaceutické firmy. Kolik vám letos zaplatily? Řekněte, kolik milionů jste dostal a jak rozhodujete o jejich preparátech? To teď tady řekněte, jaké podle mne úplatky od nich dostáváte. Vy jste normální podle mého soudu korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem! 


24.9.2008 ministru vnitra Langerovi


Víte, nedávno jste v médiích řekl, že jste takový zdravý český patriot, což vlastně ve vašem podání je, že se přimlouváte, lobbujete za různé firmy, aby mohly dosahovat svých podnikatelských záměrů.


25.9.2008 předsedovi vlády Mirku Topolánkovi:


Říkal jste, že vaším cílem je vymést Augiášův chlév. Teď jste jen potvrdil to, co si veškerá veřejnost myslí. Vy byste musel vzít vidle, zapíchnout si je do vlastních zad a vyhodit se první z toho chléva, protože vy jste ten největší nepořádek, vy, pane premiére. Vy jste totiž ta hlava té mafie.


22.10.2008 k ministrovi vnitra Ivanu Langerovi:


Pane ministře, kdybyste mlčel, udělal byste asi lépe. Protože vaše působení v čele policie… Víte, kdyby se stal šéfem policie příslušník mafie, nemohl by postupovat jinak. Rozpustil jste finanční policii, od policie odcházejí stovky, možná tisíce zkušených vzdělaných policistů, kteří vědí, co a jak, a vaše ministerstvo se změnilo na realitní kancelář, která rozprodává, po mém soudu dost podivně, státní majetek. Pane ministře, z tohoto se policie bude vzpamatovávat ještě mnoho a mnoho let. Je to bohužel smutná vizitka a vy byste se neměl chlubit. Vy byste měl rezignovat.


22.10.2008 směrem k vládě:


Víte, mně schází jedna základní věc, jistá sebereflexe, pokora. Přece Poslanecká sněmovna, parlament i vláda svoji moc odvozují jedině od vůle lidí. My nejsme, jako to byli králové či císaři, z boží vůle. My tady sedíme z vůle voličů, z vůle milionů občanů České republiky. Pro ně máme spravovat Českou republiku tak, aby se jim v ní dobře žilo. Mně přijde, že někdy Mirek Topolánek, Martin Bursík a pan Čunek zapomínají, z čí vůle, z kterého rozhodnutí tady mohou být, v Poslanecké sněmovně. Někdy mám pocit, že skutečně mají možná jakéhosi svého boha, z jehož vůle tady jsou, a že zapomínají na to, že to je vůle voličů, lidí.


22.10.2008 k předsedovi vlády Topolánkovi:


Prosím pana premiéra, já už jsem ho jednou prosil, aby přestal vyluzovat za mými zády zvuky. Už jsem jednou říkal, pane premiére, že snad nejste oslík, abyste za mými zády hýkal, a pokud si to skutečně myslíte, tak vám doporučím někoho, kdo vám to rozmluví nebo tohoto problému vás zbaví. Takže prosím, abyste byl za mými zády v klidu, když hovořím.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *