Ikona programu RegCleaner

Téma čištění počítače jsme v recenzích na tomto blogu již naťukli – viz například článek o vynikajícím CCleaneru od Piriformu. Dnes se stručně podíváme na užitečnou utilitku, díky které opravdu kvalitně pročistíte registry.


Registry v dobrém stavu: RegCleaner


Čištění registrů jsme již zmínili v recenzi CCleaneru. Do registrů se během provozu naskládá celá řada záznamů, jež časem přestanou platit a zbytečně zabírají místo. Právě tyto záznamy pak mohou za to, že registry bobtnají a celý systém se zpomaluje. RegCleaner se, na rozdíl od CCleaneru, specializuje právě na registry Windows a během praxe se skutečně potvrdilo, že i po pročištění CCleanerem tento program dokáže najít a odstranit další zbytečné záznamy.


Instalační program je malý – má pouhých 540 KB. Ani samotná instalace ničím zvláštním nepřekvapí – tedy mne překvapila jen tím, že nebyl vytvořen zástupce v menu Start (to lze dodatečně napravit v menu Options-RegCleaner-Install Shortcuts). Po spuštění se otevře okno aplikace s několika záložkami. Z nich asi nejzajímavější jsou:



  • Startup List – seznam všech aplikací, které se spouští společně se startem operačního systému. Aplikace můžete nejen odstraňovat, ale pomocí jednoduchého průvodce i přidávat další. Bohužel není možné již existující záznamy editovat.

    Seznam aplikací, spouštěných po startu Windows


  • Uninstall Menu – nabízí přehled všech programů, které lze odinstalovat pomocí dobře známého a výrazně pomalejšího Přidat nebo odebrat programy. Přímo z tohoto menu je možné spustit odinstalační proces jednotlivých aplikací, nebo pouze odstranit jejich záznam (to se hodí v případě, kdy se program nekorektně odinstaluje a nechá po sobě záznam v Přidat nebo odebrat programy).

    Seznam aplikací, které je možné odinstalovat


  • File Types – přehled přípon a k nim přiřazených aplikací. Jediné, co lze v tomto menu provádět, je odstranění záznamu. Pokud odstraníte některou z přípon, přestanou si Windows vědět rady s otevřením souboru daného typu a při pokusu o jejich otevření zobrazí známý dialog, dotazující se po asociovaném programu.

Největší síla tohoto programu tkví v opravdu sofistikovaném vyčištění nepotřebných položek z registrů. Kontrolu a čištění spustíte přes menu Tools-Registry Cleanup-Do them all. Po této volbě se zobrazí dialogové okno s informacemi o tom, kolik položek a klíčů bylo zanalyzováno a kolik z nich bylo označeno jako chybných.

Probíhá analýza registrů

Jednotlivé položky se paralelně s tím zobrazují v okně programu pod tímto dialogem. Celý proces trvá řádově kolem pěti minut a jeho výsledkem je seznam všech chybných záznamů v registrech. Ty si můžete následně prohlížet, ale samozřejmě nejrychlejší proces je jejich odstranění – tedy v menu Select zvolíte All a následně stisknete tlačítko Remove Selected. Celý proces ukončíte tlačítkem Done.

Seznam nalezených chybných záznamů

Další doporučení


Protože po tomto způsobu čištění vzniknou v registrech “volná místa,” je vhodné jako další krok provést jejich defragmentaci. Na tu lze doporučit skutečně vynikající nástroj PageDefrag, který jsme recenzovali ve článku Defragmentujte registry a stránkovací soubor: PageDefrag.


Doporučený postup čištění registrů:



  1. CCleaner, sekce Registry – oprava všech nalezených problémů (vhodné spustit alespoň dvakrát).

  2. RegCleaner.

  3. Defragmentace pomocí PageDefrag.

Závěrečné hodnocení



  • snadná a rychlá instalace

  • efektivní čištění registrů

  • možnost zálohy provedených změn

  • jednoduché uživatelské rozhraní

  • zdarma

Informace o programu RegCleaner



  • Testovaná verze: 4.30.780

  • Stránky výrobce: Jouni Vuorio

  • Stránky programu: nejsou

  • Velikost souboru: 540 KB

  • Licence: Freeware

  • Podporované operační systémy: Windows 98, Me, NT, 2000 a XP

  • Download: zde

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *