IkonaNa našem blogu jsme již recenzovali jeden produkt, zajišťující ochranu před škodlivým softwarem typu spyware – Spybot S&D. Žádný z programů této kategorie ale není všemohoucí, ani vše-detekující, tudíž je vhodné používat paralelně více skenerů. Jedním z nejlepších je Spyware Terminator, který jsme podrobili krátkému testu.


Jak již bylo řečeno v předchozím článku, spyware je typ softwaru, který má za úkol sledovat činnost uživatele, nebo jinak škodit v počítači. Typickými příznaky je shromažďování dat (např. adres navštívených stránek, hesel, …), změna nastavení systému (změna výchozí stránky internetového prohlížeče nebo výchozího vyhledávače), nebo zobrazování reklamy (v takovém případě mluvíme o adware). Většinou se spyware do počítače dostane společně s jiným softwarem a to buď legitimně (tj. uživatel je během instalace upozorněn, že součástí programu je i taková aplikace), nebo nelegitimně (tj. aplikace se nainstaluje “potichu,” bez vědomí uživatele). Kromě ohrožení bezpečnosti přináší spyware i další negativa: například zpomalení systému, přidávání vlastností, které nechcete a podobně. Typů takto škodících programů je celá řada – pokud by vás zajímaly podrobnosti o jednotlivých kategoriích, doporučujeme vaší pozornosti sekci O spywaru na webu Spyware Terminatoru.


Stažení a instalace


Aktuální verze Spyware Terminator je 2.2.1.433 a velikost souboru ke stažení činí 7,49 MB. Pro uživatele operačních systémů Windows 98 a Me je určena starší verze 1.9, která ale používá aktuální databázi.


Na začátku instalace si můžete zvolit Pokročilé nastavení, díky kterému lze definovat více parametrů. V dalším kroku následuje odsouhlasení licenčních podmínek a volba složky, do níž bude program nainstalován.


Na konci instalace je nabídnuta možnost zapnutí Web Security Guardu, což je rezidentní štít, zabraňující infiltraci v nejpoužívanějších prohlížečích, tedy Internet Exploreru a Firefoxu. Osobně ale tento způsob ochrany nepoužívám.


Možnost zapnutí Web Security Guard během instalace


Spyware Terminator se představuje


První spuštění aplikace probíhá v režimu průvodce. Jistě potěší skutečnost, že veškerá komunikace probíhá automaticky v českém jazyce. Pokud chcete použít jiný jazyk, není problém vybrat si v roletovém menu z celkem osmnácti mutací.


V prvním kroku si můžete zvolit režim, ve kterém bude Spyware Terminator pracovat. Osobně doporučuji vybrat první možnost Kontrola počítače, ve které si později můžete nastavit vše potřebné.


Volba kontroly počítače


Po stisku tlačítka Dokončit se již dostanete do hlavního okna programu. To je rozdělené vertikálně na tři části: zcela vlevo je šest tlačítek, uprostřed nastavujete detaily právě vybrané volby a vpravo dolaďujete podrobnosti. V horním panelu pak najdete dalších šest tlačítek.


Nastavení kontroly


Jako první doporučujeme navštívit sekci Aktualizace. Zde snadno a rychle zjistíte, v jakém stavu jsou databáze a aplikace, případně můžete přes tlačítko Aktualizace provést jejich inovaci.


Provedení aktualizace


Vrátíte-li se do sekce Kontrola, můžete si zvolit ze tří typů kontroly počítače: Rychlá (tj. jen základní, ale také nejrychlejší kontrola), Kompletní (prochází všechny lokální disky, je tedy komplexnější, ale také pomalejší) a Nastavitelná (zde můžete sami definovat její vlastnosti).


Kontrola


Je libo antivir zdarma?


Za povšimnutí stojí ve všech typech kontroly nabízená Virová kontrola. Spyware Terminator totiž umí, kromě vlastního jádra, používat i engine antivirového programu ClamAV. Jedním “tahem” tak můžete provést jak kontrolu přítomnosti spywaru, tak i klasický antivirový sken, který je schopný detekovat přes 40 tisíc virů, červů a trojských koní. Chcete-li integrovat ClamAV do programu, musíte to provést přes tlačítko Nastavení (v horní liště), kde následně (tentokrát v levém panelu) vyberete Clam AntiVirus. Na dotaz, zda chcete integrovat ClamAV do Spyware Terminatora, odpovíte samozřejmě kladně, odsouhlasíte licenční podmínky a počkáte, než se stáhne 13 MB instalace. Tím jste ze standardního antispywarového programu udělali navíc i program antivirový.


Integrace WinClamAV


Po návratu do původní obrazovky zbývá jen aktivovat zatržítko Použít WinClamAVShield pro Integraci. Kromě toho lze tento antivir použít i jako součást rezidentního štítu, což ale doporučujeme pouze v případě, že ještě nemáte v PC žádný rezidentní antivirový program.


V sekci Kontrol vám nyní, kromě Rychlé a Kompletní přibude další volba Virová a spywarová, díky které můžete prověřit svůj systém opravdu důkladně jak po stránce přítomnosti spyware, tak i virů. Stejně tak i v sekci Aktualizace přibudou položky, informující o aktuálnosti verze jádra antiviru a jeho databáze.


Virová a spywrová kontrola


Hledáme nechtěnou havěť


Před spuštěním kontroly si dovolíme upozornit na fakt, že kombinovaná (tedy anti-spywarová i antivirová) kontrola trvá několikanásobně déle než běžná spywarová. Tuto variantu tedy doporučujeme spouštět pouze v případech, kdy nemusíte s PC delší dobu pracovat (např. při odchodu z práce).


Kontrola samotná začíná prověřením procesů, jež běží v paměti počítače. Následně jsou zkontrolovány všechny programy po spuštění, doplňkové panely, rozšíření Internet Exploreru, služby, položky v menu Start, spustitelné soubory a další komponenty, které by mohly obsahovat potenciálně kritickou hrozbu. O celém průběhu je uživatel podrobně informován v okně programu.


Probíhající kontrola


Výsledky kontroly jsou zobrazeny v přehledném panelu, přičemž pomocí sloupcového grafu je vyjádřeno i potenciální riziko u aplikací, které Spyware Terminator zná. Po rozkliknutí položky je možné vyčíst veškeré detaily o daném programu a rozhodnout se, zda jej chcete odstranit, či nikoli. Definitivní tečku za kontrolou uděláte tlačítkem Odstranit.


Výsledky kontroly


Velkým pozitivem je fakt, že před samotným odstraněním označených souborů je provedena záloha v podobě systémového Bodu obnovy. Pokud se tedy následně vyskytnou nějaké problémy, máte šanci vše vrátit do původního stavu pomocí standardního nástroje Obnovení systému.


Pokud Spyware Terminator chybně označí nějakou aplikaci jako nebezpečnou a vy jste si jisti, že se jedná o nezávadný program, můžete pomocí tlačítka Mylná detekce poslat informace na podporu. V případě, že bude váš požadavek shledán jako opodstatněný, bude daný program v příští aktualizaci databáze považován za korektní. Nechcete-li, aby Spyware Terminator detekoval některé aplikace, můžete je přidat do Ignorovaných objektů. Naopak škodlivé programy, jež není možné z nějakého důvodu vyléčit, lze přesunout do tzv. Karantény (ve výsledcích zvolíte Přesunout do…).


Další volby


Výsledky kontrol lze kdykoli prohlížet pod tlačítkem Výsledky kontroly.


Další možností, jak zajistit svému počítači větší bezpečí, je dodatečné aplikovaní rezidentního štítu (horní panel Rezidentní štít-Aktivovat…), přičemž je možné definovat poměrně podrobně, před jakými hrozbami má váš systém chránit.


Podobně lze aktivovat i Ochranu Internetu, která umožní kontrolovat cookies, Oblíbené položky a podobně, jako Spybot S&D, nabízí také vlastní imunizaci před škodlivým kódem.


Patříte-li mezi sklerotiky, bude se vám možná hodit automatická kontrola. Tu nastavíte v menu Nastavení-Nastav.plánovače, kde určíte čas spuštění, periodu opakování kontrol a míru interaktivity s uživatelem. Spyware Terminator tak může například kontrolovat počítač v noci, kdy ho nepoužíváte (samozřejmě za předpokladu, že necháváte PC zapnuté).


Automatická kontrola


Závěrečné hodnocení



  • Účinná detekce spyware.

  • Možnost integrace antivirového programu ClamAV.

  • Možnost integrace Web Security Guard (chrání před infiltrací z webu, upozorňuje a hodnotí nebezpečné stránky ještě před jejich otevřením)

  • Rezidentní štíty, včetně antivirového.

  • Slušná nabídka jazykových mutací, ve kterých nechybí ani čeština.

  • Časté aktualizace databází.

  • Možnost nastavení automatické kontroly.

  • Zdarma pro domácí i komerční využití.

Další informace


Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *