Nainstalovali jsme Windows 2003 Server, rozjeli Terminal Server a začali s testováním. Vše bylo v naprostém pořádku: mohli jsme se přihlašovat, pracovat, odhlašovat. Až si kolega všiml, že když se přihlásí pod jiným účtem, než je účet doménového admina, dostane pouze hlášku “To log on to this remote computer, you must be granted the Allow log on through Terminal Services right. By default members of the Remote Desktop Users group have this right. If you are not a member of the Remote Desktop Users group or another group, that has this right, or if the Remote Desktop User group does not have this right, you mus be granted this right manually.”

Chybová hláška

Tato hláška se objevovala bez ohledu na to, jaké uživatelské jméno a heslo zadal – s výjimkou uživatelů, kteří jsou doménovými administrátory.


Náprava je jednoduchá a v podstatě k vyřešení problému hodně napoví již samotný text chybového dialogu – stačí přidat do skupiny Remote Desktop Users ty uživatele, nebo skupiny, jež mají mít právo přihlašovat se službou RDP. Konkrétně v našem případě jsme potřebovali, aby se na terminálový server dostali všichni uživatelé, ověření v doméně – tedy skupina Domain Users.



  1. Na server se přihlásíte jako administrátor.

  2. Klikněte pravým tlačítkem myši na ikonu My Computer a z kontextového menu zvolte Manage.

  3. Rozklikněte sekci Local Users and Groups.

  4. Přejděte do podsekce Groups.

  5. Otevřete (dvojklikem) skupinu Remote Desktop Users.
  6. Jak se dostat do vlastností skupiny

  7. Klikněte na tlačítko Add a vyberte, nebo zadejte uživatele, jež mají mít povolený přístup na terminálový server (v našem případě tedy přidáme skupinu Domain Users).

  8. Potvrďte OK-OK a zavřete okno Computer Management.

  9. Nyní by již mělo být možné se na Terminal Server přihlásit i s běžným uživatelským účtem.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *