Můj nejoblíbenější seriálový hrdina – Kutil Tim – v každém díle požadoval “vyšší výkon” a v tomto duchu následně předělával všechny možné domácí spotřebiče (čímž je většinou nenávratně poškodil). Já se v posledních týdnech potýkal s myšlenkou “větší prostor,” konkrétně míněno prostor diskový.


Nejprve mi přestala stačit kapacity karty v mém mobilním telefonu – přeci jen 2 GB není tolik, pokud chcete telefon používat jako plnohodnotnou navigaci. Do N95 patří karty microSDHC, které existují ve dvou větších velikostech: 4 GB a 8 GB. Po ověření, že v mém telefonu (s nejnovějším firmwarem) bude šlapat i největší varianta, bylo jasno: musím mít 8 GB! Celého procesu se zhostila má manželka, která mi kartu dala jako dárek k blížícím se narozeninám. Protože se dobře orientuje na eBayi, objednala ji tam, což se vyplatilo! Zatímco z eBay přišla karta včetně poštovného z USA za 827 Kč, v Česku naprosto tu samou (tj. SanDisk MicroSDHC 8GB Class 4 ) seženete kolem 1 400 Kč (včetně zlodějských autorských poplatků, alias výpalného). Takže díky šikovnosti mé ženy mám nejen jednu z nejlepších paměťových karet, co jde do N95 dát, ale ještě ušetřila skoro šest stovek, což rozhodně není málo!


Jak jsem psal na konci května, dostali jsme zpět nějaké peníze z bytového družstva. Jako odměnu za to, že jsme v zimě mrzli, celý rok šetřili vodu atd. jsem si koupil dárek: větší pevný disk do mého křemíkového miláčka :). Z původní konfigurace 2×200 GB SATA + 1×160 GB ATA se tak stala 1×500 GB SATA + 1×200 GB SATA + 1×160 GB ATA.


Můj nový disk je Seagate Barracuda 7200.11 3.5″ 500GB ST3500320AS, má kapacitu 500 GB, 32 MB cache, používá technologii kolmého zápisu a NCQ. Koupil jsem ho u SoftCom.cz, což je pražská firma, kde už několik let nakupuji bezkonkurenčně nejlevnější média na vypalování. Nejlevnější byli i co se týká disků – levněji, než za jejich 1 759 Kč, jsem tento model nenašel ani u populárnější konkurence. Velkou výhodou je pobočka v Ostravě a fakt, že už při objednávání zboží si můžete vybrat, zda vám bude doručeno, nebo jestli si ho vyzvednete sami a kde (na výběr je Praha, Brno, Ostrava).

Seagate Barracuda 7200.11 3.5 500GB ST3500320AS

Včerejší odpoledne a večer jsem tedy zasvětil kopírování dat ze starého disku na nový. Protože jsem chtěl nový (a logicky nejrychlejší) pevný disk použít jako systémový, bylo nutné vyřešit otázku, zda budu instalovat operační systém, nebo ne. Do instalace se mi moc nechtělo, protože stávající Windows XP jsem vyladil na opravdu slušný výkon a než bych nainstaloval všechny aplikace, které používám a potřebuji, následně vše zazáplatoval, nakonfiguroval atd., uplynulo by minimálně dvacet hodin.


Naštěstí mi pomohl moc užitečný program Acronis TrueImage. V něm jsem nejprve odzálohoval celý systémový disk (skládající se ze tří oddílů) na USB disk, následně jsem provedl výměnu starého 200 GB za nový 500 GB a TrueImagem jsem obnovil data na tento nový disk. Program sám roztáhl jednotlivé oddíly tak, aby využívaly disk ve stejném poměru, jako na původním-menším disku, což osobně považuji za naprostou bombu! Celá operace zabrala kolem osmi hodin, přičemž po obnovení dat z USB na nový HDD stačilo jen restartovat počítač a systém najel naprosto stejně, jako předtím na starém HDD. Jediné, co proběhlo, byla kratičká detekce nového hardware.


Dnes se tak mohu v klidu zabývat nejrůznějšími testy a uvažováním na tom, jak přerozdělím stávající diskový prostor mezi programy, dokumenty, hry, videa, ….

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *